شناسهٔ خبر: 71528421 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

مهاجرت به استان یزد افزایش پیدا کرد/ ۳۰ درصد مردم مستاجرند

رئیس سازمان نظام مهندسی یزد با بیان اینکه نزدیک به ۳۰ درصد از مردم یزد مستاجر هستند گفت: این موضوع نشان دهنده آن است که بافت اجتماعی یزد تغییر کرده و مهاجرت به سمت استان یزد به شدت افزایش پیدا کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، مجتبی فرهمند ظهر امروز در نشست خبری سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد که به مناسبت روز مهندس برگزار شد اظهار داشت: یکی از ماموریت‌های سازمان نظام مهندسی و مهمترین هدف آن ارتقای کیفیت ساختمان است.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین مولفه‌های موثر در ارتقای کیفیت ساختمان مردم به عنوان اصلی ترین بهره‌برداران آن هستند و آن چیزی که امروز به نظر می‌رسد باید توسط اصحاب رسانه تیین شود، فرهنگ‌سازی و مسئولیتی است که بر دوشمان به عنوان خلق ساختمان‌هایی که نه صرفا یک ساختمان فیزیکی بلکه به عنوان تشکیل دهنده هویت شهر انجام شود است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با تاکید بر اینکه ساختمان های ما در کنار همدیگر شهرها را تشکیل می‌دهند که نهایتا هویت و سبک زندگی آینده را به وجود می‌آورند گفت: به همین دلیل موضوع ساختمان‌سازی فراتر از کالبدی ساختمان‌ها است و نقش رسانه‌ها در این حوزه بسیار بیشتر از اصول فنی و مهندسی است.

فرهمند خاطرنشان کرد: اگر ساختمان را به دو بخش یعنی فنی مهندسی و تکنیکی آن تقسیم کنیم، خوشبختانه دستاوردهای خوبی در حوزه فنی و مهندسی داشتیم و ساختمان‌های ما به لحاظ مقاومت، آیین نامه ها، ایمنی و حفاظت شرایط خوبی دارند ولی یک بعد دیگر ساختمان بحث روح، کیفیت، تاثیرگذاری آن بر استفاده کنندگان و هویت شهرها است.

وی بیان کرد: نماهای ساختمان در این زمینه بسیار می‌تواند تاثیرگذار باشد و متاسفانه در این بحث با آن چیزی که باید باشد بسیار فاصله داریم و متاسفانه شهرهای ما در حال یک شکل شدن هستند و کمتر تفاوتی بین آنها وجود دارد؛ این نتیجه کم توجهی به بعد کیفیت و روح ساختمان است.

نقش رسانه‌ها در تغییر نگاه به ساختمان‌سازی و ارزش‌های آن

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد خاطرنشان کرد: طبیعتا اهالی رسانه و تبیین آنها در این بخش می‌تواند کمک زیادی داشته باشد که بتوانیم این گفتمان جدید را در استان و کشور جا بیاندازیم.

فرهمند ادامه داد: ما باید بدانیم که ساختمان نمی‌سازیم بلکه محلی برای زندگی می سازیم و عملا همانطوری که ظرفی که نقش شکل دهنده مظروف را دارد، ساختمان هم نقش شکل دهنده روح استفاده کنندگان را دارد.

وی با بیان اینکه معماری گذشته و شهرسازی ما در طول هزار سال گذشته، همواره تغییر کرده و اصل تغییر یک اصل لاجرم است اما تفاوتی که با امروز ما داشته، این است که این تغییر توام با تداوم بوده و ساختمان های گذشته ما بر اساس رشد فناوری و تکنیک های ساخت بروزرسانی می شدند ولی محتوای کلی و تداوم ارزشها را در کنار خود داشتند.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد بیان کرد: اگر این تغییر نبود اساسا ما نمی توانستیم تشخیص دهیم که ساختمان ها مربوط به کدام دوره هستند ولی این یکپارچگی و هارمونی خلق ارزش کرده ولی مشکل اصلی امروز ما انقطاع با نسل گذشته است.

بازتاب باورهای مردم در طراحی ساختمان‌ها

فرهمند دلیل اصلی این موضوع را فرهنگی دانست و گفت: عموم نظریه پردازان اعتقاد دارند که ساختمان عینیت یافته باروهای مردم است و هر آنچیزی که مردم به آن فکر می‌کنند را در ساختمان‌ها نشان می‌دهند.

وی بیان کرد: در گذشته ما یک باورهایی داشتیم که مثلا به همسایه احترام بگذاریم و اشراف نداشته باشیم وگرنه در گذشته شهرداری و نظام مهندسی وجود نداشته ولی باور داشتیم که نباید خانه همسایه را نگاه کنیم، اسراف نکنیم، بهره وری داشته باشیم، تفاخر نداشته باشیم و نتیجه آن ساختمانهای قدیمی شد اما الان باورمان تغییر کرده و تفاخر و به رخ کشیدن است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد بیان کرد: امروز ممکن است که مردم بعضا مدلی از یک موسیقی را دوست داشته باشند اما ما نمی‌توانیم بگوییم موسیقی فاخر تولید نشود و از آن حمایت نکنیم، در واقع ما کم کاری در این زمینه داشتیم، در بحث ساختمان و معماری هم این موضوع صدق می‌کند.

