شناسهٔ خبر: 71480090 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

در اختتامیه جشنواره بین‌المللی شعر فجر عنوان شد؛

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: زبان فارسی یک اتصال تاریخی ـ تمدنی ایجاد کرده است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه زبان فارسی یک اتصال تاریخ - تمدنی ایجاد کرده است، گفت: کمتر زبانی می‌شناسیم که پس از گذشت هزاران سال هنوز بتوان با کلمات آن ارتباط برقرار کرد. 

صاحب‌خبر -

سیدعباس صالحی امروز، دوم اسفند ماه در آئین اختتامیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر که در تالار حافظ برگزار شد، با اشاره به اینکه در این جشنواره شاعرانی از سرزمین زبان فارسی با نام‌های جغرافیایی متفاوتی حضور دارند، گفت: یکی از نقش‌های شعر در اقلیم زبان فارسی این است که توانسته یک ارتباط و اتصال تاریخی - تمدنی ایجاد کند. کمتر زبانی را می‌شناسیم که پس از گذشت هزار سال زبانی، هنوز هم امکان ارتباط با آن زبان وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: زبان فارسی امروز با زبان فارسی هزار سال قبل فاصله اندکی دارد و این به برکت شاعرانی است که با ترنم‌های خویش، حافظه اجتماعی و تاریخی را سرشار از واژه‌های آشنا کردند. فردوسی، خیام، عطار، حافظ و سعدی از این دست هستند.

صالحی تصریح کرد: اگر امروز هنوز هم سخنان سعدی و حافظ را می‌فهمیم و از فهم آن شاد می‌شویم، به برکت سهم شاعران در این روزگار طولانی هزار ساله است. نقشی که شاعران در طول امپراتوری هزار ساله زبان فارسی در غنی‌سازی واژگانی زبان فارسی داشتند، بسیار پررنگ است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: شعر، قدرت‌بخش زبان در این هزار ساله بوده است و در خلق واژگان جدید، در ترکیب‌های تازه، در مناسبت‌های نازک‌بینانه بین معانی و واژگان سهم قابل توجهی را ایفا کرده است. غنای واژگانی هزار ساله شعر فارسی به کمک زبان فارسی آمده تا این زبان بتواند پویا، مانا و گسترش‌بخش باشد. 

صالحی تصریح کرد: اگر لغت‌نامه‌های زبان فارسی را از زمان قدیم و سده‌های ۴ و ۵ مطالعه و آن را با لغت‌نامه‌های زمان حال مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم که با ارجاعات به ابیات شاعران است که واژگان معناهای خود را در پیدا می‌کنند و عملاً شعر به کمک استانداردسازی و معناسازی واژگان در طول این هزار ساله آمده و پشتوانه‌ای برای واژگان فارسی ایجاد کرده است. 

وی با بیان اینکه شعر در گسترش‌بخشی امپراتوری زبان فارسی نقش بسزایی داشته است، گفت: ملاحت زبان فارسی به وسیله شعر جهانی و طعم زبان فارسی با اشعار نمکین‌تر می‌شود.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: در گذشته، امپراطوری زبان فارسی با پشتوانه شعر به شکوه رسید و هنوز هم شاهد بقایای این دوره زرین‌نگار هستیم، در افق آینده ارتباطی ایران، شعر همچنان می‌تواند به بقا، تکامل، تداوم و حیات زبان فارسی در اقلیم‌های مختلف یاری رساند. 

صالحی با تصریح اینکه دو سرزمین خراسان و شیراز، پایگاه‌های اصلی شعر بوده و هستند، گفت: در یک نگاه به آینده، اختتامیه شعر فجر، آغازی برای این است که فضای سرزمین فردوسی، سرزمین عطار، سرزمین خیام و سرزمین حافظ و سعدی در پیوندی بتوانند پایگاه جدی‌تری برای شعر در گسترش‌بخشی این امپراتوری معنایی ایجاد کنند.

وی با اشاره به اینکه زبان فارسی زبان میانجی ملت‌های مختلف در افق جغرافیایی متنوع است، بیان کرد: حدود ۱۰ قرن قبل، زبان فارسی در یک اقلیم جغرافیایی وسیع تبدیل به یک زبان ارتباطی می‌شود و به نظر می‌رسد بخش مهمی از نفوذ و گستره زبان فارسی، مدیون شعر است. شعر سهم قابل توجهی در این گستره امپراطوری در قرن‌های متوالی دارد و از این جهت باید جایگاه شعر را در نسبت‌سنجی این گستره درک کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: اگر بخواهیم گذشته را بازخوانی کنیم باید از زاویه شعر، گذشته را سنجید و فهمید، چون شاعران بودند که هویت زبان فارسی را حفظ کردند. نقش شاعرانی مانند فردوسی و کتاب شاهنامه در گسترش اجتماعی و معنوی زبان فارسی قابل توجه است. 

انتهای پیام