شناسهٔ خبر: 71473653 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

مضرات مصرف مکمل‌های پروتئینی در مردان

متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی گفت: ­در بسیاری از موارد استفاده از مواد غیراستاندارد و استروئید‌ها مشکلاتی، چون آسیب‌های کبدی، کلیوی، نارسایی قلبی، اختلالات هورمونی و سایر عوارض بلندمدت را به همراه دارد.

صاحب‌خبر -
 
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ ­دکتر امرالله شریفی افزود:­­­برای افراد سالمی که از یک رزیم غذایی متعادل پیروی می‌کنند، معمولاً نیازی به مصرف مکمل‌های پروتئینی وجود ندارند و منابع طبیعی پروتئین مانند گوشت‌های کم‌چرب، ماهی، حبوبات، تخم‌مرغ و لبنیات به طور کافی می‌توانند نیاز بدن به پروتئین را تأمین کنند.
وی گفت: درصورتی‌که یک فرد رژیم غذایی متنوعی داشته باشد، تقریبا نیازی به مکمل‌ها ندارد و مصرف آنها تنها در شرایط خاص مانند فعالیت بدنی شدید یا دوره‌های حجم‌گیری بدنسازی ضرورت پیدا می‌کند.
عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان اظهار کرد: در برخی ورزش‌های قدرتی، به‌ویژه بدنسازی، ممکن است نیاز به مصرف پروتئین افزایش یابد، در این مواقع، مصرف مکمل‌های پروتئینی می‌تواند به رشد عضلانی کمک کند. اما نکته مهم این است که این مکمل‌ها باید تحت‌نظر متخصص و به‌صورت متناسب با نیاز بدن مصرف شوند.
وی افزود: مهم‌ترین مسئله در مصرف مکمل‌ها، استفاده به‌اندازه و طبق نیاز بدن است، بسیاری از مشکلات به دلیل مصرف بیش از حد و خودسرانه این مکمل‌ها رخ می‌دهند که می‌تواند نه‌تنها بی‌اثر باشد، بلکه آسیب‌زا نیز باشد.
شریفی ادامه داد:­اگرچه مکمل‌ها می‌توانند در برخی شرایط مفید باشند، اما بهترین منابع پروتئینی برای تقویت عضلات و افزایش انرژی، مواد غذایی طبیعی همچون گوشت سفید، ماهی، تخم‌مرغ، حبوبات و محصولات لبنی کم‌چرب هستند. استفاده بی‌رویه از مکمل‌ها می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند آسیب به کبد یا کلیه‌ها شود و باید تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: برای تأمین پروتئین و انرژی موردنیاز بدن، منابع غذایی طبیعی و متنوع بهترین گزینه هستند، مصرف پروتئین‌های باکیفیت از منابعی همچون گوشت‌های کم‌چرب، ماهی، تخم‌مرغ، حبوبات و لبنیات کم‌چرب به همراه میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل، می‌تواند به تقویت عضلات و افزایش انرژی کمک کند.
وی گفت: پیش از مصرف هر گونه مکمل، افراد باید نیاز واقعی بدن خود را ارزیابی کرده و با یک متخصص تغذیه مشورت کنند، اگرچه مکمل‌ها می‌توانند در برخی شرایط مفید باشند، اما استفاده صحیح و متناسب از آنها بسیار مهم است.
این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی گفت:­تغذیه صحیح و متنوع می‌تواند نقش اساسی در حفظ سلامت بدن، تقویت عضلات و جلوگیری از مشکلات جسمی ایفا کند اما­افراد باید از مصرف مکمل‌ها و دارو‌های هورمونی غیراستاندارد که در میان برخی ورزشکاران رایج است، خودداری کنند و به‌جای آن، بر تغذیه سالم و طبیعی تمرکز کنند.
وی اظهار کرد: باتوجه‌به تغییرات جمعیتی در ایران و افزایش جمعیت سالمند، مراقبت‌های بهداشتی و تغذیه‌ای در مردان اهمیت بیشتری یافته است.
وی گفت: مطالعات نشان می‌دهند که مردان به طور معمول توجه کمتری به تغذیه و خودمراقبتی دارند، درحالی‌که این موضوع در پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با سن، نظیر بیماری‌های قلبی، دیابت، و مشکلات مفصلی نقش کلیدی دارد.
این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی بیان کرد:­مردان باید رژیم غذایی متنوع و متعادل‌تری داشته باشند تا از بروز مشکلات جسمی در سنین بالا جلوگیری کنند. یکی از مهم‌ترین راهکارها، پیروی از راهنمای تغذیه‌ای «بشقاب من» (MyPlate) است که به طور ساده و مؤثر طراحی شده است.
وی ادامه داد: طبق این راهنما، نیمی از بشقاب غذایی باید به میوه‌ها و سبزیجات اختصاص یابد، درحالی‌که نیمی دیگر باید شامل غلات، منابع پروتئینی از جمله حبوبات، گوشت‌های کم‌چرب و لبنیات باشد.
به گفته شریفی؛ مصرف این مواد غذایی به‌طور متعادل موجب تأمین نیاز‌های مغذی بدن و پیشگیری از بیماری‌ها در دوران سالمندی می‌شود؛ و توجه به تغذیه مناسب و رعایت اصول خودمراقبتی می‌تواند به مردان کمک کند تا زندگی سالم‌تری داشته و مشکلات ناشی از سالمندی را به تأخیر بیندازند.