به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «روز رزم جدیدترینها» نوشت: «مرحله نهایی رزمایش «پیامبر اعظم (ص )۱۹» نیروی زمینی سپاه پاسداران، روز گذشته در منطقه جنوب غرب کشور برگزار شد. در این رزمایش که با حضور سرلشکر محمد باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح، سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و دیگر فرماندهان همراه بود، انواع سناریوهای دفاعی برای مقابله دشمنان فرامنطقهای مبتنی بر دکترین رزم همتراز تمرین شد. یگان ویژه صابرین با یک فروند هواپیمای «آنتونف ۷۴» نیروی هوافضای عملیات بارریزی هوایی را انجام دادند و عملیات چتربازی نیز از سوی این یگان با استفاده از بالگردهای هوانیروز با موفقیت اجرا شد.
جنگندههای «سوخو ۲۲» نیروی هوافضای سپاه پاسداران نیز در راستای اجرای عملیات پشتیبانی نزدیک هوایی از یگانهای عملکننده، با پرتاب بمبهای پانصد پوندی، راکتهای ضد زره و توپ سی میلیمتری اهداف خود را با موفقیت منهدم کردند. عملیات سد رخنه نیز دیگر بخش رزمایش بود که از سوی تکاوران نیروی زمینی سپاه با موفقیت انجام شد. پهپادهای عمود پرواز شناسایی و رزمی اطلاعات نیروی زمینی سپاه پاسداران نیز علاوه بر شناسایی مواضع دشمن فرضی با استفاده از بمبهای خود اهداف از پیش تعیین شده را منهدم کردند. در کنار اینها، سامانههای حفاظتی جدید تانکهای نیروی زمینی سپاه با موفقیت در رزمایش «پیامبر اعظم (ص) ۱۹» آزمایش شدند. در کنار آزمایش تاکتیکهای نظامی و رزم مقابله با نفوذ دشمنان، نیروی زمینی سپاه با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح کشورمان، از جدیدترین دستاوردهای خود رونمایی و آنها را در قالب رزمایش «پیامبر اعظم (ص )۱۹» آزمایش کرد.
موشک پدافند هوایی «قائم ۱۱۸» از جمله دستاوردهایی است که برای اولینبار رونمایی شد. این موشک پدافندی، ۲۵ کیلومتر برد دارد و به دو روش راداری و الکترواپتیکی و حرارتی هدایت میشود. «قائم ۱۱۸» از پرتابگرهای پنج فروندی که روی خودرو «ارس ۳» نصب شده استفاده میکند. همچنین رادار کنترل آتش این موشک میتواند همزمان به چند پرتابگر متصل شده و تعداد اهداف بیشتری را مورد اصابت قرار دهد. روز گذشته از جدیدترین پهپادهای نیروی زمینی سپاه نیز رونمایی شد. «گلاله»، «پانه سر»، «شاهو» و «کترال» از جمله جدیدترین ریزپرندههای انهدامی بودند که در جریان مرحله نهایی رزمایش «پیامبر اعظم (ص )۱۹» با موفقیت آزمایش شدند. علاوه بر این، پهپاد راهبردی «مهاجر ۱۰» و «مهاجر ۶» با موتور تقویت شده به نیروی زمینی سپاه پاسداران ملحق شدند.
در همین راستا، پهپاد انتحاری جدید «حدید ۱۱۰» که اخیراً در بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه وزارت دفاع رونمایی شده بود، وارد سازمان رزم نیروی زمینی سپاه پاسداران شد. این پهپاد در نیروی زمینی سپاه به «دالاهو» تغییر نام داده است.
در جریان این رونمایی موشک «BM450» با برد ۲۰۰ کیلومتر جدیدترین موشک بالستیک ساخت ایران به نیروی زمینی سپاه پاسداران الحاق شد. همچنین موشک «فتح ۳۶۰» و موشک هدایت شونده «فجر ۵» با قابلیت نقطهزنی نیز به نیروی زمینی سپاه پاسداران تحویل داده شد. راکتهای هوشمند ۱۲۲ میلیمتری هدایتشونده و راکتهای ۱۲۲ میلیمتری با قابلیت مینریزی نیز از دیگر دستاوردهای نیروی زمینی در حوزه راکتی و موشکی بود که دیروز رونمایی شد.»
