به گزارش خبرنگار ایرنا، کشاورزی فارس در طول سالهای گذشته فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشته؛ از محقق نشدن مطالبات کشاورزان تا اجرای موفق طرحهای کلان، از مقابله با بحران کمآبی تا کسب رتبههای برتر کشوری، همه و همه اتفاقات خوب و یا ناخوشایندی هستند که در طول این سالها کام کشاورزان را شیرین یا تلخ کردهاند.
مسئولان و متولیان کشاورزی فارس هم طی این سالها تمام تلاش خود را برای اتخاذ تصمیمات و اعمال سیاستهای قابل اجرا در این عرصه به کار گرفتهاند تا دغدغه کشاورزان را برای کاشت، داشت، برداشت و فروش محصولات حل کنند.
چندی پیش بود که استاندار فارس ضمن تاکید بر لزوم توجه به اصلاح نژادهای ژنتیکی دامی، گیاهی، باغی، زراعی و سایر حوزههای مرتبط با کشاورزی و دامداری گفت: امروز دنیا در حال حرکت به سمت اقتصادی کردن محصولات و تولیدات کشاورزی و دامی است و ما نیز باید در همین مسیر پیش رویم.
اما اعمال سیاستها در این بخش تنها راهکار جهت کمک به کشاورزی فارس نیست؛ متولیان این بخش هر ساله با برگزاری رویدادهای مختلف مانند برگزاری مراسم تجلیل از فعالان کشاورزی درصدد هستند که این قشر را برای ادامه فعالیتهای سامان یافته در این عرصه ترغیب و تشویق کنند.
اخیراً هم سی و هشتمین دوره معرفی و تجلیل از ۹۲ برگزیده بخش کشاورزی برگزار شد که هشت نفر از آنها هم به عنوان برگزیدگان ملی شناخته و معرفی شدند؛ برگزیدگانی که معتقدند کشاورزی فارس افزون بر ظرفیتهای قابلتوجهی که دارد هنوز هم با مشکلات تسهیلاتی و زیرساختی در بخش صنایع تبدیلی و جانبی دست و پنجه نرم میکند.
نبود صنایع تبدیلی
سید رسول کوچکزاده که به عنوان تولید کننده برتر انار ایج استهبان شناخته شده درباره مشکلاتش در این عرصه به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر از لحاظ ترویج و حتی صنایع تبدیلی و صنایع وابسته به انار و باغات با دغدغههای بسیاری مواجه هستیم به گونهای که حتی به اندازه یک دهم میانگین تولید در این شهرستان صنایع تبدیلی و سردخانه وجود ندارد.
او از مسئولان خواستار تسهیل در صدور مجوزهای صنایع تبدیلی و جانبی شد و افزود: این روزها هزینه تولید بسیار بالاست و باغدار و کشاورز به تنهایی از عهده تأمین این هزینه برنمیآید؛ لذا نیاز است دولت در این بخش سرمایهگذاری کند و تسهیلات ویژهای در اختیار کشاورزان قرار دهد.
این کشاورز ادامه داد: در منطقه ایج حدود ۲ هزار هکتار باغ انار داریم که به طور میانگین ۵۰ تن محصول در هر هکتار تولید میشود؛ در واقع این منطقه با میانگین تولید ۵۰ تا ۶۰ تن انار جایگاه خوبی در عرصه تولید این محصول در کشور دارد؛ حدود ۱۴۰ تن انار در هر هکتار هم توسط ما تولید شده است.
کوچکزاده که معتقد است ۹۰ درصد محصول تولید شده در ایج صادراتی است، افزود: ایج این پتانسیل را دارد که در بحث سرمایهگذاریهای صنایع تبدیلی و جانبی به صورت ویژه دیده شود؛ برای گسترش صادرات و معرفی انار ایج به دنیا در وهله نخست نیاز است زیرساختها در این عرصه توسعه یابد.
او در خصوص دلیل کسب مقام برگزیده ملی در عرصه کشاورزی گفت: موفقیت اتفاقی نیست؛ ما با استفاده از تجربیات گذشتگان، دانش و علم روز و تخصص کارشناسان کشاورزی توانستیم با مدیریت صحیح و بهینه مصرف آب، مبارزه با آفات، تغذیه، هرس و دیگر اقدامات باغداری به موفقیت در عرصه تولید این محصول دست یابیم.
