به گزارش قدس آنلاین، بیماری ویروسی فلج اطفال سالها است که در ایران کنترلشده و دیگر مانند سابق قربانیان زیادی ندارد؛ اما چند روز گذشته معاون بهداشت وزارت بهداشت، ضمن هشدار در مورد وضعیت بحرانی در منطقه و کشورهای همسایه مانند افغانستان و پاکستان که هنوز با بحران فلج اطفال دستوپنجه نرم میکنند، از افزایش خطر ورود ویروس فلج اطفال به کشور خبر داد.
این در حالی است که طرح واکسیناسیون گسترده فلج اطفال در کشورمان از سال ۱۳۷۳ آغاز شد و ایران برنامه ریشهکنی فلج اطفال را همراستا با برنامه جهانی سازمان بهداشت جهانی اجرا کرد. با انجام واکسیناسیون خانه به خانه، توانستیم در سال ۱۳۸۰ ویروس فلج اطفال را بهطور کل ریشهکن کنیم.
حال برخی خانوادهها نگران فرزندان خود هستند و این سؤال برای آن ها پیشآمده که آیا باوجود تزریق واکسن فلج اطفال، خطر ابتلا وجود دارد؟
آمیتیس رمضانی، استاد بیماریهای عفونی، در گفتوگویی گفت: در حال حاضر واکسن فلج اطفال در تمامی نقاط کشور، حتی مناطق مرزی، در دسترس است. وزارت بهداشت طرحهای خانه به خانه را برای پیدا کردن کودکان زیر ۵ سال و واکسینه کردن آن ها بهطور منظم اجرا میکند تا از شیوع بیماری جلوگیری شود.
وی ادامه داد: متأسفانه ویروس فلج اطفال همچنان در کشورهای افغانستان و پاکستان فعال بوده و مهار نشده است بنابراین میتواند از طریق گوارش وارد آبوخاک ما نیز شده و برای کسانی که واکسینه نشدهاند خطرآفرین باشد. وزارت بهداشت برنامه واکسیناسیون فلج اطفال را بهطور سالانه بهخصوص در روستاها انجام میدهد تا از ورود ویروس وحشی جلوگیری شود.
دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور بر لزوم واکسینه شدن اتباع تأکید کرد و توضیح داد: ورود اتباعی که واکسینه نشدهاند میتواند ریسک بالایی برای شیوع ویروس فلج اطفال در ایران باشد.
رمضانی با اشاره بر اینکه ویروس فلج اطفال بیشتر کودکان کمتر از ۵ سال را مبتلا میکند بیان کرد: این بیماری ممکن است در برخی افراد علائم خفیفی مانند سرماخوردگی ایجاد کند؛ اما در موارد جدیتر، ویروس به سیستم عصبی حمله و باعث فلج عضلات، بهویژه اندامهای تحتانی، میشود. در موارد حادتر، ممکن است عضلات تنفسی را درگیر و منجر به مرگ کودک شود.
افرادی که واکسن دریافت کردهاند نگران نباشند
رمضانی در پاسخ به این پرسش که آیا باوجود پوشش واکسیناسیون سراسر، بازهم جای نگرانی وجود دارد گفت: در دوران کرونا برخی خانوادهها به دلیل نگرانی از ابتلا به ویروس کرونا از مراجعه به مراکز واکسیناسیون خودداری کردند. این موضوع موجب شد تا برخی از بیماریها مانند سرخک افزایش یابد. لازم است همه خانوادهها برای تزریق واکسن فلج اطفال کودک خود اقدام کنند. اما کسانی که واکسن زدهاند نگران نباشند.
وی توضیح داد: افراد با نقص ایمنی مانند بیماران سرطانی که تحت شیمیدرمانی قرار دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. حتی اگر این افراد واکسینه شده باشند، به دلیل ضعف سیستم ایمنیشان ممکن است دچار مشکل شوند.
بزرگسالان نیازی به تزریق دُز یادآور ندارند
دبیر انجمن متخصصین عفونی کشور در پاسخ به این پرسش که آیا لازم است بزرگترها هم واکسن یادآور دریافت کنند، گفت: معمولاً نیازی به تزریق دُز یادآور نیست.