شناسهٔ خبر: 71479290 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

دفتر انجمن ایرانشناسی شاخه یزد افتتاح شد

یزد - ایرنا - دفتر انجمن ایرانشناسی شاخه یزد همزمان به مناسبت سالروز تولد خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس با حضور شخصیت‌های علمی و فرهنگی در دانشگاه امام جواد علیه السلام این استان افتتاح شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز پنجشنبه روابط عمومی دانشگاه امام جواد علیه السلام یزد، رئیس انجمن ایران‌شناسی در این مراسم هدف ایران‌شناسی را شناساندن دغدغه‌های کشور به مردم و جوانان دانست و گفت: ایران‌شناسی باید مسائلی را که موجب مشکلات در جامعه‌ می‌شود، برجسته کند و آگاهی عمومی را افزایش دهد.

"محمود جعفری دهقی" با تشریح پیشینه ایران‌شناسی در کشور اظهار داشت: رشته ایران‌شناسی را در سال ۱۳۹۰ در دانشگاه تهران تأسیس شد، درحالی‌که پیش از آن برخی پژوهشگران در بنیاد ایران‌شناسی این حوزه را مورد توجه قرار داده بودند.

وی اظهار کرد : این رشته ابتدا در مقطع کارشناسی ارشد راه‌اندازی شد، اما پس از مدتی متوجه شدیم که دانش آموختگان آن در آزمون‌های استخدامی با چالش‌هایی مواجه هستند، از این‌رو، تصمیم گرفتیم انجمن ایران‌شناسی را راه‌اندازی کنیم تا فارغ‌التحصیلان بتوانند در این حوزه فعالیت کنند.

جعفری دهقی با اشاره به سختی‌های اداری ثبت این انجمن افزود: دیوانسالاری اداری مانعی جدی در مسیر تأسیس انجمن بود، اما با تلاش فراوان توانستیم آن را به ثبت برسانیم.

تاریخچه مهندسی و پیشرفت علمی ایران

رئیس انجمن ایران‌شناسی در ادامه سخنان خود به سابقه علمی ایران پرداخت و گفت: اگر به تاریخ مهندسی در این سرزمین نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که کارهای شگفت‌انگیزی انجام شده که هر فردی را به تعجب وامی‌دارد، پیشرفت علمی ایران در طول تاریخ چنان بوده که جهانیان را متحیر کرده است.

جعفری دهقی درخصوص اندیشه ایران‌شهری نیز اظهار داشت: ایرانیان همواره علوم زمان خود را دریافت و آنها را بومی‌سازی کرده‌اند، آثار این جریان علمی در متون تاریخی ما به‌وضوح دیده می‌شود و این روند در طول تاریخ استمرار یافته و در دوره اسلامی نیز با علوم اسلامی ترکیب شده است.

خواجه نصیر، نابغه‌ای که باید به مردم معرفی شود

جعفری دهقی با تأکید بر معرفی مفاخر علمی ایران تصریح کرد: خواجه نصیرالدین طوسی نابغه‌ای بود که به علوم زمان خود تسلط کامل داشت و ما باید چنین شخصیت‌های برجسته‌ای را به مردم معرفی کنیم و این یکی از وظایف اصلی انجمن ایران‌شناسی است.

یزد، کیمیاگری که از خشکسالی به تولید رسید

"سیداحمد محیط‌ طباطبایی" رئیس کمیته ملی موزه‌های ایران نیز ، یزد را یکی از بزرگ‌ترین سرمایه‌های فرهنگی ایران دانست و گفت: ارزشمندترین سرمایه‌ای که در یزد با آن روبه‌رو هستیم، خود یزد و شناخت این سرزمین است، این شناخت تنها به معماری محدود نمی‌شود، بلکه شامل شیوه تفکر و سبک زندگی یزدی نیز هست .

وی با تبیین اهمیت و جایگاه یزد در تاریخ ایران افزود: یزد توانسته بسیاری از ویژگی‌های اصیل ایرانی را در خود حفظ کند، به‌ویژه در دوران مغول که به نوعی پاسگاه حفظ فرهنگ ایرانی بوده است.

تفکر یزدی، راز پایداری این سرزمین

محیط طباطبایی تصریح کرد: یزد توانسته روش و اخلاقی منحصر به فرد ایجاد کند که آن را از سایر مناطق متمایز می‌کند، صفاتی مانند صبوری، دوراندیشی و تدبیر در جامعه یزد ریشه دارد و این شهر را در تاریخ معاصر به شهری متجدد تبدیل کرده است.

وی درخصوص ارتباط یزد با نوگرایی اظهار داشت: یزد از طریق هند و کمپانی هند شرقی با نوگرایی آشنا شد، اما این نوگرایی را بر اساس درک و نیازهای خود تفسیر و بومی‌سازی کرد.

محیط طباطبایی همچنین همزیستی ادیان در یزد را یکی از شاخصه‌های این شهر دانست و گفت: یزد از دیرباز نمونه‌ای از همزیستی مسالمت‌آمیز ادیان بوده و مانند یک کیمیاگر، از دل خشکسالی و شرایط سخت، به تولید و شکوفایی رسیده است.

