شناسهٔ خبر: 71485072 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نماینده مجلس در گفت‌وگو با ایرنا مطرح کرد:

توسعه ۴۳ درصدی کشت در بالادست تا شفاف‌سازی درباره تخصیص آب به صنایع غرب سمنان

سمنان - ایرنا - نماینده مردم شهرستان‌های گرمسار و آرادان در مجلس با اشاره به مشکلات کم‌آبی و حقابه کشاورزان در غرب استان سمنان گفت: اجرای لوله‌گذاری برای انتقال آب از سد نمرود به صنایع تا زمان آبگیری سد متوقف شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، غرب استان سمنان به ویژه شهرستان گرمسار، چسبیده به پایتخت کشور، موقعیت راهبردی و ویژه‌ای دارد.

حبله‌رود تنها رودخانه دایمی استان سمنان نیز در گرمسار جریان دارد و بر همین پایه، کشاورزی و دامپروری از رونق قابل توجهی برخوردار است. کشت محصول راهبردی گندم تا گلخانه‌هایی که تولیدهای صادراتی دارند، در غرب استان سمنان فعال است و آب نقش حیاتی برای بهره‌برداران دارد تا فعالیت و کسب‌وکارشان از رونق نیفتد.

از سوی دیگر، بیش از نیمی از واحدهای صنعتی استان سمنان در غرب استان سمنان واقع شده و برای مثاد صنایع تولیدی در گرمسار با چهار شهرک صنعتی، تعداد قابل توجهی اشتغال به همراه داشته است.

طبق برنامه‌ از قبل پیش‌بینی‌شده، مقرر است که خط انتقال آب از سد نمرود به غرب استان سمنان اختصاص یابد. بازگویی افزایش ۶ برابری ظرفیت آب اختصاصی برای بخش تولید گرمسار، خبر خوشی بود، البته برخی کشاورزان دغدغه‌مند را دچار نگرانی کرد که نکند این افزایش از سهم بخش کشاورزی باشد.

نماینده مردم شهرستان‌های گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی روز جمعه درباره این طرح به خبرنگار ایرنا گفت: سد نمرود از سال ۱۳۸۴ ساخته و در همان زمان مجوز توسعه کشت در حوضه استان تهران و استان سمنان ممنوع شد.

یاسر عربی با اشاره به گزارش مشاور وزارت نیرو در سال ۱۳۹۸ بیان کرد: افزایش و توسعه ۴۳ درصدی کشت در حوضه آبریز شهرستان فیروزکوه از سوی شرکت مشاور وزارت نیرو اعلام شده است.

وی با تاکید بر اینکه افرادی که به عنوان مسوول در بالادست مشغول خدمت هستند باید بدانند که مسوول جمهوری اسلامی ایران هستند، تصریح کرد: وجود مرزهای جغرافیایی داخلی نباید باعث تضییع حق سایر هم‌وطنان شود و همه ما باید نسبت به مسوولیت خود پاسخگو باشیم.

وی با بیان اینکه در جریان ترک فعل عده‌ای از مسوولان محیط زیست، حوضه آبریز بالادست از سوی عده‌ای سوداگر و سودجو با ویلاسازی و زمین خواری از بین رفته‌ است، افزود: این توسعه که اغلب از سوی افراد غیربومی ایجاد شده به اقتصاد کشور کمکی نمی‌کند.

نماینده مردم شهرستان‌های گرمسار و آرادان در مجلس با تذکر به مسوولان حوضه بالادست تصریح کرد: مسوولانی که قبال حقوق مردم این منطقه کوتاهی و ترک فعل کردند باید به مراجع قضایی پاسخگو باشند.

وی با تاکید بر اینکه این تخلف‌ها فقط مربوط به حوضه بالادست نیست، ابراز کرد: در دیگر مناطق نیز با تخلف‌ها و ترک فعل‌ برخی مسوولان در فصل زمستان و زمانی که برکت خداوند سرشار بود، اکنون به این چالش جدی مبتلا شدیم.

افزایش ۲ برابری آبگیری سد برنامه‌ریزی شد

عربی با اشاره به برنامه‌ریزی ۲ برابری آبیگری سد نمرود خاطردنشان کرد: این موضوع در ۱۰ ماه گذشته به طور مستمر در حال پیگیری است و دستور انتقال آب کشاورزی از طریق لوله‌گذاری از وزارت نیرو دریافت شده و در کمیته فنی این وزارتخانه در حال بررسی است.

