علیرضا نصرآبادی، در گفت و گو با ایسنا گفت: وقتی حجم بارش از ظرفیت نفوذ و آبگیری در بافت خاک بیشتر باشد، منجر به ایجاد رواناب میشود، اگر این رواناب مدیریت شود، میتواند به بهبود شرایط زیست محیطی، تغذیه سفرههای زیرزمینی و بهبود پوشش گیاهی کمک کند.
وی افزود: فقر پوشش گیاهی، تغییر اقلیم، خشکسالی و تغییر رژیم بارشها باعث تشدید رواناب میشود.
مدیر کل منابع طبیعی خراسان جنوبی از اجرای بیش از ۲۳۶۵ سازه آبخیزداری و طرحهای اصلاحی و اجرایی در حدود ۱ میلیون هکتار از مراتع و عرصههای بیابانی خبر داد و گفت: حفاظت از جنگلها و رویشگاههای گیاهان دارویی نیز از دیگر برنامههای این اداره در مدیریت روانابهاست.
نصرآبادی تأکید کرد: تمام برنامههای مدیریتی در راستای حفظ و توسعه پوشش گیاهی جنگلی و مرتعی بوده و اجرای طرحهای آبخیزداری یکی از راهکارهای مهم برای کاهش فرسایش ناشی از رواناب است.
وی افزود: اصلاح کاربری اراضی، جلوگیری از شخم و شیار در اراضی در جهت شیب زمین، جلوگیری از تغییر کاربری و استفاده از روش کشاورزی حفاظتی از مهمترین راهکارهای مقابله با رواناب است.
نصرآبادی به چالشهای اساسی در مدیریت روانابها اشاره کرد و گفت: کمبود اعتبار و عدم تناسب آن با گستردگی عرصهها، تغییر کاربری اراضی مرتعی به زراعت دیم، عدم استفاده از روشهای آبیاری مناسب و تخریب خاک، و دام مازاد در عرصههای مراتع استان از جمله این چالشها هستند.
وی از همکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با حوزه سپاه پاسداران و بسیج سازندگی در قالب تفاهمنامه و اجرای طرحهای مشارکتی آبخیزداری خبر داد و گفت: که در حال حاضر قرارداد همکاری در قالب طرح آبخیز تا جالیز در دست اقدام است.
نصرآبادی درخصوص تأثیر تغییر اقلیم و گرمایش زمین بر الگوی مکانی، زمانی و شدت بارشها و همچنین فقر بیشتر پوشش گیاهی، اظهارکرد: که این عوامل تأثیر بسیار مهمی در بروز و تشدید روانابها دارند و بر همین اساس در چند سال اخیر شاهد تکرار سیلاب و رواناب با شدت بالا در نقاط مختلف استان هستیم.
وی تصریح کرد: اطلاعرسانی در فضای مجازی، ارتباط مؤثر با رسانه و برگزاری نشستهای مردمی مستمر در راستای آگاهی بخشی جامعه مخاطب در حوزه فعالیت مدیریتی و ترویجی اداره کل است.
نصرآبادی تأکید کرد: بهترین، ارزانترین و زودبازدهترین روش مدیریت و بهرهبرداری از رواناب، طرحهای آبخیزداری است، حاکمیت خشکسالی و همراهی آن با پدیده سیلابها شدید و کوتاهمدت باعث میشود نیاز بیشتری به مدیریت و بهرهوری مناسبتر از روانابها احساس شود و بخش زیادی از برنامههای تخصصی برگرفته از دانش بومی بهرهبرداری از سیلاب و رواناب با توسعه بندسار در استان اتفاق افتاده است و بهروزرسانی دانش بومی از نکات ضروری است.
انتهای پیام