شناسهٔ خبر: 71543989 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

شانزدهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه تصویب شد

لندن- ایرنا- اتحادیه اروپا هم‌زمان با سومین سالگرد آغاز جنگ اوکراین، امروز (دوشنبه) شانزدهمین بسته تحریمی خود علیه روسیه را تصویب کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، این تحریم‌ها که بخش‌های کلیدی اقتصاد روسیه را هدف گرفته‌اند، شامل محدودیت‌های جدید علیه بخش بانکی، صنایع نظامی، حمل‌ونقل دریایی و رسانه‌های روسی است.

شورای اتحادیه اروپا امروز (دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳) در بیانیه‌ای اعلام کرد که این مجموعه از اقدامات محدودکننده به‌منظور تضعیف توانایی مسکو در ادامه جنگ علیه اوکراین طراحی شده است.

در این بیانیه آمده است: «برای سه سال متوالی، روسیه به بمباران اوکراین ادامه داده و تلاش کرده است سرزمین‌هایی را تصاحب کند که متعلق به آن نیست. این تحریم‌های جدید نه تنها ناوگان سایه نفتی روسیه را هدف می‌گیرد، بلکه افرادی را که در حمایت از این کشتی‌ها، تسهیل انتقال نفت، تأمین تجهیزات نظامی و دور زدن تحریم‌ها نقش دارند، مورد تحریم قرار می‌دهد.»

محدودیت‌های گسترده در بخش‌های کلیدی اقتصاد روسیه

بسته تحریمی جدید، شامل ۸۳ مورد تحریم فردی و نهادی است که ۴۸ فرد و ۳۵ نهاد را شامل می‌شود. این افراد و نهادها به اتهام «تضعیف تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین» تحریم شده‌اند.

۱. حمل‌ونقل دریایی و ناوگان نفتی:

اتحادیه اروپا تحریم‌های جدیدی را علیه ناوگان نفتکش‌های موسوم به «ناوگان سایه» روسیه اعمال کرده است. این کشتی‌ها طبق بیانیه اتحادیه اروپا به صورت عمده از کشورهای ثالث و با هدف دور زدن سقف قیمتی نفت روسیه و تأمین انرژی مسکو فعالیت می‌کنند. در همین راستا، ۷۴ کشتی دیگر به فهرست ممنوعیت‌های اتحادیه اروپا اضافه شده‌اند که مجموع کشتی‌های تحریم‌شده را به ۱۵۳ مورد می‌رساند.

۲. بانک‌ها و مؤسسات مالی:

برای نخستین‌بار، اتحادیه اروپا تراکنش‌های مالی بانک‌های غیرروسی که از سیستم پیام‌رسان مالی روسیه (SPFS) استفاده می‌کنند، ممنوع کرده است. این سیستم که توسط بانک مرکزی روسیه طراحی شده، با هدف کاهش تأثیر تحریم‌های بین‌المللی علیه مسکو ایجاد شده است. همچنین، ۱۳ بانک منطقه‌ای دیگر روسیه که از نظر بروکسل نقش کلیدی در سیستم مالی این کشور دارند، به فهرست تحریم‌ها افزوده شده‌اند.

۳. صنایع نظامی و فناوری‌های دوگانه:

اتحادیه اروپا ۵۳ نهاد دیگر را که به اتهام حمایت از مجتمع نظامی-صنعتی روسیه در جنگ اوکراین فعالیت دارند، تحریم کرده است. یک‌سوم این نهادها در روسیه مستقرند، اما برخی از آن‌ها در کشورهای ثالث از جمله چین، هنگ‌کنگ، هند، قزاقستان، سنگاپور، ترکیه، امارات و ازبکستان فعالیت دارند. این شرکت‌ها طبق بیانیه اتحادیه اروپا، به تأمین قطعات و فناوری‌های حساس برای تولید پهپادها و موشک‌های مورد استفاده روسیه در اوکراین متهم هستند.

ممنوعیت فعالیت رسانه‌های روسی

اتحادیه اروپا همچنین مجوز فعالیت هشت رسانه روسی را به دلیل «نقش آن‌ها در ترویج پروپاگاندا و جنگ اطلاعاتی مسکو» لغو کرده است. این رسانه‌ها شامل EADaily، Lenta، NewsFront، RuBaltic، SouthFront، Strategic Culture Foundation، Fondsk و Krasnaya Zvezda هستند. طبق این تصمیم، این رسانه‌ها از انتشار و پخش محتوا در اروپا منع شده‌اند، اما روزنامه‌نگاران آن‌ها همچنان اجازه تحقیق و مصاحبه خواهند داشت.

تحریم‌های جدید در بخش انرژی و حمل‌ونقل

۱. محدودیت‌های انرژی:

این تحریم‌ها شامل ممنوعیت فروش نرم‌افزارهای مرتبط با اکتشاف و تولید نفت و گاز روسیه است. همچنین، هرگونه کمک برای تکمیل پروژه‌های نفتی جدید، از جمله پروژه نفتی وستوک روسیه، همانند پروژه‌های LNG که پیش‌تر تحریم شده بودند، ممنوع اعلام شده است.

۲. حمل‌ونقل و هوانوردی:

اتحادیه اروپا دامنه ممنوعیت پروازها را به ایرلاین‌های فهرست تحریم‌ها گسترش داده و صادرات قطعات هواپیما و تجهیزات هوانوردی به خطوط هوایی روسی را متوقف کرده است. علاوه بر این، محدودیت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای نیز تشدید شده است و شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای که بیش از ۲۵ درصد مالکیت آن‌ها در اختیار افراد یا نهادهای روسی است، از فعالیت در اروپا منع شده‌اند.

تحریم‌های مشابه علیه بلاروس

اتحادیه اروپا در راستای اجرای فشار بیشتر علیه متحدان روسیه، برخی از تحریم‌های اقتصادی مشابه را علیه بلاروس نیز تصویب کرده است. این اقدامات شامل محدودیت‌های تجاری، ممنوعیت صادرات برخی خدمات مالی و فناوری، و اعمال محدودیت بر دارایی‌های دیجیتال و تراکنش‌های رمزارزی افراد مرتبط با بخش نظامی-صنعتی بلاروس است.

در بیانیه پایانی شورای اتحادیه اروپا آمده است: «اتحادیه اروپا مصمم است فشار بر روسیه را افزایش دهد و از اوکراین حمایت کند. روسیه نباید در این جنگ پیروز شود.»

این در حالی است که اختلافات داخلی اتحادیه اروپا درباره تداوم حمایت از اوکراین همچنان ادامه دارد و برخی از کشورهای عضو نسبت به اثرگذاری تحریم‌های جدید و افزایش فشار اقتصادی بر خود اروپا ابراز نگرانی کرده‌اند.

به گزارش ایرنا، با وجود اعمال تحریم‌های گسترده از سال ۲۰۲۲ تاکنون، اقتصاد روسیه همچنان به رشد خود ادامه داده و این کشور توانسته است از طریق افزایش تجارت با کشورهای آسیایی و تقویت همکاری‌های مالی بخشی از اثرات تحریم‌های غرب را جبران کند.