به گزارش ایرنا، فرهنگ هر چند در مفهوم کلی به آداب ، رسوم و عقاید یک جامعه اطلاق می شود اما ابزارهای متعددی مانند هنر، رسانه ، کتاب و فضای مجازی ذیل عرصه فرهنگ تعریف شده است.
مدیریت برنامه های فرهنگی و هنری تا رسانه امروزه دارای چارچوب و شاکله خاص خود برای اثربخشی در جهت اصلاح برخی آداب و رسوم نادرست و تعمیق باورهای اصیل با حفظ اصالت فرهنگی وتطبیق با شرایط روز است.
در شرایطی که جهان تحت تاثیر فناوری فضای مجازی است، کار برای مدیران عرصه فرهنگی دشوار است و باید بتوانند سوار بر این موج فرهنگ و هنر ایرانی را از ورطه نابودی نجات دهند و حتی اثر بخشی آن را نیز بیشتر کنند.
با این وجود استان البرز یا سرزمین اقوام در حوزه فعالیت فرهنگی ، هنری ، رسانه ای ، قرآنی ، آموزش و سایر امور مربوط به آن در تکاپوی روش های مناسب برای حفظ اصالت فرهنگی ، صیانت از داشته ها در این بخش و تقویت باورهای دینی و اصیل با ارتقای سطح دانش و آگاهی بخشی است.
بر همین اساس خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز البرز با دعوت از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مجموعه فعالیت های فرهنگی و هنری و رسانه ای البرز مورد واکاوی قرار داد.
ابراهیم شریفی در ابتدای سخن با تبریک ۹۰ سالگی ایرنا از این رسانه به عنوان خبرگزاری مرجع یاد کرد که همواره در در ۹ دهه درخشیده است و گفت که امیدواریم بتوانیم با همکاری رسانه های جمعی از جمله ایرنا گام موثری در این عرصه برداریم.
ایرنا: لطفا از تئاتر البرز بگویید در چه حالی است؟
شریفی : امروز تئاتر البرز از سالن های نمایش پا را فراتر گذاشته و در حوزه خیابانی وارد عمل شده است ، دهه فجر امسال فرصتی شد تا گروه های هنری به اجرای نمایش خیابانی بپردازند. روزی هفت کار نمایشی در ایام الله دهه فجر امسال البرز اجرا شد، یک اتفاق مبارک از جنبه های مختلف بود.
برخی مواقع دوستان از موضع سیاسی ورود می کنند و می گویند دهه فجر است و باید فضا متفاوت باشد اما در کنار گرامیداشت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایجاد نشاط اجتماعی از مهمترین نیازها است که باید به آن توجه کنیم ضمن اینکه بخشی از هنرمندان از طریق تئاتر امرار معاش می کنند که باید هوای آنان را داشت.تلاش می شود برای این هنرمندان کار تعریف کنیم هر چند برای ما هزینه های زیادی داشت اما برای فرهنگ سازی حتی برای هنرمندان تئاتر تعیین نشد که با موضوع خاص کار کنند.
از آشتی هنرمندان بگوئید؟
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز: بسیاری از هنرمندان عرصه نمایش در سال های گذشته بنا به عللی از این هنر فاصله گرفته بودند که با تغییر سبک مدیریتی در فرهنگ و ارشاد استان دوباره به محل کار بازگشتند.با توجه به شرایطی که پیش آمد توقع از اداره کل ارشاد البرز زیاد است؛ بر این باور هستیم که نسبت به سال های گذشته و مشکلاتی که طی ۲ سال گذشته به وجود آمد با یک بی اعتنایی از سمت بخشی از جامعه فرهنگی و هنری مواجه شدیم و این نگاه باید اعتماد سازی می شد که از سال گذشته یک سری فعالیت ها را تحت عنوان آموزش های رایگان در وزارت ارشاد پیگیری کردیم؛ در مناطق کمتر توسعه یافته و کم برخوردار با کمک وزارت کشور فعالیت های خوبی صورت گرفت .
البرز به لحاظ مطالعه در وضعیت خوبی نیست، لطفا از راهکارها بگویید؟
شریفی : در حوزه مطالعه به بخش اصناف ورود کرده ایم به طور مثال آرایشگاهها از مکان هایی هستند که افراد دقایقی در انتظار می مانند، برای این مکان ها موقعیت مطالعه کتاب ترسیم کرده ایم تا مشتریان از زمان انتظار خود به خوبی استفاده کنند.
ما بر آن شدیم تا کتاب در اختیار تعدادی از آرایشگاهها قرار دهیم. مکان های مختلف برای ترویج مطالعه شناسایی کرده ایم و به سمت ترویج مطالعه عمومی گام بر می داریم؛ البته وضعیت مطالعه در البرز خوب نیست و با اینکه در همجواری پایتخت هستیم زیرساخت ها نیاز به توسعه دارد.
کرج بیخ گوش پایتخت این همه مشکلات فرهنگی دارد و حتی برخی مواقع می بینیم که فرد برای اینک یک لحظه بیشتر پشت چراغ قرمز نباشد اقدام به بوق ممتد می کند . واقعیت این است که نگاه به مسائل ابتدایی در حوزه نهادی و زیر ساختی فرهنگ هنوز جا نیفتاده است.
