شناسهٔ خبر: 71473593 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد عنوان کرد

خرد شدن اراضی کشاورزی، یکی از موانع تحقق امنیت غذایی

مدیر جهاد کشاورزی اسدآباد از ضریب بالای خردشدگی قطعات اراضی کشاورزی این شهرستان خبر داد و گفت: خرد شدن اراضی کشاورزی یکی از موانع بسیار مهم در توسعه پایدار و امنیت غذایی کشور است.

صاحب‌خبر -

مسلم حسن‌آبادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: ضریب خردشدگی قطعات زمین کشاورزی در شهرستان اسدآباد بالا بوده و این خرد بودن اراضی کشاورزی وحشتناک‌ترین مشکل در این شهرستان می‌تواند باشد.

وی تصریح کرد: اسدآباد بیشترین میزان درصد قطعات تا دو هکتار را در سطح کل استان در اراضی دیم به خود اختصاص داده و این یعنی سطح خرد بودن اراضی این شهرستان بسیار زیاد است.

حسن آبادی همچنین ادامه داد: کمترین میزان درصد سطح اراضی بالای پنج هکتار در اراضی دیم مربوط به اسدآباد بوده و اراضی کمتر از پنج هکتار در اراضی دیم اسدآباد از همه شهرستان‌های دیگر بیشتر است.

وی بیان کرد: این در حالیست که در شهرستانهای درگزین، رزن، بهار، همدان و کبودراهنگ بیش از  ۴۰ تا ۵۰ درصد اراضی دیم قطعات هفت هکتاری و بالای هفت هکتار است.

حسن آبادی با اشاره به تأثیر منفی این‌ امر در بیمه کردن محصولات و در نوع کشت و بهره‌وری، خاطرنشان کرد: وقتی سطح اراضی خرد بالا می‌رود برای شرکت بیمه کننده و حتی کشاورز بیمه این گونه از اراضی توجیه اقتصادی لازم را ندارد.

وی بیان کرد: ایجاد اشکال فنی در بهره‌برداری صحیح از آب، پایین بـودن میـزان بهـره‌وری، بالا بودن هزینه‌های تولید، اتلاف منابع، تثبیت و گسترش الگـوی نامناسـب زراعـی، نداشتن کارایی مـدیریت مزرعه، نبود استفاده مؤثر از ماشین‌آلات، اخـتلاف میـان کشـاورزان، تضـعیف همبسـتگی‌هـای اجتمـاعی در جامعه‌ روستایی و حتی مهاجرت روستاییان را می‌توان از نقاط ضعف خرد شدگی و پراکنش اراضی کشاورزی برشمرد.

وی با بیان اینکه خرد شدن و پراکنش اراضی کشاورزی از جمله موانع بسیار مهم برای تحقق توسعه پایدار و امنیت غذایی در کشور به شمار می‌آید، خاطرنشان کرد: افزایش سطح زیر کشت، افزایش مبادلات و ارتباطات، افزایش درآمد بهره‌برداران و بهبود سطح زندگی روستاییان، کاهش هزینه‌های تولید، افزایش سرمایه‌گذاری برای انجام امور زیر بنایی، از بین رفتن مرزهای غیر ضروری، کاهش تعداد قطعات پراکندگی اراضی(آبی و دیم)، جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها، مکانیزه شدن کشاورزی، استفاده از دستاوردهای و تجهیزات علمی و فنی پیشرفته، صرفه‌جویی در مصرف آب، گسترش روحیه تعاون و مشارکت در کشاورزان و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی را می‌توان از مزایای یکپارچگی اراضی کشاورزی دانست.

حسن آبادی با اشاره به اینکه تغییر کاربری، فروش اراضی توسط مالکان و تقسیم ارث از جمله دلایل خرد شدن اراضی کشاورزی است، تصریح کرد: در رابطه با خرد شدگی اراضی شاخص‌های تأمین اعتبار را از استان تقاضا و درخواست کردیم که این شاخص‌ها برای ما لحاظ شود.

وی گفت: هرچند که این امر بر فرایند عمقی شدن کشت کمک کرده و کمک کرده حدود ۲۰ نوع تنوع محصول به نسبت سایر شهرستان‌ها از جمله داشته باشیم اما اشکال این است که سطح خرد شدگی اراضی کشاورزی شهرستان آنقدر زیاد است که بهره‌وری را تحت شعاع خود قرار داده است.

وی افزود: حداقل میانگین سطح اراضی کشاورزی سه هکتار بوده نه اینکه کمتر از یک هکتار باشد.

به گزارش ایسنا، طبق سامانه اطلاعات مکانی کشاورزی ایران مربوط به شهرستان اسدآباد و طبق مساحی سنجی ۵۷ هزار قطعه از اراضی شهرستان، مساحت این میزان قطعه از اراضی مساحی سنجی شده تنها ۵۶هزار و ۴۳۰ هکتار شده که متوسط مساحت اراضی کشاورزی روستا  ۹۷۵۰ متر است و به یک هکتار هم نمی‌رسد.

در صورت عدم تدبیر برای خرد بودن و پراکنش اراضی کشاورزی شهرستان، در یک‌ نسل آینده باید نام زراعت را از اراضی کشاورزی شهرستان حذف و به «باغچه» اطلاق کرد.

در حال حاضر روستای دورنیان رزن را می‌توان به‌عنوان یکی از روستاهای الگو در بحث  یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی  دانست که اهالی این روستا با همت خود کل اراضی ۱۵ هزار هکتاری کشاورزی روستا را یکپارچه‌سازی کرده‌اند و امروز سود و منفعت آن در بحث کشاورزی به تمام اهالی روستا رسیده و این روستا جزو روستاهای قطب کشاورزی کشور به شمار می‌رود.

در کنار راهکارهای مختلف، معرفی چنین الگوهایی به کشاورزان و حتی زمینه‌سازی و ترتیب بازدید کشاورزان هر منطقه از چنین الگوها و آشنایی با مزایای یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی خود امری تشویق کننده در بین قشر کشاورزان برای ایجاد یک پویش همگانی و حرکت به سمت یکپارچه‌سازی اراضی زراعی و رقابت‌پذیری در بخش کشاورزی خواهد بود.

انتهای پیام