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تجربه اوکراین عبرتی برای غربگرایان» نوشت: «اوکراین بعد از آمریکا و روسیه، سومین قدرت هستهای جهان بود. اما این کشور بهواسطه فرمانبرداری از آمریکا، در دسامبر ۱۹۹۴ میلادی (آذر ۱۳۷۳ شمسی) با امضای معاهده بوداپست متعهد شد که کلیه سلاحهای هستهای خود را تحویل دهد و در مقابل، آمریکا و انگلیس تعهد دادند که از امنیت و تمامیت ارضی اوکراین در مقابل هرگونه تجاوز خارجی حمایت کنند. اوکراین به تعهد خود بهطور کامل عمل کرد اما از آن پس به یک کشور حاشیهای و آسیبپذیر تبدیل شد.
چندی پیش «یوری کاستنکو» سیاستمدار معروف اوکراینی در قسمتی از کتاب «اوکراین و خلع سلاح هستهای» نوشته بود: «همه ما (اوکراینیها) فریب خوردیم و برای معاهده بوداپست دست زدیم، بنابراین همه ما مقصریم. خلع سلاح با توافق و کف و سوت ملت اوکراین و با حمایت رسانهای و تبلیغاتی انجام شد. اما اکنون مشخص شده که آن ارزیابیها کاملاً اشتباه بوده است. گویی اوکراین، عراق دوم شده که نظام آن با تهاجمی بینالمللی سرنگون شد و در حال حاضر به سمت تکهتکه شدن و غرقشدن در بحرانهای گوناگون پیش میرود.»
اما ماجرای اعتماد دولت اوکراین به آمریکا به همین یک مورد ختم نمیشود. در روزهای پایانی فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) اوکراین به واسطه فرمانبرداری از آمریکا، وارد جنگ با روسیه شد. «جان مرشایمر» استاد مشهور روابط بینالملل پیش از این گفته بود: «آنچه باعث بروز جنگ خانمانسوز اوکراین شد، سیاستهای آمریکا برای گسترش ناتو به سمت روسیه بود. واقعیت این است که مردم اوکراین در این بین صرفاً گوشتهای قربانی هستند که هزینه این سیاستها را میدهند.»
این سنت الهی است که هرکس ولایت شیطان را بپذیرد، شیطان او را تحقیر کرده و از او درس عبرتی برای تاریخ میسازد. خداوند متعال در بخشی از آیه ۲۹ سوره مبارکه فرقان میفرماید: «وَکَانَ الشَّیطانُ لِلإِنسانِ خَذُولا؛ و شیطان همیشه تحقیرکننده (خوارکننده) انسان بوده است.»
با همه این اوصاف، رئیسجمهور فعلی اوکراین و سلبریتی سابق این کشور، از شخصیتهای محبوب طیف مدعی اصلاحات و جریان غربگرا در داخل کشور است. مدعیان اصلاحات پیش از این تصویر تمامقد این دلقک اوکراینی را در صفحات اول روزنامه منتشر کرده و از او با عنوان «رئیسجمهورِ در میدان»! نام برده بودند. یکی از کارویژههای جریان غربگرا و طیف مدعی اصلاحات، قهرمان سازی از عناصر وابسته به غرب است.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «غزه کابوس ابدی غرب» نوشت: «در میان مواضع و طرحهای جدید آمریکای دوران ترامپ و نقشههایی که او و تیم همراهش برای جهان و به ویژه غرب آسیا کشیدهاند، موضوع غزه و سرنوشت آینده فلسطین از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا مقاومت فلسطینیها در طول این ۴۷۱ روز در عین تجلی «اتحاد و انسجام» و «ایستادگی» فلسطینیها در مقابل آمریکا و رژیم صهیونی و پیش بردن روند پیچیده مذاکرات، مقاومت را در منطقه سربلند و یک نصاب جدیدی را در مبارزات مقاومتی به وجود آورد و ترامپ را واداشت تا با ارائه طرح احمقانه خود برای بیرون کردن بیش از ۲ میلیون نفر از فلسطینیها از زادگاه و موطن خود، فرصت جدیدی را برای تقویت وحدت و انسجام جهان اسلام حول محور فلسطین ایجاد و آن گونه که تایمز اسرائیل پیشبینی کرده، سیاستهای ترامپ به فروپاشی اسرائیل بینجامد.
