محسن زنگنه، رئیس هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی در مجمع بین المجالس آسیایی گفت: مجموعهای از پارلمانهای آسیایی دور هم جمع شدند و انجمنی را تشکیل دادند تحت عنوان انجمن پارلمانهای آسیایی برای صلح بیشتر، با این نگاه که فضای صلح را در آسیا ایجاد کنند چرا که در اوایل قرن جدید تنشهایی داشتیم. به ابتکار ایران در سال ۲۰۰۶ نام این مجمع به مجمع پارلمانهای آسیایی تغییر پیدا کرد، دبیرخانه دائمی این مجمع نیز در ایران قرار گرفت که همچنان وجود دارد.
وی افزود: در دورههای اول جمهوری اسلامی طی سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ ریاست مجمع مجالس آسیایی را بر عهده داشت و پس از آن بین کشورها این ریاست به صورت گردشی چرخش پیدا کرد و تا امروز که پانزدهمین مجمع بین المجالس برگزار شده است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: قطعاً نهادهایی که دولتها در آن عضو هستند با نهادهایی که مجلس و پارلمانها در آن هستند متفاوتند، زمانی که دولتها عضو هستند تصمیم میگیرند و اقداماتی انجام میدهند، اما پارلمانها نهادهای قانونگذار و ناظر هستند، انتظار ما از مجامع آنها با انتظار مجموعههای مانند بریکس و شانگهای متفاوت است. اگر انتظار خود را از نهادهای بین المجالسی درست تبیین کنیم APA توانسته اهداف خود را محقق کند.
زنگنه بیان کرد: در مجمع مجالس آسیایی پارلمانهای کشورهای مختلف دور هم مینشینند و بالغ بر ۲۰ قطعنامه حوزههای مختلف صادر شده است. قطعنامهها در (APA) بر اساس اساسنامه طبق اجماع است و همه کشورها این قطعنامه را قبول کردهاند. این قطعنامه در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، مالی، محیط زیست، کشاورزی انرژی، آب، زنان و حتی در موضوعات پرچالشی مانند فلسطین است. APA تنها مجموعه آسیایی است که در مواقع حساس از جمله در قضایای غزه و فلسطین قطعنامه بسیار مفصلی دارد و این مجمع توانسته تا حد زیادی به اهداف خود دست پیدا کند.
رئیس هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی در مجمع بین المجالس آسیایی، گفت: در نشستی که در بحرین یا قطر برگزار کردیم در حوزه مسائل اقتصادی و توسعهای مصوبه داشتیم و مشاهده کردیم برخی کشورهای عضو خود را ملزم میدانند قوانین و اسناد را متناسب با قطعنامههای مصوبه APA دنبال کنند.
وی ادامه داد: اجماع خوبی اتفاق افتاده و در اجلاسیه پانزدهم نیز حدود ۲۵ کشور حضور پیدا کردند. کشور عمان جدیداً اضافه شد و بلاروس نیز به عنوان ناظر حضور داشت. تقریباً از ۴۳ کشور که در آسیا وجود دارند حدود ۲۵ کشور در یک اجلاس حضور دارند که این موفقیت بسیار زیاد و مناسبی است.
زنگنه عنوان کرد: چهار کمیته دائمی در مجمع مجلسهای آسیای وجود دارد که این کمیتهها به علاوه کمیته فلسطین در طول یک سال گذشته نشستهایی را داشتند. ریاست کمیته فرهنگی با روسیه است، ریاست کمیته بودجه و برنامهریزی با قطر، ریاست کمیته توسعه پایدار با بحرین و کمیته سیاسی برعهده عراق است و روسای همه این کمیتهها معاون رئیس و عضو هیئت مدیره APA هستند. در یک سال گذشته نشست تمامی این کمیتهها در کشورهایی که ریاست کمیته را برعهده دارند جلساتی برگزار و قطعنامههای صادر شده است. این قطعنامهها در روز اول این مجمع بررسی و مرور شدند.
وی بیان کرد: مصوبهای را ایران در قطر پیشنهاد و پیگیری کرد و آن موضوع پرداخت حق عضویت بود که برای اولین بار از زمان تأسیس، این مصوبه را گرفتیم تا کشورها، حق عضویت یکسانی پرداخت کنند. این پرداخت حق عضویت عملاً استحکام و پایداری را به نهادهای بینالمللی میدهد. در بحرین نیز بحرینیها پیشنهاد دادند حق رأیها نیز برابر شود، زیرا تاکنون بر اساس اساسنامه هر کشوری متناسب با جمعیت خود تعدادی نماینده عضو داشت. این دو مورد جز مصوبات بود که در کمیته اجرایی مصوب شد.
رئیس هیئت پارلمانی جمهوری اسلامی در مجمع بین المجالس آسیایی، عنوان کرد: تیم ایرانی رایزنیهای خیلی سنگین را در خصوص ریاست آینده مجمع انجام داد. به دلیل جایگاهی که مجمع مجالس آسیایی (APA) دارد ریاست آن متقاضی پیدا کرده است این درحالی است که دورههایی هیچکس برای ریاست آن کاندید نمیشد و یک کشور دو یا سه دوره ریاست را برعهده داشت.
وی ادامه داد: اکنون مجمع مجالس آسیایی به جایگاهی رسیده است که بسیاری از کشورها از جمله روسیه، اندونزی، بحرین و جمهوری اسلامی ایران متقاضی کسب کرسی ریاست بودند. رایزنیهای خیلی زیادی انجام و خوشبختانه مصوب شد که جمهوری اسلامی ریاست سالهای ۲۰۲۷ و ۲۰۲۸ را بر عهده بگیرد و این موفقیت بسیار بزرگی بود که در مجمع نیز اعلام شد.
زنگنه عنوان کرد: علاوه بر آن از امرز و در طول سال ۲۰۲۵ ریاست کمیته سیاسی نیز بر عهده جمهوری اسلامی قرار گرفت و عملاً ما عضو هیأت رئیسه و هیئت مدیره مجمع مجالس آسیایی میشویم. توافق کردیم سال ۲۰۲۶ ریاست کمیته اقتصادی بر عهده ایران باشد و این اتفاق بسیار خوب و اقدام مبارکی برای جمهوری اسلامی ایران است که میتواند فرصتی را در اختیار ما قرار دهد که از این فرصت باید استفاده کنیم.
منبع: خبرگزاری صدا و سیما