شناسهٔ خبر: 71546713 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

عصرانه‌ای به صرف داستان و نمایش‌نامه‌خوانی به یاد هنرمند فقید خراسانی

در یکی از عصرهای سرد اسفند ماه، حوزه هنری خراسان رضوی میزبان علاقه‌مندانی بود که دلشان به عشق امام مهربانی ها می‌تپد و برای دیدن و شنیدن از جدیدترین اثر هنرمند فقید سعید تشکری، گرد هم آمده بودند.

صاحب‌خبر -

در این محفل دوستانه، از کتاب «خضرانه» رونمایی و به هر کدام از مخاطبین یک جلد اهدا شد. اثری که حاوی دو داستان «خضرانه» و «جولیو و خشایار» با موضوع رضوی از زنده‌یاد تشکری و ۱۰ داستان دیگر از شاگردان این نویسنده برجسته است. نمایش‌نامه‌خوانی «روزی محرری» یکی از برنامه‌های طراحی شده بود که در آیین رونمایی از کتاب خضرانه به کارگردانی محمدرضا علوی کارگردان جوان و خلاق مشهدی به اجرا در آمد. این نمایش‌نامه از مجموعه «من هستم گیلگمش» به قلم سعید تشکری انتخاب شده است. برنامه نمایش‌نامه‌خوانی به بهانه‌ بزرگداشت سومین سالگرد مرحوم تشکری طراحی و به مدت سه شب با میزبانی حوزه هنری خراسان رضوی اجرا شد.

این آیین را که با همکاری مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی، حوزه هنری خراسان رضوی و مکتب ادبی سعید تشکری برگزار شد، همسر و دختر مرحوم تشکری و جمعی از علاقه‌مندان به هنر همراهی کردند. نمایش‌نامه «روزی محرری» داستان پهلوان محرر؛ یکی از پهلوانان بنام خراسان را روایت می‌کند که بعد از سال‌ها می‌خواهد به زیارت خانه خدا برود. همزمان با رفتن او واقعه گوهرشاد اتفاق می‌افتد. او بعد از بازگشت از سفر حج، به واسطه خیانت دامادش توسط حکومت وقت، زورخانه‌اش را مطرب‌خانه می‌بیند و دخترش را که مجنون شده است به سختی پیدا می‌کند. پهلوان در صدد انتقام برمی‌آید. اما افراد حکومت تمام اسناد واقعه گوهرشاد را از بین برده‌اند و...

تشکری مروج فرهنگ رضوی بود

در این محفل صمیمی مدیرعامل مؤسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی زنده‌یاد سعید تشکری را یک هنرمند برجسته و مروج فرهنگ رضوی خواند و گفت: مرحوم تشکری آثار فاخری را به صورت داستان کوتاه رضوی و نمایش‌نامه به جا گذاشته است.
امیر مهدی حکیمی توضیحاتی در خصوص کتاب «خضرانه» داد و گفت: این اثر مشتمل بر داستان‌های رضوی از زنده‌یاد تشکری نویسنده و رمان‌نویس کشورمان، نگار تشکری فرزند آن مرحوم، هادی ‌پورحسین و ام‌البنین ماهر است.
وی نمایش‌نامه‌ «روزی محرری» را یکی از آثار فاخر این هنرمند دانست و افزود: بیان فرهنگ شهر مشهد، حرم حضرت رضا(ع) و واقعه مسجد گوهرشاد و... از جمله موضوعاتی است که در قالب آن به تصویر کشیده شده است.
نگار تشکری، فرزند این نویسنده نیز گفت: پدرم در حوزه نمایش‌نامه‌نویسی، فیلم‌نامه‌نویسی و همچنین رمان و داستان برای اشاعه فرهنگ رضوی تلاش زیادی کرد که کتاب خضرانه بخشی از ثمرات زحماتش است.
وی افزود:نمایش‌نامه‌ و فیلم‌نامه‌نویسی، کارگردانی تئاتر، داستان‌نویسی، مقاله‌نویسی را می‌توان از حوزه‌های نوشتاری مرحوم تشکری دانست که بخشی از آن‌ها در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی فجر، امام رضا (ع) و ... رتبه‌های برتری را کسب کرده است.