تایمز اسرائیل درزمینه طرح ترامپ مینویسد هرچند نتانیاهو و راستگرایان افراطی با شگفتی از رویکرد سیاسی ترامپ استقبال و برخی نیز غزه را آماده برای شهرکسازی جدید تصور کردند، اما ترامپ قابلاعتماد نیست و تکیهبر سیاستهای ترامپ اسرائیل را در آستانه فروپاشی خواهد برد. این رسانه صهیونیستی شناخت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا از غزه و مردم آن را، تنها محدود به تماشا از صفحه تلویزیون دانسته و میافزاید ترامپ بدون هیچگونه آمادگی قبلی و نیز بدون بررسی و هماهنگی با تیم کارشناسان وزارت امور خارجه و دفاع آمریکا، ایدهای مبنی بر انتقال ساکنان نوار غزه به کشورهای دیگر را مطرح کرد، اما نتانیاهو که در همسایگی غزه زندگی میکند و آشنا به تاریخ است باید درک کند که ایده کوچ اجباری مردم غزه محکوم به شکست است، همانطور که درگذشته نیز رؤسای جمهور آمریکا فکر میکردند ارزشهای غربی را میتوان به زور به مردم محلی عراق و افغانستان تحمیل کرد، که البته طرحهایشان به شکست انجامید.
فاصله معنادار طرح ترامپ با واقعیتهای غزه بهگونهای است که بسیاری از کشورهای جهان و خصوصاً متحدان اروپایی آمریکا به صورت رسمی و با استناد به حقوق بینالملل، مخالفت خود را با طرح رئیسجمهور آمریکا برای کوچ اجباری مردم غزه اعلام کردهاند و فارغ از سرسپردگی او به صهیونیستها، این طرح را ناشی از غرور کاذبی میدانند که ترامپ در دوران انتخابات، با رویارویی با رقیبی بسیار ضعیف و ناتوان در عرصه رقابتهای سیاسی، دچار آن شده و او را به این توهم دچار ساخته است که میتواند چنین طرح احمقانهای را به اجرا درآورد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار روز سهشنبه ۳۰ بهمن «آقای زیاد النخاله» دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و هیئت همراه با ایشان، پیروزی مقاومت اسلامی و مردم غزه در برابر دشمن صهیونیستی و امریکایی را بسیار باعظمت توصیف و خاطرنشان کردند: این پیروزی یک نصاب جدیدی را در مبارزات مقاومتی به وجود آورد. معظمله با اشاره به برخی طرحهای احمقانه امریکایی یا برخی طرحهای دیگر در مورد غزه و فلسطین، گفتند: این طرحها به هیچ جایی نخواهند رسید و همانهایی که یک سال و نیم پیش مدعی نابود کردن مقاومت در مدت زمان کوتاه بودند، اکنون اسرای خود را در گروههای کوچک از رزمندگان مقاومت تحویل میگیرند و در مقابل تعداد زیادی از اسرای فلسطینی را آزاد میکنند.»
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «عبرت شد» را برگزید و نوشت: «۴ روز دیگر، سومین سالگرد جنگ اوکراین و روسیه است؛ جنگی که به دلیل نگرانیهای امنیتی روسیه از اقدامات غرب در اوکراین و کارخانههای تولید سلاح شیمیایی در این کشور آغاز شد و حالا به نظر میرسد در نهایت به سمت تقسیم شدن بین ۲ قدرت شرقی و غربی یعنی روسیه و آمریکا پیش میرود. اوکراین این روزها نهتنها توان دفاع از خود را ندارد، بلکه حتی در مذاکرات تعیین سرنوشتش نیز مشارکت داده نمیشود؛ یک وضعیت عبرتانگیز. ۳ سال پیش، ۲۴ فوریه ۲۰۲۰، حملات به استانهای شرقی، جنوبی و جنوب شرقی اوکراین به دستور پوتین آغاز شد و حالا حدود ۲۰ درصد خاک این کشور در تصرف روسها قرار دارد.
در همین حین، دولت زلنسکی با اعتماد به نفسی که از دریافت سلاحهای آمریکایی و اروپایی گرفته بود و با مخالفت دولت بایدن، بارها درخواست مذاکره برای پایان جنگ را نپذیرفت. اتحادیه اروپایی با کمک و همراهی دولت بایدن در آمریکا در طول این ۳ سال، تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال کرد و با ارسال سلاح به کییف، اوکراین را به زمین نبرد نیابتی غرب با روسیه تبدیل کرد. در این میان میلیونها کشته بر جا ماند و بسیاری از زیرساختهای اوکراین از بین رفت و بعد از ۳ سال، حالا نمایندگان واشنگتن و مسکو با حضور در ریاض عربستان، بدون اینکه نمایندهای از اتحادیه اروپایی یا دولت اوکراین حضور داشته باشد، درباره شرایط پایان جنگ و تقسیم غنایم جنگی با یکدیگر مذاکره میکنند؛ مسألهای که با عصبانیت و خشم شدید کییف و شخص زلنسکی روبهرو شده است، البته عصبانیتی از سر ناتوانی!
