طاقچه نامی آشنا در میان افراد کتابخوان بهحساب میآید. پلتفرم طاقچه بستری است برای انتشار و خرید کتابهای الکترونیکی و صوتی که فعالیت خود را از سالها پیش آغاز کرده و امروزه، جایگاه بسیار ویژهای در میان کاربران علاقهمند به مطالعه پیدا کرده است. حالا دیگر هرکس با داشتن طاقچه بر روی گوشی و یا ویندوز خود، میتواند به چندین و چند کتاب مختلف دسترسی داشته باشد. درحقیقت، طاقچه مانند کتابخانهی کوچکی است که میتوان آن را با خود به همهجا برد. باوجوداین، هنوز هم مناطقی هستند که نه از امکان دسترسی راحت به کتابخانهی آنلاین برخوردارند و نه کتابخانهی واقعی. طاقچه که همواره در جهت گسترش کتابخوانی فعالیتهای گوناگونی انجام داده است، به مناسبت ۱۰سالگی خود کمپینی با نام «قاصد کتاب» اجرا کرد و بخشی از عواید آن را به تجهیز کتابخانهها در مناطق کمبرخوردار اختصاص داد.
تجهیز کتابخانه به بهانهی تولد دهسالگی طاقچه
طاقچه بهطور رسمی در آبانماه سال ۱۳۹۳ و در همایش ملی «کتاب الکترونیک» در دانشگاه تهران رونمایی شد. در زمان رونمایی، بیش از هزار عنوان کتاب الکترونیکی در طاقچه موجود بود و تعداد ناشرانی که با این پلتفرم همکاری میکردند به ۲۵ ناشر میرسید.
حال، از روزی که طاقچه فعالیت خود را همزمان با هفتهی کتاب آغاز کرد بیش از ۱۰ سال میگذرد. طاقچه در طی این سالها فعالیتهای خاص و متنوعی برای افزایش سرانهی مطالعهی مردم انجام داده است. این پلتفرم همچنین فضایی امن برای ناشران به وجود آورده که در آن میتوانند محتوا و کتابهای خود را در اختیار مخاطبان بیشتری قرار دهند و بیشتر مورد بازدید قرار بگیرند. برگزاری پویشهای جالب و متنوع از دیگر فعالیتهای منحصربهفردی است که طاقچه برای افزایش علاقهی افراد به کتاب و کتابخوانی انجام داده است. در برخی از این پویشها، لذت کتابخوانی با نیکوکاری گره خورده بود.
پویش «طاقچهی سبز» در فروردین سال ۱۴۰۲ و با هدف کمک به طبیعت و تشویق به درختکاری برگزار شد. در این پویش، کاربران بدون پرداخت هزینه و صرفاً با استفاده از برگهای جمعآوریشده در اپلیکیشن طاقچه، یک بن ویژه برای شرکت در درختکاری دریافت میکردند.
پویش «همخوان» یکی دیگر از پویشهای موفق و تأثیرگذار بود که در بهمنماه همان سال برگزار شد. این پویش با دو هدف اصلی طراحی شده بود. هدف نخست، رسیدن به یک میلیون ساعت کتابخوانی در یک بازهی زمانی مشخص بود که در آن کاربران طاقچه با خواندن کتابها، به تحقق این هدف مشترک کمک میکردند. هدف دوم، تأسیس یک کتابخانه در روستای «گمبوعه بزرگ» در استان خوزستان بود که این اقدام با همکاری باشگاه کتابخوانی ازتا صورت گرفت.
در سال ۱۴۰۳، طاقچه تصمیم گرفت تا ۱۰سالگی خود را با انجام یک نیکوکاری دیگر جشن بگیرد. به این منظور در پاییز همین سال، پویش «قاصد کتاب؛ با هم برای کتابخانهها در ۱۰سالگی طاقچه» برگزار شد. در طی این پویش، کاربران طاقچه با خرید کتاب و اشتراک بینهایت از این پلتفرم در گردآوری و تجهیز کتابخانهها در مناطق کمبرخوردار و محروم سهیم میشدند. طاقچه بخش عمدهای از عواید این پویش را صرف خرید کتاب برای کودکان و نوجوانانی میکرد که در این مناطق زندگی میکردند.