وی با بیان اینکه طرح ملی سد نمرود بسیار پرهزینه است، اضافه کرد: تا زمانی که این طرح به سرانجام می‌رسد باید برای فراهم شدن شرایط برای فعالیت کشاورزان منطقه تلاش شود.

نماینده مردم شهرستان‌های گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بازدید از حریم سد نمرود به همراه معاون وزیر نیرو انجام شد و در پی آن آبگیری مرحله به مرحله سد نمرود در دستور کار قرار گرفت.

وی اظهار کرد: ظرفیت فعلی سد از ۱۲۰ میلیون مترمکعب حدود ۲۰ میلیون متر مکعب آبگیری می‌شود که تلاش می‌شود میزان آبگیری به ۲ برابر افزایش یابد تا بخشی از مشکلات این منطقه رفع شود.

انتقال آب به صنایع تا آبگیری سد نمرود متوقف شد

وی با اشاره به انتشار شایعه‌هایی مبنی بر واگذاری آب کشاورزان گرمساری از حبله‌رود به بخش صنعت تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ در مکاتبه‌ای از سوی وزارت نیرو با آب منطقه‌ای سمنان از ۱۲۰ میلیون ظرفیت آب پشت سد نمرود در زمانی که به بهره برداری برسد بخشی از آن به‌عنوان سهم صنعت تخصیص یافته است.

عربی گفت: شرکت آب منطقه‌ای سمنان برای حفظ این حقابه از سهم آب پشت سد نمرود بعد از بهره‌برداری سد به میزان حدود پنج میلیون متر مکعب به بخش صنعت واگذار می‌کند و یکی از مسوولان به اشتباه این طرح را تخصیص از حبله‌رود عنوان می‌کند و بر اساس مجوزهایی که برای لوله‌گذاری صادر شده عملیات اجرایی طرح آغاز می‌شود.

وی با بیان اینکه اجرای این طرح به ناراحتی کشاورزان منطقه منجر شده بود، عنوان کرد: پیشرفت این طرح تا زمان آبگیری سد متوقف شده و این لوله هرگز به آب حبله‌رود متصل نمی‌شود.

نماینده مردم شهرستان‌های گرمسار و آرادان تاکید کرد: حقابه کشاورزان با توجه به سند مالکیت آنان بر هر چیزی ارجحیت دارد.

به گزارش ایرنا، «حبله رود» تنها رودخانه دایمی استان سمنان و مهمترین منبع آبی برای تامین آب کشاورزی مردم غرب استان سمنان در شهرستان‌های گرمسار و آرادان است که طی سال‌های اخیر مقدار آب آن به شدت کاهش یافته و کشاورزی منطقه در معرض خطر قرار گرفته ایت؛ اما خشکی حبله‌رود تنها به سبب کاهش نزولات جوی نیست، بلکه عوامل انسانی با برداشت‌های غیرمجاز در بالادست در این موضوع دخالت دارند.

حبله‌رود رودخانه‌ای به طول حدود ۲۴۰ کیلومتر از کوه‌های شمالی فیروزکوه در استان تهران سرچشمه می‌گیرد و مسیر نهایی آن غرب استان سمنان است.

حبله‌رود در سالیان گذشته پرآب بود و منطقه‌ای جذاب برای گردشگران و تفریح تعطیلات آخر هفته مردم غرب استان سمنان محسوب می‌شد. بعد از خشکسالی‌های متوالی و کاهش نزولات آسمانی، این رودخانه رفته رفته و روز به روز تحلیل رفت، به طوری که حتی در برخی از روزهای سال به طور کامل کامل خشک می‌شود و در برخی روزها اگر باران نصیب مردم این منطقه شود، رودخانه به مانند یک جویبار کوچک آب روانه می‌کند.

در سال‌های اخیر همواره شاهد کاهش آب ورودی از سد نمرود به حوضه آبریز گرمسار بودیم و مسوولان این منطقه از برداشت‌های نامتعارف در بالادست ابراز نگرانی می‌کنند.