یکپارچگی ارزش‌ها در ساختمان‌های گذشته؛ درسی برای امروز

فرهمند بیان کرد: این موضوع هیچ ربطی به اقتصاد ندارد، مگر ما در گذشته خانه‌های کوچک نداشتیم؛ در یزد نزدیک به 20 هزار ساختمان قدیمی داریم که هیچ کدام هم شبیه هم نبودند اما یکپارچگی ارزشها را حفظ می کردند.

وی ادامه داد: یکی از کارهای گذشتگان ما، توجه به اندازه یا قواره بود، در گذشته درهایی می‌ساختیم و آنها را شیشه می‌کردیم و در این مرحله خرده چوب و خرده شیشه اضافه می‌ماند اما به جای دورریختن آن، گره چینی رابه عنوان یک اثر هنری فاخر برای استفاده از دورریختنی ها خلق کردند.

بحران انرژی در ساختمان‌ها و تاثیر معماری در مصرف آن

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با بیان اینکه 50 درصد از انرژی کشور امروز درساختمان‌ها مصرف می‌شود گفت: با این وضعیت معماری اگر ناترازی انرژی نداشتیم باید تعجب می‌کردیم.

فرهمند گفت: ایمان داریم که بسیاری از ناهنجاری‌های اجتماعی و موضوعاتی که مرتبط با خانه و خانواده است به فضای زندگی باز‌ می‌گردد چرا که فضای خانه می‌تواند عشق را به خانواده انتقال دهد و یا نفرت را در خانواده یا جامعه پراکنش کند.

وی تصریح کرد: اشکال ما این است که در طول سال‌های گذشته مقرراتی را نوشتیم که هیچ سنخیتی با گذشتگان ندارد، درست است که به لحاظ فنی این مقررات خوب است اما با روح ساختمان و ارزش‌ها هیچ سنخیتی ندارد.

تفاوت نماهای کلاسیک و معاصر؛ بحران در هویت شهری

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد ادامه داد: اگر می‌خواهیم سبکمان را عوض کنیم باید بپذیریم که یزدی نیستیم، اما باید بدانیم که چون نماهای کلاسیک ریشه ندارد قرار نیست ماندگار باشد همانگونه که برخی نماهای دیگر هم در طول دهه‌های گذشته آمد ولی الان دیگر هیچ کسی آن را نمی‌پذیرد.

فرهمند افزود: امروز خانه تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شده در حالی که گذشتگان ما خانه را به عنوان محلی برای آرامش و آسایش می‌ساختند و امروز ما در حال گرفتن این روح از ساختمان‌ها و خانه‌ها هستیم.

وی با اشاره به اینکه گذشتگان ما شاید قرن‌ها تمرین کردند تا به این ارزش‌ها رسیدند، سوال اینجاست که چرا باید تجربه هزار ساله را کنار بگذاریم در حالی که می‌توانیم این تجربه هزارساله را استفاده کنیم و آن را متناسب با تکنیک روز بازتعریف کنیم اما همان ارزش‌ها را تداوم ببخشیم.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با تاکید بر اینکه امروز اسراف در ساختمان‌سازی ما بسیار گسترده است گفت: در گذشته از خاک همان محل ساختمان خشت تولید می‌کردند و هیچ نخاله‌ای ایجاد نمی‌شد ولی امروز ما یک ساختمان جدید که می‌سازیم به حدی نخاله ساختمانی داریم که به نظر می‌رسد یک ساختمان در حال تخریب است که این حجم نخاله دارد.

ظرفیت زمین‌های خالی برای توسعه ساخت و ساز در یزد

فرهمند 30 درصد از زمین‌های داخل شهر یزد را زمین‌های خالی دانست و گفت: یزد بزرگترین شهر ایران به لحاظ سرانه جمعیتی است و هرچه که شهر بزرگتر باشد خدمات رسانی در آن هم افزایش پیدا می‌کند و زمین‌های رها شده یکی از ظرفیت‌هایی است که می‌تواند

وی ادامه داد: برای زمین‌های افتاده پس از اخطار به مالک و در صورت عدم اقدام، طرح‌های خدمات شهری روی آن گذاشته می‌شود و ارزش زمین به این صورت به شدت کاسته می‌شود و همین موضوع می‌تواند منجر به افزایش ساخت و ساز شود و به تصویب شورای مسکن و شهرسازی هم رسیده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد بیان کرد: نکته مهم در این زمینه این است که اگر زمینی تغییر کاربری داده شود این تغییر کاربری قابل بازگشت نیست و مالک باید حتما نسبت به آن اقدام کند.

