به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین و روسیه، در کییف با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیدار کرد. پس از این نشست قرار بود کنفرانس خبری مشترکی برگزار شود، اما بنا به درخواست طرف آمریکایی این مسئله لغو شد.
کلاگ صبح روز پنجشنبه وارد کییف شد، اما دیدار وی با رئیسجمهور اوکراین تنها در عصر روز گذشته برگزار شد. ضمن اینکه جزئیاتی درباره محتوای گفتوگوهای میان نماینده آمریکا و زلنسکی منتشر نشده است.
به گفته تحلیلگران، هدف اصلی سفر کیت کلاگ به کییف این است که به مقامات اوکراینی توضیح دهد که کمکهای واشنگتن از این پس به دو عامل کلیدی بستگی خواهد داشت: مشارکت اوکراین در مذاکرات صلح با روسیه و امکان انعقاد توافقی میان واشنگتن و کییف درباره منابع طبیعی. بر اساس این ارزیابی، اگر زلنسکی همچنان این دو مسئله را نادیده بگیرد، آمریکا ممکن است بهطور کامل از دخالت در تحولات اوکراین چشمپوشی کند.
در این رابطه فرستاده ویژه ترامپ تاکید کرد که واشنگتن اهمیت تضمینهای امنیتی برای اوکراین را درک میکند و قصد دارد این مسئله را در مذاکرات مربوط به حلوفصل درگیری در نظر بگیرد. کلاگ که در حال حاضر در کییف به سر میبرد، گفت: «ما اینجا هستیم تا حرفهای مقامات کییف را بشنویم. ما نیاز اوکراین به تضمینهای امنیتی، اهمیت حاکمیت و ضرورت دفاع از این کشور را درک میکنیم.»
وی افزود: «ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که همه چیز را به درستی انجام میدهیم. واشنگتن برای پایان دادن به درگیری تلاش میکند.»
پیش از این، روزنامه "والاستریت ژورنال" گزارش داده بود که دونالد ترامپ از کلاگ خواسته است تا در مدت ۱۰۰ روز زمینههای پایان درگیری اوکراین را فراهم کند.
میزان محبوبیت زلنسکی به ۱۶ درصد کاهش یافت
براساس پژوهش مرکز اجتماعی و تحقیقات بازاریابی "Socis" کییف، میزان رضایت شهروندان اوکراینی از ولودیمیر زلنسکی به ۱۵.۹ درصد کاهش یافته است. در این گزارش آمده است که اگر انتخابات ریاستجمهوری اوکراین در حال حاضر برگزار میشد، تنها این درصد از رأیدهندگان به زلنسکی رأی میدادند.
بررسیهای مرکز "Socis" نشان میدهد که میزان تأیید عملکرد زلنسکی طی ۱۲ ماه گذشته کاهش یافته و از ۲۱.۷ درصد در فوریه ۲۰۲۴ به سطح کنونی رسیده است. تنها دورهای که این میزان افزایش داشت، تابستان گذشته بود که افزایش آن نیز تنها یک درصد بود.
در عین حال، بالاترین میزان محبوبیت مقامات اوکراینی در بین مردم این کشور همچنان متعلق به والری زالوژنی، فرمانده سابق نیروهای مسلح و سفیر کنونی این کشور در بریتانیا است. زالوژنی پس از برکنار شدن از این سمت در اوایل ۲۰۲۴، برای مدتی از فضای عمومی کنار رفت که همین امر منجر به کاهش جزئی محبوبیت او شد. با این حال، از پاییز گذشته میزان محبوبیت وی دوباره افزایش یافته و اکنون به ۲۷.۲ درصد رسیده است. در رتبه سوم نیز پترو پروشنکو، رئیسجمهور پیشین اوکراین، با میزان حمایت ۵.۸ درصد قرار دارد.
بدین ترتیب، در صورت برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در شرایط کنونی اوکراین، زلنسکی قطعاً متحمل شکست سختی خواهد شد و ژنرال زالوژنی، در صورت نامزدی، شانس بیشتری در انتخابات خواهد داشت.
یک روز قبل دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در یک کنفرانس خبری به کاهش شدید میزان حمایت از زلنسکی اشاره و بر ضرورت برگزاری انتخابات در اوکراین تأکید کرده بود.
اعتراف ونس برتری گسترده روسیه در درگیری اوکراین
جیدی ونس، معاون رئیسجمهور ایالات متحده هشدار داد که انبارهای تسلیحاتی اروپا تقریباً خالی شده و حتی ارسال محمولههای جدید نیز نمیتواند به پیروزی کییف کمکی کند، زیرا ارتش روسیه از برتری گستردهای برخوردار است.
