به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ محققان در چین اعلام کردند که ویروس کرونا جدیدی را در خفاشها شناسایی کردهاند. این ویروس از همان دروازهای برای ورود به سلولها استفاده میکند که ویروس عامل بیماری «کووید-۱۹» به کار میبرد. این ویروس تاکنون در انسانها مشاهده نشده و تنها در شرایط آزمایشگاهی شناسایی شده است. به گزارش بلومبرگ، کشف این ویروس باعث افزایش قیمت سهام شرکتهای تولید واکسن مانند مودرنا و نوفاواکس شد.
آیا ویروس جدید تهدیدی برای انسانها است؟
محققان بهطور خاص در تحقیقاتی که روز سهشنبه منتشر شد، به این نکته اشاره کردند که کشف ویروس جدید در خفاشها ممکن است خطر انتقال آن از حیوانات به انسانها را نشان دهد. این موضوع نگرانیهایی در مورد احتمال بروز پاندمی جدید مشابه کووید-۱۹ ایجاد کرده است.
ووهان برای تحقیقات ویروسها، که پیشتر در تحقیقات مربوط به ویروسهای کرونا در خفاشها شناخته شده است، یکی از مراکزی است که در مورد منشأ پاندمی کووید-۱۹ بحث و گمانهزنیهای زیادی شده است. یکی از نظریات درباره شروع این پاندمی این است که ویروس از همین آزمایشگاه نشت کرده باشد، اگرچه محققان این فرضیه را رد کردهاند.
ویروس کشفشده در این تحقیق، مشابه ویروسهایی است که عامل بیماریهایی چون (MERS) و سارس هستند. MERS از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۴ حدود ۲۶۰۰ نفر را آلوده کرد و موجب مرگ تقریبا ۳۶ درصد از مبتلایان شد. این ویروس جدید، همانند دیگر ویروسهای کرونا، از طریق اتصال به پروتئینهای خاص در بدن انسانها و پستانداران قادر به آلوده کردن سلولها است.
آیا نگرانیهای جهانی مبنی بر پاندمی جدید وارد فاز هشدار شده است؟
در واکنش به نگرانیهای جهانی، دکتر مایکل اوسترهولم، متخصص بیماریهای عفونی از دانشگاه مینهسوتا، تأکید کرد که این یافتهها نباید بهعنوان تهدید فوری پاندمی تلقی شوند. به گفته او، در مقایسه با سال ۲۰۱۹، ایمنی گستردهای در جمعیت علیه ویروسهای مشابه وجود دارد که میتواند خطر شیوع پاندمی را کاهش دهد.
بر اساس نتایج این مطالعه، ویروس جدید قادر است به آنزیم ACE2 در بدن انسان متصل شود، اما توانایی آن در این زمینه کمتر از ویروس SARS-CoV-2 (عامل کووید-۱۹) است. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز وجود دارند که نشان میدهند نباید در مورد خطر ظهور آن در جمعیت انسانی اغراق کرد.