شناسهٔ خبر: 71515153 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

کوچ ترامپ از کوچاندن مردم غزه!

رئیس‌جمهور امریکا با عقب‌نشینی از طرح خود درباره غزه گفت که فقط یک پیشنهاد داده است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: موج مخالفت‌ها با طرح جنجالی رئیس‌جمهور امریکا برای کوچاندن مرم غزه، فروکش نکرده است که تداوم اعتراضات و مخالفت‌ها با این طرح نژادپرستانه، ترامپ و فرستاده او در غرب آسیا را وادار کرد تا از آن عقب‌نشینی کنند. به دنبال این دستاورد برای مردم فلسطین و مقاومت، حماس هم دیروز در جریان تبادل اسرا موفق شد با آزادی شش اسیر صهیونیست در برابر صد‌ها فلسطینی، شمار قابل‌توجهی از آزادگان فلسطینی را از بند صهیونیست‌ها برهاند. 

رؤسای پارلمان عربی روز شنبه در قاهره، صدور سند پارلمانی عربی واحد برای حمایت از ملت فلسطین در سرزمین خود در سایه چالش‌های پیش رو از جمله موضوع کوچاندن مردم غزه را بررسی کردند. این نشست، یک روز پس از عقب‌نشینی آشکار دونالد ترامپ از طرح کوچاندن مردم غزه برگزار شد. رئیس‌جمهور امریکا مدعی شد: «راه‌حل مسئله غزه، برنامه من است. فکر می‌کنم این طرحی است که واقعاً مؤثر است.» او درباره طرحی جنجالی که خشم کشور‌های منطقه و حتی فرامنطقه را به دنبال داشت و در شرایطی که وی همواره بر اجرای این طرح پافشاری می‌کرد، روز جمعه در تغییر موضعی آشکار بیان کرد: «غزه در حال حاضر غیرقابل سکونت است و اگر ساکنانش حق انتخاب داشته باشند، از آنجا خواهند رفت. نوار غزه، مکان فوق‌العاده‌ای است و در عجبم که چرا اسرائیل آن را رها کرد.» ترامپ افزود: «مطابق با برنامه من، ایالات متحده مالک غزه خواهد شد. در آنجا دیگر حماسی در کار نخواهد بود و ما به توسعه آن منطقه خواهیم پرداخت.» رئیس‌جمهور امریکا در گفت‌و‌گو با فاکس‌نیوز ادامه داد: «برنامه من برای غزه خوب است، اما آن را تحمیل نمی‌کنم و صرفاً پیشنهاد است.» وی در عین حال، اظهار کرد: «تعجب کردم که اردن و مصر به‌رغم اینکه سالیانه به آنها میلیارد‌ها دلار پول می‌دهیم، از برنامه پیشنهادی من در رابطه با غزه استقبال نکردند.» استیو ویتکاف، فرستاده ویژه امریکا به غرب آسیا هم اظهارات رئیس‌جمهور را به نوعی دیگر تکمیل و ادعا کرد که هدف از این پیشنهاد کوچاندن فلسطینی‌ها از غزه نبوده بلکه تنها هدف آغاز گفت‌و‌گو‌ها درباره بهترین راه‌حل برای ملت فلسطین بوده است. ویتکاف سعی کرد موضع جدید خود و رئیس‌جمهور را این‌طور توضیح دهد: «بازسازی غزه نیازمند پاکسازی گسترده و یک طرح جامع و بزرگ خواهد بود.» فرستاده ویژه امریکا گفت: «این به معنای آن نیست که ما باید یک طرح تخلیه داشته باشیم، زمانی که رئیس‌جمهور درباره این مسئله صحبت می‌کند، یعنی می‌خواهد ذهن همه را بیدار کند تا بیندیشند چه چیزی برای این منطقه قانع‌کننده بوده و بهترین راه‌حل برای ملت فلسطین و ساکنان غزه چیست.» 