این مقام آمریکایی این ارزیابی را پس از بررسی وضعیت جبهه نبرد ارائه کرده و تأکید کرد که مسئولیت وضعیت کنونی برعهده دولت پیشین جو بایدن است و اگر دونالد ترامپ در رأس قدرت بود، چنین وضعیتی رخ نمیداد.
ونس در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «واضح است که روسیه از برتری چشمگیری از لحاظ نیروی انسانی و تسلیحاتی بر اوکراین برخوردار است و این مزیت صرفنظر از بستههای جدید کمک غربی همچنان پابرجا خواهد ماند. کمکها همچنان در حال ارسال است، ولی این روسها هستند که به پیشروی ادامه میدهند»
وی با یادآوری اینکه طی سه سال گذشته، تیم ترامپ همواره تأکید کرده که هیچ راهی برای پیروزی اوکراین یا اروپا بر روسیه وجود ندارد، افزود: «این موضوع سه سال پیش درست بود، دو سال پیش هم درست بود، سال گذشته نیز صحت داشت و امروز همچنان درست است. بااینحال، طی این مدت، نگرانیهای کسانی که کاملاً حق با آنها بود، نادیده گرفته شد.»
معاون رئیسجمهور آمریکا افزود که ایالات متحده همچنان ابزارهای قابل توجهی برای اعمال نفوذ بر هر دو طرف درگیری دارد. ونس تأکید کرد: «پایان دادن به این درگیری نیازمند مذاکرات با افرادی است که در ایجاد و ادامه آن نقش داشتهاند. ما بر این باوریم که این جنگ برای روسیه، اوکراین و اروپا مضر است، و البته از همه مهمتر، این درگیری به ضرر ایالات متحده است.»
واکنش ماسک به سخنان زلنسکی درباره «ناپدید شدن» ۱۰۰ میلیارد دلار کمک آمریکا
ایلان ماسک، تاجر آمریکایی و رئیس دپارتمان بهرهوری دولت ایالات متحده، خواستار بررسی این موضوع شد که ۱۰۰ میلیارد دلار کمک مالی آمریکا به اوکراین که ولودیمیر زلنسکی از ناپدید شدن آن سخن گفته، دقیقاً چه سرنوشتی پیدا کرده است.
ماسک در واکنش به پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) که درباره سرنوشت این مبلغ و اینکه چه کسی واقعاً حقیقت را پنهان میکند، سؤال شده بود، نوشت: «سؤال بسیار خوبی است و زلنسکی باید به آن پاسخ دهد.»
وی همچنین تأکید کرد که سربازان اوکراینی همه روزه به خط مقدم فرستاده میشوند تا گوشت دم توپ شوند، تا پولهای بیشتری به کییف برسد. به عقیده او، درگیری نظامی اوکراین را «بزرگترین طرح فساد مالی» برای پولشویی است. ماسک یادآور شد که جنگ اوکراین به ابزاری برای ثروتاندوزی تبدیل شده، در حالی که سربازان اوکراینی به میدان نبرد اعزام میشوند و جان خود را از دست میدهند.
ترامپ: اوکراین ۷۰۰ هزار سرباز را از دست داده است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراین تاکنون حدود ۷۰۰ هزار نظامی خود را از دست دادهاند و دادههای ماهوارهای آمریکا نیز این موضوع را تأیید میکند.
ترامپ شب گذشته در جریان سخنرانی خود در ایالت فلوریدا گفت: «اوکراین احتمالاً ۷۰۰ هزار نیرو را از دست داده است. ما این را با دقت بسیار بالا از طریق ماهوارههای خود مشاهده میکنیم.»
وی همچنین تصاویری که از مناطق درگیری اوکراین ثبت شده را با «نسخه مدرن نبرد گتیسبورگ»؛ خونینترین نبرد جنگ داخلی آمریکا که در سال ۱۸۶۳ رخ داد، مقایسه کرد و بار دیگر بر لزوم پایان سریع درگیری تاکید کرد.
ترامپ یک روز قبل نیز گفته بود که زلنسکی «عملکرد وحشتناکی داشته» و نتیجه آن ویرانی اوکراین و مرگ «میلیونها نفر» بوده است.
واکنش دفتر زلنسکی به انتقادات ترامپ
آندری یرماک، رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی اعلام کرد که اوکراین همچنان به حمایت ایالات متحده امید دارد و خواستار روابط باز و مبتنی بر اعتماد با واشنگتن است. وی این سخنان را در کانال تلگرامی خود، در واکنش به انتقادات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، از مقامات کییف بیان کرد.