دیدگاه در خصوص جشنواره های مطبوعات و رسانه ای البرز
شریفی: برخی نگاه صفر و ۱۰۰ به جشنواره مطبوعات البرز دارند و گاهی می گویند خوب و گاهی بد که این گونه نیست و جشنواره ها در نگاه خودشان نسبی هستند و خود خبر هم می تواند نسبی باشد؛ داوران هم به طور قطع نظرشان نسبی است و قطعی نمی تواند نظر بدهند. هر چه به سامان تر و مرتب تر جشنواره ها برگزار شود ، آموزش از راه دور تلقی می شود. کمک رسانه می تواند شاهراه توسعه باشد که فرهنگ در استان به عنوان زیربنا معرفی شو هر چند کار سختی در بخش زیربنایی داریم اما تاثیر گذاری اجتماعی، سیاسی ، اقتصادی از فرهنگ در دراز مدت خودش را نشان می دهد و اگر همه ابزار داشته باشیم که فرهنگ زیر بنا باشد حوزه اقتصاد و سیاست بعد از مدتی می تواند از این حوزه تاثیر پذیر باشد.
ضعف زیر ساخت های فرهنگی و مشکلات معیشتی کارکنان ار شاد اسلامی
شریفی: بدهی ها و مشکلاتی از قبل در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی را شاهد بودیم که سبب بی انگیزه شدن همکاران شد؛ مشکلات عدیده مانند بحث معیشتی در حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامی استان داریم که البته با پیگیری ها این فضا بهبود یافته ، نمی گویم همه مشکلات برطرف شده اما بهبود یافته ؛ همه مشکلات کاهش نیافته است ؛ می بایست فضای دوستی و مهربانی در این مجموعه تقویت می شد تا به جامعه هدف که اهالی فرهنگ و هنر هستند خدمت رسانی انجام دهند؛ الان در استان با مشکلی که مواجه هستیم زیر ساخت ها است که در برخی بخش ها ما را اذیت می کند.
لطفا از اجاره نشینی ساختمان اداره کل ارشاد در مجموعه تالار شهر بگویید؟
مدیرکل ارشاد اسلامی البرز: ساختمان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مربوط به هنرمندان است که ما آن را در اختیار گرفته ایم، در ۳۰ کیلومتری پایتخت ساختمان اداره کل فرهنگ و ارشاد یا کتابخانه مرکزی و تالار مرکزی نداریم. استان هایی که به مراتب از البرز جمعیت کمتری دارند دارای تالار مرکزی و مجموعه بزرگ فرهنگی هستند. بخش فرهنگی البرز با مخاطب میلیونی مواجه است.
موضوع کرج "شهر نماز" به کجا رسید؟
شریفی : کرج شهر نماز، ایده ای است که توسط آموزش و پرورش البرز و حمایت های سازمان فرهنگی و ورزشی شهرداری کرج ارائه شد که ما ممنون حمایت های آنها هستیم و این نگاه کرج شهرنماز برای دانش آموزان ابتدایی است که اولین دوره تربیت مربی در کانون شهید فهمیده انجام شده است و اگر تاپایان سال آینده اعتبارات تامین شود و به ۲ هزار نفر مربی آموزش می دهیم تا بتوانیم ایجاد علاقمندی برای دانش آموزان به شیوه های نوین علاقمندی به نماز روایات احادیث و قرآن خوانی را آموزش داشته باشیم .
چه رویدادهای فرهنگی برای سال آینده البرزپیش بینی کرده اید؟
شریفی : دهها برنامه و جشنواره های متعدد برای شهرستان های استان در سال آینده پیش بینی کرده ایم و باید فعالیت های فرهنگی هنری را به خارج از کرج در سایر شهرستانهای استان متمرکز کنیم هر چند که کرج هم از اولویت ها است ؛ باید از کرج بیرون برویم و به طور مثال شهرستان چهار باغ هم دیده شود ؛ امسال جشنواره شعر انقلاب را با میزبانی شهرستان چهارباغ برگزار کردیم ؛ ۱۴۰ اثر ادبی در چهارباغ اجرا شد با اینکه سه سال از تشکیل چهارباغ می گذرد اما کار خوبی است و بچه ها سعی می کنند محور را به دست بگیرند و این گونه برنامه ها را برای سال آینده پیش رو داریم .
مهمترین برنامه ها برای توسعه فرهنگسراها
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی البرز: علاوه برحمایت از انجمن های فرهنگی هنری و ادبی که برای سال آینده در دستور کار است بحث مربوط به ساخت و ساز فرهنگسراها و فضاهای مربوطه را دنبال می کنیم و در این زمینه از حمایت های استاندار، نماینده ولی فقیه در استان و سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کمال تشکر و قدردانی را داریم . مسوولان پای کار هستند و سازمان مدیریت و برنامه ریزی در عرصه توسعه فرهنگی استان به خوبی حمایت می کنند؛ به یاد ندارم برای موضوعی با رییس سازمان برنامه ریزی استان زنگ زده باشیم و همکاری نکرده باشند.