شناخت یزد، راه پیشرفت آن است

رئیس کمیته ملی موزه‌های ایران با انتقاد از وضعیت کنونی یزد، تأکید کرد: مشکلات امروز یزد ناشی از نشناختن هویت یزدی است، اگر این تفکر یزدی را درک کنیم، مسیر پیشرفت این شهر هموارتر خواهد شد، زیرا ارزش یزد در استمرار سبک زندگی یزدی نهفته است.

مهندسی ایرانی، نیازمند تطبیق با زیست‌بوم کشور است

محیط طباطبایی ضمن تبریک روز مهندس، در خصوص نقش این دانش در ایران گفت: مهندسی ایرانی همیشه اهمیت داشته است، زیرا علم و دانش باید با زیست‌بوم کشور سازگار باشد، اما امروزه این اتفاق کمتر رخ می‌دهد و نتیجه آن را در کمبود مهندسان واقعی می‌بینیم.

وی خاطرنشان کرد: یزدی‌ها در گذشته، بدون نیاز به دانشگاه، مهندسان ایران بودند، زندگی در یزد باید در تمامی ابعاد علمی، تکنولوژیکی و فرهنگی استمرار یابد و این به معنای ماندن در گذشته نیست، بلکه ارزشی است که باید حفظ شود.

محیط طباطبایی تأکید کرد: ایران‌شناسی، یعنی شناخت همه چیزهایی که با زندگی ایرانی پیوند دارند، شناخت یزد و سبک زندگی آن نیز بخشی از این هویت ارزشمند است.

رئیس دانشگاه امام جواد (ع) هم در این مراسم با اشاره به تاریخچه این موسسه اظهار داشت: دانشگاه امام جواد (ع) در سال ۱۳۸۴ مجوز فعالیت دریافت کرد و از مهر همان سال با پذیرش دانشجو فعالیت خود را آغاز نمود.

"داریوش پورسراجیان " افزود: این دانشگاه که در ابتدا با تعداد محدودی دانشجو کار خود را آغاز کرد، اکنون نزدیک به ۶ هزار فارغ‌التحصیل و بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ دانشجو دارد.

وی با تأکید بر رویکرد تحلیلی دانشگاه نسبت به چالش‌های آموزش عالی اظهار کرد : دانشگاه امام جواد (ع) به‌عنوان یک موسسه غیرانتفاعی، همواره تلاش کرده است تا با نگاهی توسعه‌ای در منطقه فعالیت کند و با بررسی چالش‌ها و ظرفیت‌های استان، در جهت رفع آن‌ها گام بردارد.

پورسراجیان همچنین از افتتاح انجمن ایران‌شناسی شاخه یزد به‌عنوان یکی از افتخارات این مجموعه یاد کرد و بر انعطاف‌پذیری این مجموعه در پاسخ به نیازهای جامعه تاکید کرد.

پور سراجیان افزود: با توجه به ضرورت پرداختن به این حوزه و جای خالی آن در فضای علمی استان، موسسه آموزش عالی امام جواد تصمیم به تأسیس این انجمن گرفت تا بستری علمی پرداخت به مسائل مرتبط با ایران‌شناسی فراهم شود.

فردوسی مهمترین شخصیت تأثیرگذار در ایران‌شناسی

رئیس هیات امنای دانشگاه امام جواد (ع) نیز فردوسی را از مهم‌ترین شخصیت‌های تأثیرگذار در ایران‌شناسی دانست و گفت: فردوسی زمانی به ایران‌شناسی پرداخت که نه کسی امکان آن را داشت و نه دانش آن را، او پیش از رنسانس از خرد سخن گفت و اولین کسی بود که درباره خرد، آگاهی و دانش صحبت کرد، آن هم با جمله معروف: “به نام خداوند جان و خرد".

"رضا امراللهی" با تبریک روز مهندس و بیان اینکه خواجه نصیرالدین طوسی، به‌اندازه‌ای که شایسته او بوده، مورد توجه قرار نگرفته است، تأکید کرد: کاش مهندسان ما مانند خواجه نصیر، سیاستمدارانی برجسته بودند؛ چراکه او نه‌تنها ریاضیدانی بزرگ، بلکه یکی از سیاستمداران تأثیرگذار تاریخ ایران بود.

وی ادامه داد: خواجه نصیر علاوه بر ریاضیات، در نجوم و فیزیک آسمانی نیز تخصص داشت و از علاقه‌مندان این حوزه بود و با تأسیس رصدخانه مراغه و گردهم‌آوردن دانشمندان، در تلاش بود تا از دانشمندان در برابر مغولان محافظت کند.

امراللهی در پایان سخنان خود با اشاره به مشکلات کشور، مهاجرت را راه‌حل مناسبی برای رفع آن‌ها ندانست و گفت:ما در کشور مشکلات زیادی داریم، اما ترک وطن مشکلی را حل نمی‌کند، اگر می‌خواهیم ایران را بسازیم، جوانان ما باید در کشور بمانند و با تلاش و ایستادگی، برای پیشرفت آن بکوشند.