واشنگتن و مسکو در ریاض نشستند و درباره تقسیم اوکراین مذاکره کردند. کاری شبیه آنچه پس از جنگ جهانی دوم کردند و بخشی از شرق اروپا را روسها برداشتند. این بار اگرچه کیک کوچکتر شده است ولی در قرن ۲۱ دارد چنین اتفاقی میافتد. روسیه و آمریکا نشستند و درباره یک کشور ثالث تصمیم گرفتند. بدون آنکه نماینده آن کشور را به این مذاکره راه بدهند. ظاهراً نتیجه مذاکره هم این شده است که ۲۰ درصد خاک اوکراین را روسها بردارند و نیمی از معادن اوکراین را آمریکا! این بلایی است که زلنسکی بر سر اوکراین آورده است یا شاید هم دقیقتر این است که بگوییم آمریکا بر سر اوکراین آورده است.
آمریکا با یک انتخابات و تغییر رئیسجمهور، سیاست خود در قبال اوکراین را تغییر داد و دیگر حاضر نیست منابع خود را برای ادامه جنگ در اختیار زلنسکی قرار دهد. ترامپ معتقد است تاکنون ۳۵۰ میلیارد دلار تسلیحات و منابع مالی در اختیار کییف قرار گرفته است. رسانههای غربی اما معتقدند این میزان ۳۲۰ میلیارد دلار است و زلنسکی در همین حال بارها ادعا کرده است تقریباً به یکپنجم از این منابع دسترسی پیدا کرده و معلوم نیست باقی این تسلیحات کجا رفته است.
در روزهای ابتدایی جنگ، زلنسکی اعتراف کرده بود اگر اوکراین تسلیحات هستهای خود را کنار نمیگذاشت، هیچ کشوری جرأت نمیکرد به آن حمله نظامی کند. او بار دیگر در مصاحبهای در روز ۹ بهمنماه نیز بیان کرد توافقنامه بوداپست، یک اقدام «کاملا احمقانه، غیرمنطقی و بسیار غیرمسئولانه بوده است». تفاهمنامه بوداپست توافقی میان اوکراین، روسیه، ایالات متحده و بریتانیا در سال ۱۹۹۴ بود که بر اساس آن، اوکراین تسلیحات هستهای خود را که از زمان اتحاد جماهیر شوروی بر جا مانده بود، کنار گذاشت و در مقابل، این کشورها تضمین امنیت، حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین را پذیرفتند.»
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «دیپلماسی مصالحه» را برگزید و نوشت: ««شیخ تمیم بنحمد بنخلیفه آلثانی»، امیر قطر، دیروز چهارشنبه یکم اسفند ۱۴۰۳ در سفری رسمی و به منظور دیدار و رایزنی با «مسعود پزشکیان»، رئیسجمهور و سایر مقامات ایرانی با استقبال عباس علیآبادی وزیر نیرو وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد. پس از آن، رئیسجمهور در مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد بهطور رسمی از شیخ تمیم استقبال کرد. در این مراسم پس از نواختهشدن سرود ملی دو کشور، «مسعود پزشکیان» و «شیخ تمیم بنحمد بنخلیفه آلثانی» از یگان تشریفات سان دیده و سپس هیئتهای عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. رئیسجمهور ایران و امیر قطر پس از مراسم استقبال رسمی مذاکرات خصوصی خود را آغاز کردند.
پس از انجام تشریفات، نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه ایران و قطر برگزار شد و مسعود پزشکیان در این نشست با بیان اینکه روابط دو کشور همواره از روندی رو به ارتقا برخوردار بوده است، اظهار کرد: «اشتراکات دینی و فرهنگی و نیز منافع مشترک پشتوانهای مستحکم برای تقویت و گسترش بیش از پیش روابط تهران و دوحه است». به گفته ایسنا، رئیسجمهور بر ضرورت تسریع در اجرای توافقات مشترک میان دو کشور تأکید کرد و افزود: «اجرای این توافقات، علاوهبر ارتقای سطح همکاریها، افقهای جدیدی پیشروی روابط صمیمی و دوستانه ایران و قطر ایجاد میکند».
اگرچه قبل از سفر شیخ تمیم به تهران، گمانهزنیهای مختلفی درباره اهداف و دستورکارهای حضور امیر قطر در ایران مطرح بود، اما پیشتر «شرق» به نقل از منابع آگاه، هدف محوری این سفر را تلاش دوحه «برای میانجیگری در روابط تهران و دمشق» عنوان کرد و در پیوست همین نکته نیز عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، روز سهشنبه و در جمع خبرنگاران با اشاره به سفر امیر قطر به تهران خبر داد «موضوعات مرتبط با تحولات منطقهای در لبنان، سوریه و یمن نیز مورد بررسی و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.»