هم افزایی دستگاههای فرهنگی
شریفی : با توجه به ضرورت تقویت زیر ساخت های فرهنگی و هنری دستگاه های فرهنگی البرز پای کار آمده اند و این هم افزایی شرایط را برای ما به بهترین شکل آماده می کند تا برای مردم هنرمندان و اهالی فرهیخته رسانه که ایرنا یکی از گل های سرسبد است به خدمت رسانی در این حوزه ادامه دهیم .
لطفا از استعدادهای البرز بگویید؟
مدیرکل فرهنگ وارشاد اسلامی : البرز به رغم محدودیت زیر ساخت ها از استعداد های ارزشمند در حوزه های ادبیات، شعر، نویسندگی، تئاتر، سینما، هنر های دهگانه تجسمی که هر کدام سرآمدان آن چه کسانی که از دنیا رفته اند و یا کسانی که در قید حیات هستند، سرشار است .
وجود اساتید برجسته کشوری حوزه شعر و ادب فارسی و تئاتر مانند استاد میر جلال الدین کزازی ، استاد محمد باقر ، استاد امیر هوشمند آقا میری، هنرمندان عرصه فیلم و سینما مانند برادران رجبی ، صدها قاری و حافظ قرآن و هنرمندان تراز اول خوشنویسی ، سید میرفخر موسوی رییس انجمن سفال ایران و استاد آذری مجسمه ساز تراز اول ایران از ظرفیت های فرهنگی هنری هستند.
تجلیل از بزرگان فرهنگ ، هنر و ادب
شریفی: هرچند البرز به لحاظ زیر ساخت های فرهنگی ضعف دارد اما از ظرفیت ارزشمند اساتید در قالب کارگاههای آموزشی استفاده می کند، برای این عزیزان برنامه های تجلیل دیده شده است ؛ اولین برنامه تجلیل برای استاد داود فتح علی بیگی آقای تئاتر ایران در دستور کار قرار گرفته است.
برای سال آینده برنامه های متفاوت در همه این حوزه ها خواهیم داشت ؛ جشنواره های مختلف و انجمن های ادبی بسیار زیاد در گروه های مختلف تئاتر، موسیقی و رشته های دهگانه تجسمی پیش بینی کرده ایم .
خبرهای خوب برای اهالی تئاتر
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی: سال آینده پردیس تئاتر البرز راه اندازی می شود و در این بخش مشکلی نخواهیم داشت به طور حتم فضای مناسبی است؛ اقتصاد و فرهنگ در این حوزه با یک زیر ساخت مناسب می تواند تاثیر گذاری داشته باشد؛ با توجه به استعداد بالای هنرمندان البرزی
که ماهانه حداقل چهار تئاتر در پلاتو های اداره کل ارشاد و تئاتر شهر در دست اجرا داریم ؛ امسال ن بیش از ۲۰ اجرا غیر از جشنواره تئاتر استانی آماده شده است که این اتفاق مبارکی است و اگر دائم به فکر این باشیم چیزی را به هنرمند بدهیم کار نشدی است.
در بخش هنرهای تجسمی یک گالری خواسته کل هنرمندان تجسمی است و هر جا یک گالری را افتتاح می کنیم آنها درخواست دارند که باید فضایی برای نمایش آثار و بعد از مدتی فروش خواهند داشت که اقتصاد فرهنگ در این حوزه می تواند کمک کند.
اوضاع خوب نشر
شریفی: در بحث نشر اوضاع البرز خوب است ، امروز در هنرهای انفرادی شرایط بهتر است ؛ در بحث های نویسندگی، کتب و کانوهای تبلیغاتی مشکلات کمتری داریم با این حال این ظرفیت ها به فضای بیشتری نیاز دارند.
چهاردهمین نمایشگاه قرآن و پای کارآمدن تمام دستگاههای اجرایی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی: در حوزه قرآنی ۱۴ اسفندماه چهاردهمین نمایشگاه قرآن و عترت در مصلی کرج آغاز می شود و اتفاق خوبی است؛ امسال نسبت به سال های گذشته تمام دستگاه های اجرایی استان البرز پای کار هستند ؛ بیش از ۲۰ دستگاه مسوولیت کمیته ها را به دست گرفتند ، می خواهیم نمایشگاه به صورت واقعی قرآن و عترت باشد . دستاورد ها و محتوای قرآنی که در استان تولید شده به نمایش گذاشته می شود ؛ طرح قرآنی با عنوان بشری به شیوه قرآن آموزی با زبان ساده و به شیوه پیامبر اکرم (ص) می پردازد که این طرح یک بار فقط سال ۱۴۰۲ توسط یک موسسه و برای حدود ۸۰ نفر اجرا شد و بعد از اینکه سه موسسه پای کار آمدند و آخرین کار در فردیس انجام شد بیش از ۹۰۰ نفر آموزش دیدند و شهرهای اشتهارد ،گرمدره ، هشتگرد ، نظرآباد و ماهدشت در نوبت اجرای این طرح هستند که سال آینده دنبال می شود.