جوان آنلاین: گیلان از جمله استانهایی است که متقاضیان زیادی برای طرح نهضت ملی مسکن در آن ثبتنام کردهاند، اما به دلایل مختلف از جمله مشکل اراضی و استحکام زمین در کنار تناسب نداشتن در آوردههای متقاضیان موجب کندی روند پیشرفت پروژه ساخت و سازها شده است.
یکی از دلایل کندشدن سرعت ساختوسازها در پروژه نهضت ملی مسکن گیلان، شرایط زیست محیطی و بستر خاک است که وضعیت این استان را نسبت به دیگر مناطق کشور متمایز میکند. همچنین به خاطر تورم و گرانیهای سالهای اخیر متقاضیان نمیتوانند آوردههای خود را مدیریت کنند و بانکها هم مثل همیشه پشت پروژه را خالی کرده و دست پیمانکاران را در حنا گذاشتهاند.
استاندار گیلان با اشاره به اینکه ۲۸هزارنفر در استان واجد شرایط نهضت ملی مسکن هستند، میگوید: «ساخت مسکن و اجرای هر پروژه اگر در زمان خودش به اتمام نرسد، موجب گرانسازی میشود.»
هادی حقشناس، با بیان اینکه کار راه و شهرسازی در ساختوساز و مسکنسازی در چنین شرایط اقتصادی بسیار ارزشمند است، ادامه میدهد: «با توجه به مدیران مسکنمحور در رأس وزارتخانه و همچنین نگاه و تعامل استان در این حوزه، در دولت چهاردهم باید مشکل مسکن در کشور و استان حل شود.»
وی با بیان اینکه فقر مسکن و بدمسکنی در کشور بیداد میکند، تصریح میکند: «شرایط مسکن در کشور به گونهای است که دو سوم درآمد افراد صرف آن میشود که کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار داده است.»
به گفته حقشناس، گرانی و تورم مسکندار شدن را در کشور سخت کرده است. با وجود تمام مشکلات موجود، طی روزهای اخیر سرپرست راه و شهرسازی گیلان از تحویل ۶۳۵ واحد مسکن ملی در این استان خبر داده و گفت: «این واحدها در قالب طرحهای حمایتی، بازآفرینی و خودمالکی بوده و برای ساخت این تعداد واحد مسکونی بیش از ۷۶۲میلیارد تومان هزینه شده است.» مهدی علیزاده که در آیین افتتاح و بهرهبرداری ۶۰واحد نهضت ملی مسکن در رشت حضور داشت تأکید کرد: «تولید مسکن برای مردم منجر به امیدآفرینی در جامعه میشود.»
وی با بیان اینکه بازآفرینی شهری مورد توجه وزارتخانه راهوشهرسازی است، افزود: «با ارائه بستههای تشویقی میتوان بافتهای فرسوده را دوباره احیا کرد و در کنار توجه به ساختوسازهای حمایتی، بافتهای فرسوده گیلان به بافتهای کارآمد تبدیل میشود.»
هزینه زمین بالاست
معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گیلان، تناسب نداشتن در آوردههای متقاضیان را موجب کندی روند پیشرفت پروژه نهضت ملی و سایر طرحهای مسکن استان گیلان عنوان میکند.
بهمن بابایی معتقد است، آوردههای مردم با هزینههای احداث مسکن در گیلان همخوانی ندارد که این خود موجب طولانی شدن زمان اجرای پروژه و تحمیل هزینههای گزاف بر متقاضیان شده است.
وی تأکید میکند: «برای اجرای هر پروژه در گیلان نخست باید امکان سنجی، توجیه فنی و اقتصادی آن انجام شود در غیر اینصورت پروژه با شکست مواجه خواهد شد. باتوجه به آن که در گیلان هزینه آمادهسازی و اجرای پروژههای مسکن از جمله نهضت ملی بسیار بالاست تسهیلاتی که دولت برای ساخت این واحدهای مسکونی میپردازد با آورده مردم و هزینه ساخت آنها همخوان نیست و این مشکل باید حل شود.»
بابایی با بیان اینکه آمادهسازی زمین برای هر واحد مسکونی نهضت ملی در گیلان یک میلیارد ریال میباشد، میگوید: «بنیاد مسکن برای اجرای پروژه ۶۲۴ واحدی رشت فقط ۳۳۰میلیارد ریال صرف آمادهسازی زمین کرده است. ضمن اینکه اراضی که به طرح نهضت ملی مسکن اختصاص یافته استحکام لازم را برای احداث سازه ندارد. هم اکنون برای احداث هر بلوک ۶۰ واحدی از روشهای فنی شمعکوبی و روش اختلاط عمیق خاک (DSM) استفاده میشود.»
وی با اشاره به اینکه هزینه آمادهسازی باید متعارف باشد، تصریح میکند: «این هزینههای هنگفت موجب شده آورده اولیه مردم صرف آمادهسازی زمین شود از این رو دولت باید در آمادهسازی زمین برای ساخت واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی کمک کند تا بنیاد مسکن بتواند مدیریت منابع مالی را داشته باشد.»
بانکها همراهی نمیکنند
پایان مهلت ارائه تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن و تمدید نشدن آن از سوی بانکها یکی دیگر از مشکلات اجرای این پروژه در گیلان است.
تا کنون هزارو۷۰۰ واحد برای اخذ تسهیلات به بانک معرفی شدهاند که هزارو۴۸۴ مورد آنها از سوی بنیاد مسکن و ۲۱۶ واحد در قالب گروه ساخت برای اخذ تسهیلات هستند، اما از کل این تعداد تا کنون با ۹۱۳نفر قرارداد منعقد شده است. علت آمار پائین انعقاد قرارداد، طولانی شدن زمان پروژه و تمدید نشدن قراردادهای بانکی است. معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گیلان میگوید: «عملیات احداث هزارو۶۲۷ پروژه آغاز شده است که از این تعداد ۳۵۱واحد به مرحله اسکلت و سقف رسیده است.»