به گزارش خبرگزاری آنا، در مراسم اختتامیه سیو هشتمین دوره جشنواره بینالمللی خوارزمی که در سالن اجلاس سران با حضور رئیسجمهور برگزار شد، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، به بررسی چند بعدی مسئله نخبهگرایی و مهاجرت استعدادهای علمی پرداخت. وی با اشاره به اهمیت شناسایی صحیح نخبگان، گفت: شناسایی نخبه با کمیکردن مشخصات نخبگی با نخبهگرایی مغایرت دارد. حکمرانی علمی نخبهگرایی گلخانهای نیست.
وزیر علوم با تأکید بر این نکته که مهاجرت همواره دلخواه مهاجر نیست، افزود: فرد نخبه اگر ارج نبیند، جایی میرود که قدرش دانسته شود. این مهاجرت گاهی تبعید خودخواسته است. او مصراع معروف سعدی را به کار برد و گفت: ما مصداق این عبارت شدهایم: ماهی چو بر خشک افتد، قیمت بداند آب را.
در بخشی دیگر از سخنرانی خود، سیمایی صراف به تاریخچه علمی ایران پرداخت و گفت: ابوجعفر محمد بن موسی خوارزمی، فارابی و ابن سینا نشان دادند که دانش مرز ندارد. غالب دانشمندان ایران بزرگ، فرهنگی، دانشمندانی چندبعدی، وسیع و عمیق بودند. وی ادامه داد: خوارزمی، زکریا و ابنسینا محصور در یک دانش و یک حصار یک دیسیپلین علمی نبودند. کلید نوآوری همین است که ما به مرور چند بعدی بودن دانش را فراموش کردهایم.
به گفته سیمایی، نوآوری تابع قاعده و روش خاصی نیست. برای نوآوری نمیتوان و نباید الگوریتم تعیین کرد. گستره و وسعت علمی توان نوآوری و گرهگشایی خلاقانه به فرد میدهد. وی با تاکید بر اهمیت فناوری در رفع نیازهای جامعه، افزود: فناوری ساخته دست آدمیان برای رفع حاجات است. معیار پیشرفت در فناوری، موفقیت در رفع نیاز بشر است.
سیمایی صراف دربارهٔ تاریخ قرن بیستم و ترکیب علم محض و عملی نیز گفت: با این شراکت، علم و فناوری متحول شدند و با انقلاب صنعتی نقطه عطفی در زندگی بشر ایجاد کردند. باید تلاش کنیم و در سیاستها و برنامهریزی لازم را برای شراکت علوم مختلف و توسعه تحقیقات میانرشتهای را در اولویت قرار دهیم.
وی همچنین به موج چهارم توسعه علمی اشاره کرد و گفت: توسعه این موج منوط به توسعه فناوریهای همگراست. برای همگرایی باید تحقیقات و تحصیلات بینرشتهای را ترویج کرده و عمق ببخشیم.
در پایان، سیمایی صراف جشنواره خوارزمی را مناسکی علمی برای تکریم محققان نوآور دانست و امیدواری کرد: امیدوارم با برنامهریزی و بازنگری، الگویی برای کشف و مدیریت استعدادهای نوآور شده و این جشنواره پلی بین علم و صنعت شود تا رتبه نوآوری ما را بهبود بخشد. وی در پایان اظهار داشت: البته بهبود رتبه نوآوری محتاج سرمایهگذاری و امنیت علمی و اقتصادی است. بیشک تحریمهای ظالمانه و خصمانه بر رتبه نوآوری ما نیز تأثیر داشته است.
سیمایی صراف در پایان سخنرانی خود امیدواری کرد: خدا ایران ما را از بلایا و اقتصاد ما را از تحریم نجات دهد تا علم و فناوری در ایران شکوفاتر شود.
انتهای پیام/