فرهمند بیان کرد: به لحاظ تکنیکی و اصول شهرسازی، بزرگ کردن شهرها و تراکم پایین ایراد به حساب می‌آید اما به لحاظ روح و فرهنگ شهر، خانه‌های ویلایی و تک‌خانواری با فرهنگ ما سازگاری بیشتری دارد و اینکه این دو را چطور کنار هم جمع کنیم یکی از معضلات جدی تصمیمات کلان شهری یزد به حساب می‌آید و خوشبختانه در این زمینه یکی از دلایل مصون ماندن بافت تاریخی و میانی شهر یزد توسعه شهر بوده است؛ البته این توسعه را نمی‌توانیم در همه ابعاد خوب بدانیم ولی از دلایل اصلی حفاظت بافت به حساب می‌آید.

افزایش مستاجران در یزد و تغییرات بافت اجتماعی

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه نزدیک به 30 درصد از مردم یزد مستاجر هستند گفت: این درحالی است که متوسط کشوری 25 درصد است و این موضوع نشان دهنده آن است که بافت اجتماعی یزد تغییر کرده و مهاجرت به سمت استان یزد به شدت افزایش پیدا کرده است.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد خاطرنشان کرد: وجه غالب یزد همیشه نیروی انسانی آن بوده که با توجه به میزان تحصیلات و فارغ التحصیلانی که داشتیم باید صنایع های‌تک را توسعه می‌دادیم ولی به جای آن صنایع غیرهای‌تک را توسعه دادیم که نیاز به کارگران عادی داشت و به این واسطه مهاجرت بسیار گسترده‌ای به استان یزد رخ داد.

فرهمند در ارتباط با زمان‌بر شدن پروانه‌ها خاطرنشان کرد: تخلفات ساختمانی ما الان خیلی زیاد هست و همچنان یزد جزو استان‌های با بیشترین تخلف به حساب می‌آید در حالی که مردم یزد قانونگریز نیستند و مهمترین دلیل این تخلفات مربوط به موضوعات فرهنگی است و با توجه به اینکه مردم در گذشته بافت را خودشان ساختند هنوز این تصور و دیدگاه را دارند که خودمان می‌توانیم بسازیم.

تخلفات ساختمانی؛ چالش‌های فرهنگی و اصلاح نگرش‌ها

وی با بیان اینکه در هیچ مرکز استانی اصلا سابقه ندارد که بالغ بر 50 درصد از ساختمان‌ها پروانه برای ساخت نگیرند گفت: ریشه این موضوع فرهنگی است و باید این موضوع و باور را در میان مردم اصلاح کنیم.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد با اشاره به اینکه وقتی ساختمانی پروانه نگیرد نمی‌توانیم میزان ایمنی آن را بدانیم گفت: برای این موضوع چالش‌ها را بررسی کردیم که چرا مردم اقدام به گرفتن پروانه نمی‌کنند که یکی از دلایل آن بحث زمان‌بر بودن است و این زمان بر بودن به تورم نمی‌رسد.

فرهمند تصریح کرد: پیش از این باید 4 نقشه برای گرفتن پروانه طراحی می‌شد ولی با تفاهمی که بین سازمان و شهرداری داشتیم الان تنها نیاز به نقشه معماری است و همین اقدام سرعت کار را بسیار بالاتر برد، یکی دیگر از اقدامات هماهنگی برای صادر کردن پروانه برای زمین‌های قولنامه ای است که در گذشته انجام نمی‌شد.

وی گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که 99 درصد ساختمان‌هایی که پروانه می‌گیرند، دو نقشه‌ای هستند به این معنی که نقشه ساخت آنها با نقشه پروانه متفاوت است و به همین دلیل برای گرفتن پایان کار به کمیسیون ماده 100 می‌روند.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد خاطرنشان کرد: الان تفاهم‌نامه این موضوع صادر شده که نقشه‌های خود را مردم می‌توانند بر اساس پیشروی‌های همسایه‌ای تهیه کنند و بر اساس آن اقدام به دریافت پروانه کنند.

فرهمند خاطرنشان کرد: این اقدام اولا جلوی هزینه بیشتر مردم را می‌گیرد و دوما هم همان نقشه مورد نظرشان را می‌سازند و به این ترتیب جلوی تخلفات گرفته می‌شود.

همکاری موثر سازمان نظام مهندسی و شهرداری یزد

وی از رابطه بسیار خوب بین سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد و شهرداری یزد خبر داد و گفت: الان توانستیم رابطه بسیار خوبی را با شهرداری برقرار کنیم و این تفاهم نامه گل کار این همکاری بوده است و اجرای این تفاهم نامه منجر می‌شود که میزان تخلفات به حجم بسیار زیادی کاهش پیدا کند.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان یزد افزود: ساختمان چاره‌ای ندارد که خودش را با فناوری‌های نوین آشتی دهد؛ مردم در مقابل تغییر در فناوری‌ها مقاومت می‌کنند و برای استفاده از فناوری نیاز به تغییر به وسیله فرهنگسازی است.

فرهمند خاطرنشان کرد: همانگونه که در بحث سلامت همه مردم برای خودشان دارو تجویز می‌کنند در ساختمان‌ هم مردم اقدام به تجویز راهکار می‌کنند ولی همانطور که در سلامت وقتی مردم نیاز به جراحی قلب داشته باشند خودشان تجویز نمی‌کنند در ساختمان‌ها هم باید کار به صورت کاملا تخصصی انجام شود.

انتهای پیام/781/.