به گزارش خبرنگار ایلنا از گرگان، گلستان ۲ میلیون نفر جمعیت دارد که حدود نصف آن در روستاها زندگی میکنند. گلستان دومین تولیدکننده گندم کشور است و سالانه بیش از ۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در استان تولید میشود.
گلستان ظرفیتهای فراوانی در زمینههای گردشگری، کشاورزی، صادرات، شیلات، ورزشی و … را دارد ولی با این حال درآمد مردم استان نصف کشور است. وضعیت اشتغال گلستان حال خوبی ندارد و دولت باید فکر اساسی برای این استان بکند.
در حال حاضر خشک سالی مشکلات جدی برای کشاورزان به وجود آورده است و طبق گفته مسئولین تاکنون بیش از ۵۰ هزار هکتار مزارع گندم بخاطر خشک سالی از بین رفته است. این یعنی فقیرتر شدن مردم استان و بیکاری به شدت افزایش پیدا میکند.
کمآبی و خشکسالی استان گلستان منجر به کاهش تولیدات کشاورزی و افزایش بیکاری و مهاجرت به دیگر استانها و شهرها شده است و میطلبد مسئولین اقدمات فوری انجام دهند. بیکاری یکی از مشکلات اساسی است که باعث بروز مشکلات اقتصادی و اجتماعی میشود.
تولیدکنندگان و مردم گلستان به سختی از بانکها تسهیلات میگیرند و بسیاری از آنها هم نمیتوانند بخاطر شرایط سنگین بانک تسهیلات دریافت کنند. نمایندگان مجلس استان بارها اعلام کردند از کشاورزان، مردم و تولیدکنندگان حمایت نمیشود.
امروزه تعرفه بالای برق و گاز صنعتی، مشکلات مالیاتی صنایع، نداشتن سرمایه درگردش و عدم تسهیلات از سوی بانک ها به تولید کنندگان از مهمترین مشکلات تولید است. بانکهای استان باید پای کار باشند که سرانه درآمد مردم استان افزایش پیدا کند تا شاهد افزایش بیکاری نباشیم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان در این باره اظهار کرد: در آمد مردم استان گلستان کمتر از ۵۰ درصد متوسط سرانه کشور است. چنانچه خواهان افزایش درآمد سرانه استان هستیم باید از بخش خصوصی و تولیدکننده حمایت کنیم.
امیر یوسفی گفت: درآمد سرانه مردم استان گلستان کمتر از ۵۰ درصد متوسط درآمد سرانه کشور است. علت اصلی پایین بودن درآمد مردم استان گلستان این است که محصولات اساسی کشور را تولید میکنند. لذا قیمت محصولات تابع قیمتهای دستوری است و سود زیادی ندارد.
یوسفی گفت: به دلیلعدم توجه به بخش کشاورزی، تولیدات این بخش با هزینههای سنگین صورت میگیرد. به طوری که تولید برخی از محصولات اساسی مقرون به صرفه نیست. انتظار داریم قیمتهای دستوری محصولات این بخش متناسب با هزینههای آن تعریف شود.
یوسفی به راهکار توسعه صادرات اشاره کرد و افزود: پیشنهاد میکنیم صادرات محصولات کشاورزی از تعهدات ارزی معاف شود.
وی خاطر نشان کرد: به دلیل پایین بودن سقف تسهیلات و اختیارات بانکهای استان، بسیاری از طرحهای توسعهای و ایجادی استان متوقف شده، افزایش سقف تسهیلات و اختیارات بانکهای استان یکی دیگر از خواستههای بخش خصوصی است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی گلستان تصریح کرد: استان گلستان در مقایسه نسبت مصارف به منابع در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ در استانهای کل کشور، ۴۶٪ است و از حیث درآمدی، گلستان جز استانهای کم برخوردار است و از لحاظ رتبه و جایگاه نصف میانگین درآمد کشوری است و باید در این حوزه یک فکر اساسی کنیم.
علیرضا نورانی ادامه داد: در حال حاضر، استان گلستان در حوزه اشتغال ناقص، رتبه چهارم در کشور دارد و ۸۰ هزار نفر در این حوزه در گلستان وجود دارند، جدا از این عدد، حدود ۶۰ هزار نفر در گلستان بیکار هستند و تا پایان برنامه هفتم توسعه در سال ۱۴۰۷، تعداد ۲۴ هزار و ۵۰۰ نفر جوان بین ۱۹ تا ۲۴ سال به این جمعیت هدف اضافه خواهند شد که برای سرمایهگذاری این تعداد افراد، به بیش از ۱۵۰ هزار میلیارد تومان نیاز است.
وی بیان کرد: برای رسیدن به رشد اقتصادی، به سرمایه و انرژی نیاز داریم و با برنامهریزیهای انجام شده برای رسیدن به رشد هشت درصدی اقتصادی، باید به تولید ۲ هزار و ۴۰۰ مگاوات برق در استان برسیم.
وی یادآور شد: در حال حاضر حدود یک هزار مگاوات در استان برق تولید میشود که بخش اعظم آن توسط نیروگاه علیآبادکتول است و با بهرهبرداری از سیکل ترکیبی این نیروگاه، تولید برق به یک هزار و ۵۰۰ مگاوات خواهیم رسید.
رئیس سازمان افزود: برای جبران برق استان گلستان، تلاش داریم تا انرژی تجدیدپذیر (خورشیدی) را در گلستان گسترش دهیم و پهنهها و موقعیتهای مکانی مناسب شناسایی شده است و تلاش داریم برای رشد اقتصادی استان، با راهاندازی انرژی خورشیدی، مابقی کمبود برق را از این حوزه تامین کنیم.
وی افزود: اقتصاد دریا محور از مهمترین طرحهایی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری است و استان گلستان نیز به دلیل وجود ظرفیت پروش ماهیان استخوانی و خاویاری یکی از استانها پیشرو در این عرصه میتواند باشد که رسیدن به این مرحله نیازمند حمایت از طرح احیای خلیج گرگان هستیم که اگر چه در مقطعی این کار اجرا شد و خلیج نجات پیدا کرد، اما همچنان توسعه اقتصاد دریا محور نیازمند آبرسانی خلیج گرگان است.