حوزه هنری خانه سعید تشکری بود

در ادامه مجید عسگری با ابراز خوشحالی جهت اجرای اثری از مرحوم تشکری گفت: حوزه هنری، خانه سعید تشکری بود. جایی که ما هفته‌ای چند روز او را در این مکان می‌دیدیم.
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی ادامه داد:این رویداد فرهنگی همچون دیگر فعالیت‌های آن مرحوم با محتوا و دارای المان‌های بومی بود و در بستر واقعه تلخِ قیام گوهرشاد اتفاق افتاد. واقعه‌ای که او دوست داشت با روش‌های گوناگون آن را به تصویر بکشاند. عسگری با اشاره به این‌که باعث افتخار است نویسنده‌ای در مشهد این قیام را در آثارش زنده نگه دارد و این نشان‌دهنده فهم دقیق او از تاریخ این شهر است، تصریح کرد: اگر بخواهیم از او بگوییم سخن زیاد است. اما این نکته قابل اعتناست که در کنار آثار متعددی که در زمان حیات سعید تشکری از او به چاپ رسید، بعد از فوتش نیز ما هر سال شاهد چاپ یک یا دو اثر جدید از او هستیم. این نکته مبین این است که این هنرمند در ایام زندگی‌اش زحمات فراوانی را برای اشاعه فرهنگ رضوی متحمل شده است.

زمانی برای هم‌اندیشی

نسرین اکرامی از پیشکسوتان حوزه شعر و داستان و خبرنگاری مشهد که در این محفل هنری حضور به هم رسانده بود گفت: سال‌ها در سایه استاد تشکری، شاگردی کردم و محبت و انسان‌دوستی را آموختم. رمان سوآلو یکی از کتاب‌هایم است که سوژه آن را معلم عزیزم به من پیشنهاد داد. داستانی که به وقایع تاریخی ایران بین سال‌های ۵۶ تا ۵۹ می‌پردازد.
این بانوی هنرمند ادامه داد: استاد با آن‌همه درد و رنج بیماری همیشه به من لطف داشتند و با وجودی که خیلی‌ها ایشان را فردی بسیار جدی می‌دانستند برای من مهربان‌ترین آموزگار بودند.
وی درباره برگزاری اینگونه مراسم اظهار داشت:چه خوب و به‌جا است گاهی اوقات به یاد چنین بزرگانی زمان بگذاریم و برای هم‌اندیشی و فراموش نشدن زحماتی که در راه ادبیات کشیده‌اند گرد هم جمع شویم و به خواندن کتاب‌ها و دست‌آوردهای بی‌نظیرشان بپردازیم. به این بهانه می‌توانیم به خاطر درس‌هایی که به ما آموخته‌اند یاد این بزرگواران را گرامی بداریم.

ضرورت رویکرد مستمر در معرفی نویسندگان

رضا خوشه‌بست، مدرس داستان‌نویسی و زبان و ادبیات فارسی و از هنرجویان سعید تشکری نیز که در این محفل حضور داشت به خبرنگار آستان نیوز گفت: دو استاد برجسته دکتر ترابیان و استاد تشکری نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری آثار و دیدگاه‌های ادبی من داشتند. حاصل این همکاری‌ها خلق چندین اثر تکنیکی و داستانی بوده است. این مدرس مکتب هنر رضوان که این روزها در حال تدریس کارگاه‌های «ذهن‌نویسی» است درس‌گفتارهای سعید تشکری را نیز بعد از فوت ایشان به همت جمعی از شاگردان وی و نگار تشکری در کتاب «طرح آهی از ماه» جمع‌آوری کرده که توسط موسسه به‌نشر به چاپ رسیده است. خوشه‌بست نقش نوشته‌های سعید تشکری را حتی بعد از درگذشتش بر ادبیات ایران، تأثیرگذار دانست و گفت: آثار او همچنان در محافل ادبی مورد توجه قرار دارد و استاد تشکری به عنوان یکی از چهره‌های ماندگار ادبیات معاصر ایران شناخته می‌شود.
وی درباره مراسم خضرانه بیان کرد: برگزاری چنین مراسمی از یک سو نشان‌دهنده اهمیت پاسداشت نویسندگان و معرفی آثار آنان به مخاطبان جدید است. این نوع رویدادها می‌توانند به معرفی تاریخ و فرهنگ محلی کمک کنند و موجب ایجاد پیوند میان نسل‌های مختلف از طریق هنر و ادبیات شوند.
این مدرس داستان‌نویسی پیشنهاد داد: برای ایجاد تغییر واقعی در فضای فرهنگی و ادبی کشور نیاز به رویکردهای عمیق‌تر و مستمر در معرفی و گرامیداشت آثار نویسندگان است که نه تنها در مراسم نمادین بلکه در فرآیندهای آموزشی، پژوهشی و نشر، آثار آن‌ها نمود پیدا کند.