استاد روابط بینالملل با اشاره به صحبتهای اخیر وزیر امور خارجه در خصوص کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: آقای عراقچی اخیراً اظهار کردهاند که خلیج فارس یا برای همه ناامن است یا برای همه امن. من معتقدم که این موضوع میتواند حداقل تلاشهای میانجیگرایانه در منطقه را با سستی مواجه کند. اینها ظرفیتهایی هستند که باید در دیپلماسی مدنظر قرار گیرند. متأسفانه، در یک دید کلان، تمام این مسائل نادیده گرفته شده است. پیش از همه، موضوعی که در ایران نادیده گرفته میشود، احتمال تبانی روسیه با آمریکا بر سر ایران است. حشمتالله فلاحتپیشه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در ارتباط با موضوع مشخص شدن کشوری به عنوان میانجی بین ایران و آمریکا و گمانهزنیهایی که این روزها نقل محافل بحث درباره آینده سیاست خارجی ایران است، گفت: من معتقدم که کشورهای منطقه، بیش از آنکه به دنبال میانجیگری باشند، در تلاش برای دفع شر هستند. به عبارت دیگر، این کشورها نگرانند که اگر جنگی در منطقه شکل بگیرد، منافع آنها نیز به خطر بیافتد.. حال اگر ایران در یک جنگ به عنوان یکی از طرفین درگیر باشد، به طور طبیعی این موضوع نگرانی جدی برای کشورهای جنوب خلیج فارس، به ویژه عربستان، به همراه دارد.
وی ادامه داد: به همین دلیل میانجیها با موضوعاتی که مطرح میکنند بیشتر به دنبال دفع شر هستند، نه اینکه مناسبات ایران و آمریکا در شرایط کنونی به گونهای باشد که راه دیپلماسی در آن باز باشد.
طرحهایی که ترامپ برای ایران مطرح میکند عملا پایان مسیر مذاکره است
رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی در دوره دهم مجلس تصریح کرد: طرحهایی که ترامپ برای ایران ارائه کرد، عملاً به معنای پایان دادن به هرگونه مذاکره در این زمینه بود، وگرنه طرحی نبود که بشود بر سر آن مذاکره کرد. به ویژه اینکه مناسبات و چالش ایران و آمریکا به شدت ایدئولوژیک است. به ویژه اینکه بازیگر جدیدی به نام اسرائیل وارد این معادله شده که به کمتر از جنگ هم راضی نمیشود و این موضوع چالشها را در منطقه جدیتر کرده است. این کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه برخی میگویند کشورهای عربی خواهان تضعیف ایران هستند، عنوان کرد: من معتقدم که عمر این صحبتها گذشته و مشابه این تحلیلها را داریم. به عنوان مثال، برخی اکنون میگویند که ایران باید از اختلافات بین اروپا و آمریکا در بستر اوکراین استفاده کند. این هم از جمله تحلیلهای سطحی و تاریخ گذشته است. دلیل این امر آن است که حتی اگر آمریکا و اروپا در اوکراین با چالشهایی مواجه شوند، اروپاییها همچنان چالشهای جدی با ایران خواهند داشت.
روسها جایگاهی فراتر از یک کارت بازی برای ایران قائل نیستند
وی خاطرنشان کرد: من پیشبینی کرده بودم که هرچند احیای برجام فدای جنگ اوکراین شد اما تبانی بدتر از این زمانی است که ایران فدای صلح اوکراین هم شود. به عبارت دیگر، ایران میتواند قربانی صلح شود. من معتقدم که روسها جایگاهی فراتر از یک کارت بازی برای ایران قائل نیستند. به همین دلیل، باید به تمامی این ویژگیها توجه کرد و نه به تحلیلهای سطحی. در حال حاضر، بسیاری از دیپلماتهای کشور به دلیل تحلیلهای سطحی و تکراری خانهنشین شدهاند و تحلیلهای تکراری و سطحی غالب شده است.