یرماک نوشت: «امروز خوشحال شدم که در کییف از کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین و روسیه، استقبال کردم... ما به ادامه حمایت آمریکا از کشورمان امیدواریم. میخواهیم روابط بین دو کشورمان همچنان باز و بر اساس اعتماد و اصول موفقیت مشترک باقی بماند.»
در این رابطه، کیت کلاگ نیز اعلام کرد که روز پنجشنبه در جریان سفر خود به کییف، «گفتوگوهای مفیدی» با آندری یرماک و سایر مقامات اوکراینی خواهد داشت. وی این موضوع را در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرد. این مقام آمریکایی نوشت: «خوشحالم که بار دیگر به اوکراین بازگشتم. ما باید کارهای بزرگی انجام دهیم تا به این جنگ بیرحمانه پایان دهیم، اما ایالات متحده مصمم است تا برای ایجاد صلحی پایدار تلاش کند. امروز گفتوگوهای مفیدی با مقامات ازجمله آندری یرماک داشتم و فردا نیز نشستهای بیشتری خواهم داشت.»
دیدار وزیر خارجه اوکراین با فرستاده ویژه ترامپ
آندری سیبیگا، وزیر امور خارجه اوکراین نیز اعلام کرد که با کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور حلوفصل درگیری اوکراین، دیدار و گفتوگو کرده است.
وی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «با کیت کلاگ دیدار کردم تا درباره راههای دستیابی به صلحی جامع، عادلانه و پایدار گفتوگو کنیم. من بر آمادگی اوکراین برای دستیابی به صلح از طریق قدرت تأکید کردم و دیدگاه خود را درباره گامهای ضروری در این مسیر ارائه دادم. همچنین بار دیگر تأکید کردم که امنیت اوکراین و امنیت منطقه یورو-آتلانتیک از یکدیگر قابل تفکیک نیستند.»
سوبرامانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند شب گذشته در حاشیه نشست وزیران امور خارجه گروه ۲۰ در ژوهانسبورگ، با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، دیدار و درباره تحولات پیرامون اوکراین گفتوگو کرد.
جایشانکار اعلام کرد که از دیدار با همتای روس خود بسیار خرسند است. وی در اینباره گفت: «پیشرفتهای بیشتر در همکاری دوجانبه میان هند و روسیه را بررسی کردیم. همچنین درباره آخرین تحولات مرتبط با درگیری اوکراین، از جمله نشست برگزار شده در ریاض، تبادل نظر داشتیم.»
سفر قریبالوقوع نخستوزیر اسپانیا به کییف برای حمایت از اوکراین
پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا شب گذشته اعلام کرد که قصد دارد در آینده نزدیک به اوکراین سفر کند.
وی در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «من بهزودی در کییف خواهم بود تا بار دیگر حمایت اسپانیا از دموکراسی اوکراین و رئیسجمهور ولودیمیر زلنسکی را تأیید کنم.»
براساس گزارشها، این سفر برای روز دوشنبه، ۲۴ فوریه، برنامهریزی شده است. پیشتر گزارش شده بود که سانچز بر ضرورت مشارکت فعال کییف و اتحادیه اروپا در مذاکرات صلح برای حلوفصل درگیری اوکراین تأکید کرده است.
کالاس: بدون تأیید اتحادیه اروپا، هیچ توافقی درباره اوکراین اجرا نخواهد شد
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنان معتقد است که اگر توافقی درباره اوکراین بدون تأیید اتحادیه اروپا حاصل شود، امکان اجرای آن وجود نخواهد داشت.
پیشتر، کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اوکراین، درباره احتمال مشارکت اروپا در مذاکرات گفته بود که واشنگتن مایل نیست گروه بزرگی از طرفها در روند حلوفصل بحران اوکراین شرکت کنند. کالاس در واکنش به این مواضع تأکید کرد: «اگر توافقی حاصل شود که ما آن را نپذیریم، این توافق صرفاً شکست خواهد خورد، زیرا قابلیت اجرایی نخواهد داشت.»
هنگامی که از او درباره تضمینهایی که از ایالات متحده در خصوص عدم ایجاد تغییرات اساسی در معماری امنیتی اروپا دریافت کرده پرسیده شد، کالاس یادآور شد که مقامات اروپایی در نشستهای خود با همتایان آمریکایی پیامهای متناقضی دریافت کردهاند، حتی از سوی یک مقام واحد. بااینحال، واشنگتن همچنان به بروکسل اطمینان داده که در جریان مذاکرات، هیچ تغییری در ساختار امنیتی منطقه را نخواهد پذیرفت.