در پایان این کمپین، ۱۲هزار کتاب گردآوری شد که بیشتر آنها کتابهایی مناسب گروه سنی کودکونوجوان بودند. افزونبر این، تجهیزات موردنیاز برای ساخت ۱۰ کتابخانه در مناطق کمبرخوردار فراهم آمد. در نخستین مرحله، دو کتابخانه در مرکز کودکان کار بعثت، واقع در تهران، تجهیز و راهاندازی شد و مراحل آمادهسازی سایر کتابخانهها نیز در دستور کار قرار گرفت. دبستان غروی آمل، دبستان تاکستان، مرکز ارشاد، مرکز آصف، دبستان غروی، دبستان تاکستان و ۲ مدرسه در ملارد نیز تجهیز شدند. فرایند ساخت و راهاندازی سایر کتابخانهها در روزها و ماههای آینده ادامه خواهد یافت و کتابها بهزودی راهی مناطق کمبرخوردار بیشتری خواهند شد تا با حضور خود، روشنی و گرما را به این مناطق هدیه ببخشند.
طاقچه، مهر لیلا، ازتا، کاربران، ناشران و هنرمندان در کنار هم بودند
طاقچه برای انجام این کار نیک تنها نبود و ناشران، مؤسسهی خیریهی مهرلیلا و باشگاه کتابخوانی ازتا نیز در این مسیر کمکهای قابلتوجهی انجام دادند. مؤسسهی خیریهی مهرلیلا از جمله مؤسسههای خیریهای است که به کودکان و نیازمندان، بهویژه کودکانی که در مناطق محروم زندگی میکنند، یاری میرساند. این مؤسسه در کمپین «قاصد کتاب»، وظیفهی مکانیابی، برنامهریزی و فعالیتهای عمرانی را برعهده داشت. باشگاه کتابخوانی ازتا نیز پالایش و طبقهبندی کتابها را انجام داد. علاوهبر این، برنامهریزی شد تا هر هفته یک تسهیلگر کتاب به این کتابخانهها مراجعه کند و با برگزاری نشستهای تعاملی، کودکان را با دنیای کتاب و مطالعه آشنا سازد. این تسهیلگران نهتنها دربارهی کتابها با کودکان گفتوگو میکنند، بلکه با ارائهی آموزشهای هدفمند و جذاب در حوزههای گوناگون، به تقویت مهارتهای فکری، خلاقیت و سواد اطلاعاتی آنها کمک میکنند.
همچنین بسیاری از هنرمندان مطرح کشور نسبت به این کمپین واکنش بسیار مثبتی نشان دادند و در جهت تشویق دیگران برای شرکت در این فعالیت خیرخواهانه حمایتهای گستردهای انجام دادند. از جملهی این هنرمندان میتوان به افرادی همچون هوتن شکیبا، لیلا بلوکات، نیما رئیسی، منصور ضابطیان، الناز حبیبی، سجاد افشاریان و فریبا نادری اشاره کرد. محمدرضا داداشپور (شایع)، مهراب قاسمخانی، وحید آقاخانی، آناهیتا همتی، علی لهراسبی، مونا فرجاد، علیرضا خمسه، نگار نیکدل و آرش ضلیپور از دیگر هنرمندانی بودند که کمک کردند تا این کمپین بیشتر از سوی مخاطبان مورد توجه قرار گیرد.
فعالان اجتماعی، سردبیران، نویسندگان و مترجمان نیز نقش پررنگی در این کمپین ایفا کردند که از میان آنها میتوان از افرادی چون مریم شبانی، حسام سلامت، محیا ساعدی، اشکان عقیلیپور، آرمان سلطانزاده، مونا زارع، امیرمهدی حقیقت، مهراوه فردوسی، سمیه نوروزی و شرمین نادری نام برد.
جای هنرمندان تئاتر در بین افرادی که در این کمپین شرکت کردند خالی نبود. حمایت افرادی چون مهدی سلطانی، علی شمس آوا، توماج دانشبهزادی، امیرعباس عباسی، مصطفی کوشکی، هاله مشتاقی نیا، رها حاجیزینل، رفیق نصرتی، بهرام بهبهانی، شیوا مسعودی، علی صفری و فیاض باعث بیشتر دیدهشدن این کمپین شدند.
اینفلوئنسرها نیز در اینستاگرام سهم خود را در جهت یاری رساندن به این پویش انجام دادند. بسیاری از این افراد و هنرمندان با انتشار ویدئوهایی از خود، بر ضرورت تجهیز کتابخانهها تأکید کردند تا مخاطبان بیشتری را به مشارکت در این کمپین تشویق کنند. برای مشاهده اخبار و اطلاعات بیشتر درباره این کار نیک میتوانید به سایت فروشگاه کتاب طاقچه یا صفحه اینستاگرام آن مراحعه کنید.