با نزدیک شدن به ایام نوروز و آغاز خانهتکانی هرساله بحث مصرف آب در کشور به یکی از موضوعات و دغدغههای اصلی تبدیل میشود؛ امسال هم به سبب شروع ماه مبارک رمضان از اواسط اسفندماه بسیاری زودتر شروع به خانه تکانی کردند که سبب شده آمارهای مصرف آب افزایشی شود.
بر اساس آمار از ابتدای سال آبی (مهر ماه) تا ۲۷ بهمن ماه میزان ورودی مخازن کل سدها معادل ۷ میلیارد و ۴۲۰ میلیون متر مکعب بوده که در مدت زمان مشابه سال گذشته این عدد به ۸ میلیارد و ۹۴۰ میرسید که نشان دهنده کاهش ۱۷ درصدی ورودی سدها است؛ خروجی سدها با ۹ میلیارد و ۸۹۰ میلیون متر مکعب نسبت به سال گذشته افزایش ۵ درصدی را نشان میدهد، زیرا در مدت زمان مشابه خروجی سدها به ۹ میلیارد و ۴۷۰ میلیون متر مکعب میرسید.
در این مدت حجم آب موجود مخازن ۲۲ میلیارد و ۷۰ میلیون متر مکعب ثبت شده که این عدد نسبت به سال قبل که عددی معادل ۲۱ میلیارد و ۶۳۰ میلیون متر مکعب بوده که نشان دهنده رشد ۲ درصدی است همچنین حجم پرشدگی سدهای کشور ۴۳ درصد و ۵۷ درصد مخازن سدها خالی است.
اما ارتفاع کل ریزشهای جوی کشور تا ۲۷ بهمن ماه معادل ۷۷.۱ میلیمتر است که این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۱۳۲.۹ میلیمتر) ۴۲ درصد کاهش و نسبت به مدت زمان مشابه سال آبی گذشته (۷۸.۵ میلیمتر) ۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
هشدارهای مصرف آب باید جدی گرفته شود
شرایط آبی سدها و کاهش بارشها که زنگ خطر را به صدا درآورد است و حال با شروع خانه تکانیها شرایط سختتر هم میشود؛ افزایش مصرف آب در این ایام که بهنام بخشی سخنگوی آب و فاضلاب استان تهران با اشاره به آن بیان کرد: شاهد این هستیم که این روزها مصرف آب تهران حدود ۲۰۰ هزار مترمکعب افزایش پیدا کرده است میزان مصرفی که انتظار داشتیم از ۲۰ اسفندماه ثبت شود بر این اساس باید هشدارها جدی گرفته شود.
او در ادامه اظهار کرد: اصل زمستان را در حال پشت سر گذاشتن هستیم وارد اسفندماه شدیم آمار بارشها هنوز به ۸۰ میلیمتر نرسیده است که این یک زنگ خطر است؛ وقتی تغییر اقلیم شکل میگیرد ما هم باید تغییر رفتار را مد نظر قرار دهیم ۴ سال است که بارشها در تهران به حد معمول نرسیده است حد نرمال ۲۸۰ میلیمتر است؛ سال به سال شرایط بدتر میشود به تعبیری پس از ۴ سال پیوستگی خشکسالی ما وارد پنجمین سال خشکسالی شدیم یعنی پنج سال است تهران به شرایط نرمال بارندگیها نرسیده است بین منابع و مصارف ناترازی داریم.
بخشی میگوید: باید الگوی مصرف ۱۳۰ لیتر در هر شبانه روز باشد، اما اکنون اعلام میشود حدود ۲۵۰ لیتر در هر شبانه روز است به عبارتی مصرف آب در تهران ۲ برابر حد معمول است؛ در نظام مصرفی ۳۰ درصد خوشمصرف، ۶۵ درصد پرمصرف و ۵ درصد بدمصرف داریم.
راهکارهای صرفه جویی آب در خانه تکانی
اما باتوجه به شرایط بحرانی آب کشور در ایام خانه تکانی باید به چه نکاتی توجه کرد؟ در همین راستا پیش از این سیدزاده مدیرکل دفتر مدیریت مصرف آبفا گفته بود: در بحث مدیریت آب مشترکان میتوانند شست وشوی فرش و لوازم خانه را تا حد مقدور خودشان انجام ندهند و به واحدهای صنعتی که فرایند بازچرخانی آب را انجام میدهند واگذار کنند.
این مقام مسئول افزود: برای پاکسازی راهروها و معابر هم تا جای ممکن میشود استفاده از آب را حذف کرد و اگر هم قرار است شست و شو با آب انجام شود، از مواد شوینده کمتری استفاده شود چرا که استفاده زیاد از مواد شوینده مدت زمان فرایند شست و شو را افزایش میدهد و طبیعتا مصرف آب نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
در نهایت مطلوب است، هموطنان با توجه به شرایط آبی کشور، در و پنجرههای فضای باز را به جای شستن با شلنگ و آب روان با سطل و دستمال پاک کنند و ماشین لباسشویی و ظرفشویی را برای چند تکه لباس و ظرف روشن نکنند و به عبارتی در مقابل مصرف آب در این ایام مسئولانه رفتار کنند.