دشوار بودن مسیر دریافت مجوز
از دیگر دغدغههای کشاورزان در این عرصه دشوار بودن مسیر دریافت مجوز برای گسترش فعالیتهایشان است.
احمد سهرابی که از روستای جِره از توابع بخش جره و بالاده شهرستان کازرون در زمینه پرورش گل نرگس فعالیت میکند، در این باره گفت: این روزها در حال دریافت یک مجوز شرکت عصارهگیری هستیم و تنها دغدغه ما حمایت مسئولان برای اعطای تسهیلات و تسریع روند دریافت مجوز جهت راهاندازی این شرکت است.
او در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: راهاندازی شرکت و ارائه آموزشهای لازم به منظور استفاده از تجهیزات مورد نیاز برای پیشبرد اهدافمان در بخش عصارهگیری نیاز به اعتباراتی دارد که امیدواریم با حمایت مسئولان هر چه سریعتر این اعتبارات تأمین شود؛ مسئولان کمک کنند تا هر چه زودتر مجوز برای راهاندازی شرکت دریافت شود.
این تولید کننده گل و گیاههای زینتی در فضای باز سطح زیر کشت نرگس را بالای ۴۰۰ هکتار عنوان کرد و گفت: از آنجا که گل نرگس گیاه کمآبی است و بازار بسیار خوبی در ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس دارد، ۹۰ درصد کشاورزان بخش جره بالاده شهرستان کازرون به کشت گل نرگس روی آوردهاند.
او اضافه کرد: استان فارس به ویژه مناطق جنوبی این استان با خشکسالی و کمبود آب مواجه است و شوری آب رودخانهها در این مناطق بالاست؛ لذا کشاورزان به کشت گل نرگس روی آوردهاند.
مدیرعامل شرکت تعاونی گل نرگس گلزار جره فارس گفت: گل نرگس گیاهی کمآفت و مقاوم در برابر شوری آب و سرماست؛ اگر بتوانیم کارخانهای در منطقه جره بالاده شهرستان کازرون ایجاد کنیم تبدیل به قطب کاری بزرگی در این منطقه خواهد شد.
و اما سالهاست که بانوان فارس هم در بخش کشاورزی اقدامات قابل توجهی انجام میدهند و با تمام کم و کاستیهایی که در این مسیر وجود دارد همچنان در پیمودن این راه ثابت قدم ماندهاند؛ دغدغه این قشر توانمند هم حمایت مسئولان برای افزایش اشتغالزایی و به کارگیری بانوان بیسرپرست و بدسرپرست در این عرصه است.
ماندانا عبدالهی از بخش حسن آباد شهرستان اقلید که جزو تولیدکنندگان برتر کشاورزی استان فارس محسوب میشود بزرگترین دغدغه خود را عدم حمایت کشاورزان از سوی نهادهای مختلف دانست و در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای تهیه کود، افزایش اعتبارات و نیروی کار به حمایت بیشتری داریم؛ نیاز است شرایط حضور کارگران محلی در این عرصه فراهم شود.
این تولید کننده سیبزمینی حضور دلالان در بازار فروش محصولات کشاورزی را از دیگر مشکلات افراد فعال در این عرصه دانست و افزود: بازار به دست دلالان افتاده و آنها هستند که از فروش محصولات کشاورزی سود میبرند؛ این معضل باعث بیانگیزگی و دلسردی کشاورزان برای فعالیت در این عرصه شده است.
او استفاده کم از سموم و آفتکشها، کنترل آبیاری و افزایش تناژ محصول را از مهمترین شاخصههای یک تولید کننده خوب در بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: بیشتر در زمینه تولید بذر سیبزمینی فعالیت میکنیم و تولید ما در حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰هکتار از اراضی شهرستان انجام میشود.
او از مسئولان خواستار حمایت و کوتاه شدن دست دلالان از بازار فروش محصولات کشاورزی شد.