محمود الشریف در بخش دیگری از این مصاحبه تأکید کرد: «یادداشتهای تفاهم در زمینههای فرهنگی، علمی، اقتصادی، صنعتی و تجاری وجود دارد که میتواند روابط دوجانبه را به پیش ببرد. همچنین کمیتههای مشترک دو کشور در راستای پیگیری همکاریهای مشترک نشستهای خود را برگزار میکنند و این کمیتهها در گسترش روابط بسیار مهم هستند. از سوی دیگر، بسیاری از شرکتهای ایرانی در بازارهای قطر فعالیت دارند و در طول هفته ۱۶ پرواز میان دو کشور انجام میشود.» به ادعای سفیر قطر در ایران، «دوحه در دسامبر گذشته میزبان دهمین مرحله از فعالیتهای کمیته مشترک بود و همکاریهای تجاری و صنعتی و سرمایهگذاری به نمایش گذاشته شد و هدف از این کار افزایش میزان مبادلات تجاری و تسهیل روند ارسال کالاها و خدمات میان دو کشور بود. سفر امیر قطر به ایران فرصتی مهم برای ایجاد چشماندازهای جدید همکاری میان دو کشور در زمینههای مختلف است که به سود مردم دو کشور بوده و منجر به توسعه و شکوفایی دو کشور میشود.»
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «پرونده سوریه در سعدآباد» را برگزید و نوشت: «مسعود پزشکیان عصر دیروز، چهارشنبه به طور رسمی از شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، در مجموعه فرهنگی، تاریخی سعدآباد استقبال کرد. سفر امیر قطر و هیئت بلندپایه مجدداً نقش میانجیگری قطر را به میان آورده است. اما به نظر میرسد این میانجیگری بیش از آنکه مسئله هستهای و وساطت میان ایران و آمریکای ترامپ را محور رایزنیها قرار داده باشد، موضوع محوری سوریه و تبادل پیام میان تهران و دمشق جدید را کانون گفتوگوهای سطح بالا قرار داده است.
دوحه همراه با آنکارا از اصلیترین بازیگران و متحدان نظام سیاسی جدید سوریه به رهبری احمد الشرع یا همان ابومحمد الجولانی سابق، رهبر گروه سلفی-جهادی هیئت تحریرالشام، بهشمار میروند. پیشتر محمدرضا رئوف شیبانی، دستیار ویژه وزیر خارجه در امور سوریه، با تأیید اظهارات اخیر اسعد شیبانی، وزیر امور خارجه دولت موقت سوریه، مبنی بر تبادل پیامهای مثبت بین تهران و دمشق گفت که جمهوری اسلامی ایران به صورت غیرمستقیم با مسئولان کنونی سوریه در ارتباط است و پیامهایی نیز دریافت کردهایم.
از همین زاویه یک منبع آگاه در خصوص جزئیات این سفر، بهویژه میانجیگری دوحه میان تهران و دمشق، به «دنیای اقتصاد» گفت: سفر امیر قطر به تهران پس از تحولات اخیر منطقه و بینالمللی سفری مهم و حائز اهمیت است که به نظر میرسد مهمترین بحث در ارتباط با این سفر مربوط به مسائل منطقهای بهویژه سوریه باشد. قطر نفوذ غیرقابل چشمپوشی در دولت جدید دمشق دارد و میتواند به جمهوری اسلامی ایران و دولت انتقالی سوریه برای از سرگیری روابط کمک کند. این منبع افزود: ازسرگیری روابط برای هر دو کشور دارای اهمیت است، چراکه اولاً سوریه اهمیت راهبردی در منطقه شامات دارد و روابط تاریخی تهران و دمشق نباید از بین برود. علاوه بر این، میلیونها دلار سرمایهگذاری اقتصادی ایران در سوریه در زمینههای اقتصادی میتواند بستری برای ازسرگیری روابط باشد بهویژه که بعد از پایان فضای احساسی بعد از تغییرات سیاسی و رفتوآمدهای دیپلماتیک، دولت دمشق با واقعیتهای اداره کشور مواجه شده است.
سفر امیر قطر پاسخی به سفر رئیسجمهور ایران در مهرماه سال جاری است. مسعود پزشکیان ۱۱ مهر ۱۴۰۳ به منظور دیدار رسمی دوجانبه با امیر قطر و نیز شرکت در اجلاس مجمع گفتوگوی همکاری آسیا به این کشور سفر کرده بود. در این سفر مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و قطر ۶ سند و یادداشت تفاهم همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی و تجاری، فرهنگی، آموزشی و ورزشی به امضا رساندند.»