 اعمال فشار‌ها به امریکا نتیجه داد
با این حال، سمت و سوی رسانه‌های رژیم صهیونیستی به انصراف امریکا از طرح خود درباره غزه معطوف بود. مرکز رادیو و تلویزیون این رژیم اعلام کرد: «ویتکاف لحن تند خود درباره طرح ترامپ برای نوار غزه را به صورت چشمگیری تغییر داد و در کنفرانس «سرمایه‌گذاری عربستان» در میامی امریکا گفت که هدف از طرح ترامپ، آغاز بحث در این خصوص است.» گزارش این رسانه رژیم صهیونیستی حاکی از این است که ویتکاف در کنفرانس یاد شده گفت: «سؤال اساسی که در طرح ترامپ مطرح است، این است که آیا فلسطینی‌ها می‌خواهند در غزه زندگی کنند یا اینکه ترجیح می‌دهند به جای بهتر دیگری نقل مکان کنند؟ موضوع بحث دیگر محدود به مکان نبوده بلکه به چگونگی فراهم کردن زندگی بهتر برای مردم مربوط است.» فرستاده امریکا به منطقه غرب آسیا تأکید کرد: «اظهارات ترامپ درباره تخلیه غزه، نادرست فهمیده شده و رئیس‌جمهور امریکا به جای تکرار راه‌حل‌هایی که در طول ۵۰ سال موفقیت‌آمیز بودن آنها ثابت نشده، به دنبال بررسی گزینه‌های جدیدی است.» مرکز رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد: فشار‌های بین‌المللی و انتقاد‌های شدید، واشینگتن را بر آن داشت رویکرد انعطاف‌پذیرتری را در پیش بگیرد و اکنون طرح خود را صرفاً بحثی آزاد درباره بهترین راه‌ها برای بهبود زندگی فلسطینی‌ها و نه طرحی برای کوچاندن اجباری آنها توصیف می‌کند. 

 ادامه تبادل اسرا منوط به پایبندی
همچنین روز شنبه و در آغاز مرحله هفتم تبادل اسرا میان رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین، گردان‌های شهید عزالدین القسام (شاخه نظامی جنبش حماس) شش اسیر صهیونیست را تحویل صلیب سرخ دادند. مراسم تحویل دو اسیر به نام‌های «تال شوهام» و «اورا منگستو» در شهر رفح واقع در جنوب نوار غزه برگزار شد. منگستو از جمله اسرایی که حماس او را آزاد کرده، ۱۱ سال پیش در سال ۲۰۱۴ به اسارت نیرو‌های مقاومت درآمده است. تال شوهام دیگر اسیر اسرائیلی نیز در عملیات «طوفان الاقصی» در هفتم اکتبر سال ۲۰۲۳ به اسارت حماس درآمده بود و چهار اسیر دیگر به نام‌های «عومر شم طوف»، «هشام السید»، «عمر فینکرت» و «ایلیا کوهن» نیز در اردوگاه «النصیرات» در مرکز این باریکه آزاد شدند. مقاومت فلسطین همچنین در جریان آزادی اسرای صهیونیست تصاویری را از سلاح‌های به غنیمت گرفته شده از صهیونیست‌ها در رفح به نمایش گذاشت. این افراد در ازای آزادی ۶۰۲اسیر فلسطینی آزاد شدند. ۵۰ اسیر محکوم به حبس ابد و ۶۰ اسیر دارای احکام سنگین و ۴۷ اسیر نیز که پیش‌تر در جریان توافق «وفاداری به آزادگان» از زندان‌های رژیم صهیونیستی آزاد شده بودند و مجدداً به اسارت گرفته شدند، در زمره آزادشدگان قرار داشتند. عبداللطیف قانوع، سخنگوی جنبش حماس تأکید کرد که هفتمین مرحله تبادل اسرا در چارچوب عملیاتی صورت گرفته که مقاومت فلسطین بر رژیم اشغالگر تحمیل کرده است. وی خاطرنشان کرد که مقاومت همچنان بر اجرای توافق و وادار کردن دشمن به پایبندی به تعهدات خود مصمم است و ادامه روند تبادل اسرا منوط به پایبندی رژیم صهیونیستی به مفاد باقی‌مانده توافق و اجرای پروتکل‌های انسانی است. در همین راستا، حازم قاسم نیز در رویکردی مشابه تأکید کرد: «ما امروز بر تعهد کامل خود برای تکمیل تمامی مراحل عملیات تبادل اسرا تأکید می‌کنیم و آمادگی خود را برای اجرای یک تبادل گسترده در مرحله دوم اعلام می‌داریم، مشروط بر اینکه اشغالگران به آتش‌بس پایدار، خروج از غزه و آزادی اسرای ما از زندان‌های‌شان پایبند باشند.»