نیاز به حمایت برای بکارگیری زنان بیسرپرست
مرضیه یوسفی معصوم آبادی از شهرستان اقلید نیز یکی از بهترین تولیدکنندگان زن روستایی است که در زمینه تولید سبزیجات و صیفیجات فعالیت دارد و صفر تا صد تولیدات را با هدف اجرای طرح از مزرعه تا سفره انجام میدهد.
او که با همراهی یک تیم ۵۰ نفره حدود یک تن سبزیجات مورد نیاز برای مصرف روزانه اهالی اقلید را در یک هکتار زمین تولید میکند، گفت: این سبزیجات پس از تولید بستهبندی و روانه بازار میشود و با این کار برای حدود ۵۰ نفر نیرو که اکثریت آنها را بانوان تشکیل دادهاند کارآفرینی کردهایم.
یوسفی از مسئولان درخواست حمایت و اعطای تسهیلات برای افزایش تولید و اشتغالزایی بیشتر برای جوانان کرد و افزود: اگر تسهیلات قابل توجهی به ما اعطا شود اقدام به راهاندازی یک گلخانه با هدف افزایش تولید خواهیم کرد و شرایط را برای حضور بیش از پیش زنان بیسرپرست و بدسرپرست در عرصه کشاورزی نیز فراهم میکنیم.
لزوم افزایش دانش و استفاده از روشهای نوین
برخی از فعالان در بخش کشاورزی هم معتقدند این بخش بیش از هر چیز دیگر نیاز به بهرهگیری از دانش، بالابردن آگاهی کشاورزان و استفاده از روشهای نوین در کشت و برداشت دارد.
غلامحسین حسنشاهی مدیرعامل شرکت تعاونی تولید روستایی ارسنجان معتقد است کمبود دانش، آگاهی و کارهای ترویجی در این منطقه باعث شده که میزان تولید در هکتار کاهش یابد و این مساله میطلبد مسئولین امر با هدف بهبود وضعیت کشاورزی در زمینه ترویج، آگاهی و اطلاعرسانی کشاورزان و استفاده از روشهای نوین فعالیت بیشتری داشته باشند.
به گفته او عمده مشکلات بخش کشاورزی در این شهرستان به کمبود آب و خشکسالی برمیگردد اما این مشکل ربطی به کشاورزان و مسئولان ندارد و باید با روشهایی جایگزین آبیاری به مقابله با آن پرداخت.
مدیرعامل شرکت تعاونی تولید روستایی ارسنجان در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: این شرکت به عنوان شرکت نمونه تعاونی تولید در بخش تشکلهای کشاورزی شناخته شده؛ یکی از مهمترین ویژگیهایی که باعث شده این شرکت به عنوان شرکت نمونه ملی معرفی شود خدماتدهی به هزار و ۲۰۰ عضو و سهامدار و نزدیک به ۱۰ هزار هکتار اراضی تحت پوشش است.
حسنشاهی استفاده از هوش مصنوعی جهت تشخیص و کنترل آفات و بیماریها را از دیگر ویژگیهایی دانست که باعث شده شرکت تعاونی تولید به عنوان شرکت نمونه انتخاب شود، گفت: همچنین اجرای چهار طرح محیطزیستی در حوزه آبریز دریاچه بختگان در سال، مدیریت یکپارچه آفات (IPM) یا مبارزه تلفیقی با آفات و بیماریهای گیاهی (IPC) در مزارع گوجهفرنگی و باغات انار، اجرای ۷۰ درصد آبیاری تحت پوشش توسط اعضای شرکت، اخذ گواهی تولید محصول سالم در ۱۰۰ هکتار از اراضی گوجه فرنگی و باغات انار از دیگر ویژگیهای انتخاب این شرکت به عنوان یک شرکت نمونه بود.
کشاورزی در استان فارس افزون بر اینکه یکی از اساسیترین ارکان اقتصادی به شمار میرود به عنوان فرهنگی عمیق نیز در خاک این خطه ریشه دوانده؛ با این حال این بخش هنوز هم با چالشهای ناترازی انرژی، قطعی برق چاهها و واحدهای کشاورزی، گرانی نهادهها و خدمات، وابستگی به بذرهای خارجی و کمبود کودهای شیمیایی مواجه است؛ چالشهایی که پیامدهای منفی بر روند تولید داشته و دارد و حل آنها نیازمند حمایت مسئولان و متولیان در این زمینه است.