«صاحبان دستگاههای تبلیغاتی، صاحبان بیان، صاحبان قلم، اصحاب هنر و دانش و مسئولان دستگاههای رسمی رسانه و آموزش باید تمرکز خود را بر مقابله با تهدید نرمافزاری دشمن قرار دهند.»
این مطلب بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با مردم آذربایجان است. رهبری برای چندمین بار درباره رسانه و الزامات مقابله با جنگ رسانهای دشمن صحبت کردند. برای آسیبشناسی و ارائه راهکارها، ابتدا باید تهدیدات نرمافزاری دشمن را خوب شناسایی کنیم. تهدید نرمافزاری در نگاه رهبرمعظم انقلاب شامل دستکاری افکار عمومی مردم، ایجاد اختلاف و تردید در محکمات انقلاب اسلامی و پایداری در مقابل دشمن است. این روزها، اگر نگاهی به فضای رسانهای کشور، خصوصاً در فضای مجازی بیندازید، متأسفانه مصادیق این گفتار رهبری را به وضوح مشاهده میکنید. اگر این موارد رفع و بموقع با آن مقابله نشود، قطعاً دشمن میتواند از این ناحیه آسیب بزرگی به ما بزند و سبب آشوبها، افزایش شکاف اجتماعی و از دست رفتن سرمایه اجتماعی شود. هر کدام از این مشکلات، در کنار یکدیگر و فشار دشمن خارجی در حوزههای دیگر، باعث خواهد شد حاکمیت دچار بحرانهای بزرگ شود، پس لازم است دستگاههای مدنظر، خصوصاً اهالی رسانه در کوتاهترین مدت شروع به مقابله با دشمن کنند.
دستکاری افکار عمومی پیامدهای ناگواری در همه حوزهها دارد. اگر ملتی در دشمنی دشمن تشکیک کند یا نسبت به هویت ملی خود تعصب و غیرت نداشته باشد، نسبت به آنچه در اطراف خود میگذرد و هر آن چیز که زندگی و سرنوشت او را رقم میزند، بیتفاوت خواهد شد. دشمن در این سالها سعی در تسخیر ذهنیت مردم نسبت به ابعاد هویتی خود کرده است و اگر در این هدف خود موفق شود، قادر خواهد بود بهصورت غیرمستقیم و بدون هزینه گزاف به خواستههای خود برسد.
گام نخست، ایجاد همافزایی و هماهنگی بین شبکه تبلیغی و رسانهای انقلاب اسلامی است. هر دستگاه باید با همه ظرفیت خود را به این شبکه پیوند دهد و طبق اساسنامه ملی شروع به فعالیت علیه جبهه رسانهای و فرهنگی دشمن کند، البته لازم است برخی دستگاهها به این باور رسیده باشند که ما در جنگی تمامعیار هستیم و دشمن با همه توان در حال هجمه به ماست. نباید در اردوگاه ما چندصدایی باشد. همه افراد و دستگاهها باید بدانند تهدیدات نرمافزاری باعث ناامیدسازی و شکستهای بزرگ در کشور خواهد شد. گام بعدی، استفاده از متخصصان هر حوزه است. باید قبول کنیم که ما در حوزه پیشرفتهای رسانهای از دشمن عقب هستیم و جبران این عقبافتادگیها جز با کار و تلاش مضاعف ممکن نیست. راه جبران، استفاده از متخصصان در هر حوزه است. اگر فردی بدون تخصص در حوزههای رسانه و تبلیغی وارد شود، قطعاً ضربههای بزرگی به آن خواهد زد. بهطور مثال، در مجموعههای خبری باعث از بین رفتن مرجعیت خبری خواهیم بود که متأسفانه در این سالها شاهد آن بودیم. متخصصان میتوانند در حوزه آموزش نیز کمک بزرگی به دستگاههای رسانهای و تبلیغی ما باشند. تربیت و آموزش قطعاً میتواند قسمت بزرگی از ضعفهای ما را برطرف و به تولید محتوای جریانساز و اثرگذار کمک کند.
این موارد پایه و اساسی برای مجموعهها و افراد مدنظر رهبری است. ایران اسلامی به لحاظ فرهنگ و هنر بسیار غنی و با قدمت طولانی است. ما میتوانیم با بهرهگیری از این آموزهها و با خلاقیت و نوآوری در زمینه سینما، مستند و موارد دیگر به جایگاه جهانی خود بازگردیم. مورد دیگر، روایت پیشرفتهای کشور است که مورد تأکید رهبری است. ایشان چندی قبل در جمع تولیدکنندگان و فعالان بخش رویداد ملی پیشگامان پیشرفت گفتند: «ما در زمینه نشان دادن پیشرفتها و تحقق آرزوها کم کاریم. یک کار رسانهای لازم است. این یک فصل جداگانهای است که باید بنشینند در این زمینه بحث کنند و فکر کنند.» این بیان رهبری نشان از اهمیت این موضوع و پرداخت درست به آن دارد که خود میتواند یک سد بزرگ در برابر ناامیدی و تهدیدات نرمافزاری دشمن باشد.
در آخر ذکر این نکته مهم است که ابتدا باید نیروها و اصحاب رسانه و هنر را توجیه کنیم که تهدیدات دشمن یک موضوع خیالی نیست و آنها به این باور برسند که دشمن با همه توان در حال تهدید و حمله با ابزارهای رسانهای و فرهنگی برای نابودی ایران اسلامی و حذف تفکر ماست. ما میتوانیم با همکاری و همراهی همه اصحاب رسانه، صاحبان قلم و هنر و هر کسی که دل در گرو ایران دارد، با این تهدیدات مقابله کنیم و در این نبرد موفق شویم، پس باید در کنار احترام به سلایق گوناگون برای ایرانی آباد و آیندهای بهتر تلاش کنیم.
مرتضی کارآموزان
استراتژیهای مقابله با تهدیدات نرم
«صاحبان دستگاههای تبلیغاتی، صاحبان بیان، صاحبان قلم، اصحاب هنر و دانش و مسئولان دستگاههای رسمی رسانه و آموزش باید تمرکز خود را بر مقابله با تهدید نرمافزاری دشمن قرار دهند.»
صاحبخبر -
∎