به گزارش ایرنا، ابتدای سال جاری تاکنون در شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران تنها ۹۱ میلیمتر باران گزارش شده که ۱۸۳ میلیمتر کمتر از پارسال و ۲۲۶ میلیمتر کمتر از میانگین بلندمدت ۳۰ ساله است همچنین ابتدای سال جاری تا پایان بهمن ماه ۸۸ میلیمتر باران در شهر لیکک مرکز شهرستان بهمئی گزارش شده که ۱۵۱میلیمتر کمتر از پارسال و ۲۱۴میلیمتر کمتر از میانگین بلندمدت ۳۰ ساله است.
اگرچه در سال های گذشته اعتبارات ناچیزی برای احیای مراتع مناطق گرمسیری کهگیلویه وبویراحمد از جمله گچساران و بهمئی اختصاص می یافت اما این نخستین بار است که مسوولان نسبت به پیش بینی بودجه قابل توجه برای احیای عرصه های طبیعی اهتمام داشته اند،دولت قصد داشت با ایجاد زیرساخت های کنتور فارو نسبت به ذخیره آب و احیای مراتع در شهرستان های گچساران و بهمئی اقدام کند اما کم بارانی ها مانع تحقق این مهم کرده است.
کنتور فارو (یا خط تراز مستقیم) عبارت است از ایجاد جوی های کوچک و کم عمق بر روی خطوط تراز در سطح مراتع که به منظور مدیریت آب باران, نفوذ آب در خاک، جلوگیری از جریان سطحی آن، افزایش پوشش گیاهی و تولید علوفه انجام می گیرد.
پیش بینی ۳۰ میلیارد ریال اعتبار
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: امسال ۳۰ میلیارد ریال اعتبار برای مرتع کاری در عرصه های طبیعی شهرستان های نفتخیز گچساران و بهمئی اختصاص یافت اما آغاز دیرهنگام بارندگی های اثرگذار مانع از انجام این طرح ها شد.
سلیمان محمدی افزود : با این اعتبار قرار بود۲۶۰ هکتار از مراتع مناطق دریلا ،دشت بازار و باباکلان در گچساران و ۶۰ هکتار ار عرصه های طبیعی شهرستان بهمئی در نقاطی مانند پشت کوه ملا تهماسب و گاو میش خوس احیا شود.
وی بیان کرد: در صورت توافق سازمان مدیریت و برنامه کهگیلویه وبویراحمد اعتبار اختصاص یافته برای مرتع کاری در عرصه های طبیعی شهرستان های نفتخیز استان به احداث زیرساخت هایی مانند آب انبار و بهسازی چشمه ها هزینه می شود.
محمدی از متولیان امر خواست تا نسبت به صدور مجوز برای صرف اعتبار طرح های مرتع کاری در مناطق نفتخیز کهگیلویه وبویراحمد به ایجاد زیرساخت های یاد شده اقدام شود.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: کم بارانی های امسال اثر ملموسی بر مراتع مناطق گرمسیری گذاشته به طوری که فقر این عرصه های طبیعی مشهود شده است.
وی خاطرنشان کرد: در صورت بارش باران در اسفند ماه امسال احتمال وضعیت مراتع مناطق گرمسیری استان بهبود می یابد.
احیای مراتع با کشت گیاهان دارویی
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد در خصوص احیای مراتع مناطق سردسیری استان تاکید کرد:وضعیت بارندگی ها در این مناطق بهتر بوده و کشت گیاهان دارویی صورت گرفته است.
براساس آمار هواشناسی کهگیلویه وبویراحمد از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۳۹ میلیمتر باران در یاسوج،۱۶۸ میلیمتر در سی سخت،۱۶۹ میلیمتر در مارگون باران گزارش شده است که البته میزان بارش باران امسال در این شهرها هم ۱۱۱،۱۱۳ و ۱۵۲ میلیمتر کمتر از مدت مشابه پارسال بوده است.
محمدی خاطرنشان کرد:امسال به منظور احیای و مراتع و ایجاد درآمد پایدار کشت گیاهان دارویی در یکهزار و ۷۵۰هکتار از مراتع مستعد مناطق سردسیری استان انجام گرفته است.
محمدی افزود: در عرصه های طبیعی مناطقی مانند کاکان، تنگ سرخ،کوه سیاه ، کوه سفید و دینکوه شوش در باشت گیاهان دارویی مانند آنغوزه، باریجه و بیلهر کشت شده است.
وی گفت: برای کشت گیاهان دارویی به صورت کپه کاری پنج هزار و ۴۹۰ کیلوگرم بذر و به منظور نهالکاری یکهزار و ۵۵۰ اصله نشا بیلهر خریداری و برای کاشت در اختیار بهره برداران قرار گرفت.
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: زمستان امسال ۲۹میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی و ۲۳ میلیارد ریال از محل منابع مالی ملی برای کشت گیاهان دارویی در استان اختصاص یافته است.
وی با اشاره به اینکه در هر هکتار گیاهان دارویی در صورتی که به درستی نگهداری شود ۶۰ کیلوگرم شیرابه برداشت و ۹۰۰ میلیون ریال نصیب بهره بردار می شود بر اختصاص اعتبارات بیشتر برای کشت گیاهان دارویی در استان تاکید کرد.
تعداد بهره برداران مراتع کهگیلویه و بویراحمد ۱۱ هزار و ۷۹۰ خانوار است که تعداد ۳۵۰ خانوار آن در زمینه گیاهان دارویی فعالیت دارند.
راهکارهای صیانت از عرصه های طبیعی در کهگیلویه وبویراحمد
کهگیلویه وبویراحمد بیش از ۵۱۹ هزار هکتار مرتع دارد که بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از این عرصه های طبیعی در معرض بیابان شدن است که همین امر جدیت بیشتر برای احیای آنان را می طلبد.
از آنجا که از بین رفتن پوشش مرتعی می تواند به آلودگی هوا از طریق خیزش گرد و خاک شود پیش بینی اعتبار از محل منابع مالی مدیریت بحران برای پیشگیری از پدیده بیابان در مراتع مناطق گرمسیری استان کمک می کند.
بودجه ۲ هزار نفت هم ظرفیتی برای پیشگیری از بیابان زایی در شهرستان های نفتخیز گچساران و بهمئی است که ضرورت دارد به آن توجه شود.
این استان همچنین بیش از ۲۰۰ هزار هکتار عرصه طبیعی مستعد کاشت و توسعه گیاهان دارویی دارد که می توان با پیش بینی اعتبارات مناسب افزون بر حفظ عرصه های طبیعی به ایجاد درآمد پایدار برای جوامع محلی و پیشگیری از اقدام به بهره وری نامناسب از منابع طبیعی مانند بوته چینی گیاهان دارویی و خوراکی خود رو یا قاچاق چوب پیشگیری کرد.