جوان آنلاین: با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، تب و تاب خریدهای نوروزی و برنامهریزی برای سفرهای نوروزی به اوج خود میرسد. امسال با توجه به همزمانی نوروز با ماه مبارک رمضان، بسیاری از خانوادهها برنامهریزی متفاوتی برای سفرهای خود دارند و احتمالاً این سفرها طولانیتر از سالهای قبل خواهد بود. در این میان خانههایی که برای مدت طولانی خالی میمانند و شلوغی بازارها و مراکز خرید، فرصتی مناسب برای سارقان فراهم میکند. از کیفقاپی و جیببری در شلوغی بازارها گرفته تا سرقت از منازل و خودروهای بدون مراقب، این ایام را به یکی از حساسترین مقاطع از نظر امنیتی تبدیل کرده است. به همین دلیل رعایت توصیههای پلیس و توجه به نکات ایمنی میتواند مانع از تبدیل شیرینی نوروز به تلخی خسارات مالی و جانی شود.
سرهنگ محمدرضا اکبری، معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی فراجا با اشاره به تدابیر ویژه پلیس در ایام آخر سال و نوروز، از افزایش سرقت اموال از اماکن مسکونی، مغازهها، اماکن دولتی و خصوصی، انباریها، پارکینگها، خودروها و موتورسیکلتها، همچنین سرقتهای قاپزنی و سرقت وسایل داخل خودرو در این ایام خبر داد. وی با تأکید بر اهمیت پیشگیری از وقوع جرم و کاهش فرصتهای مجرمانه گفت: «ایام تعطیلات نوروزی به دلیل شرایط خاص از جمله خلوت بودن معابر، کاهش تردد و خالی بودن منازل و مغازهها، فرصت مناسبی برای سارقان فراهم میکند. مجرمان از این شرایط سوءاستفاده کرده و دست به سرقت میزنند.» به گفته سرهنگ اکبری، این روند در روزهای پایانی سال و تعطیلات نوروزی به اوج خود میرسد.
سرهنگ اکبری همچنین به مراکز خرید، مراکز تفریحی، پایانههای اتوبوس و قطار نیز اشارهای کرد و افزود: «در این مکانها احتمال وقوع سرقتهایی، چون کیفقاپی، جیببری، سرقت تلفن همراه و لوازم خودرو وجود دارد. پلیس در این ایام علاوه بر فعالیتهای شبانهروزی در جهت مبارزه با سرقتها، اقداماتی از جمله گشتزنیهای هدفمند برای پیشگیری و کشف سرقت را در دستور کار خود قرار داده است. همچنین در راستای مقابله با سرقتهای خاص، طرحهای ارتقای امنیت محلات و مقابله با سرقتهای ویژه به صورت مستمر در استانها و شهرهای هدف به اجرا درخواهد آمد.»
۱) چگونه امنیت منزل را حفظ کنیم؟
این مقام پلیس در ادامه توصیههایی به شهروندان داشت و گفت: «با توجه به خریدهای پایان سال و احتمال مسافرت در ایام نوروز، توصیه میشود شهروندان از نگهداری مقادیر زیاد پول نقد، طلا، اشیای قیمتی و اسناد با ارزش در منزل خودداری و از سپردهگذاری و صندوقهای امانات بانکها استفاده کنند. همچنین تجهیز منازل، پارکینگها و راهروهای ورودی به دوربینهای مداربسته و سیستمهای هشداردهنده نقش مؤثری در پیشگیری و کشف سرقت دارد. افزایش ضریب امنیتی درهای ورودی، پشتبام، بالکن و حیاط منازل نیز اقدامی ضروری برای جلوگیری از وقوع سرقت محسوب میشود.»
وی در بیان نکاتی برای افزایش امنیت منازل افزود: «با توجه به سفرهای نوروزی، شهروندان، هنگام خروج از منزل، تنها به قفل کردن در خروجی اکتفا نکنند. تمام درهای داخلی ساختمان از جمله در پشت بام، اتاقها، آشپزخانه، حمام و حیاط خلوت را بررسی کنند. همچنین راههای احتمالی ورود از تراس و سایر مناطق مشرف به ساختمان را بررسی کنند و در صورتی که راههای نفوذی مشاهده شد، سریعاً نسبت به اصلاح آن اقدام کنند. در صورت تغییر محل سکونت یا گم شدن کلید یدک منزل، توپی قفل درهای ورودی را تعویض نمایند.»
سرهنگ اکبری در ادامه گفت: «کنترل ورود و خروج در مجتمعهای مسکونی را به سرایدار یا نگهبان مطمئن بسپارید، اما از باز گذاشتن در ورودی منزل حتی برای مدت کوتاه در طول شبانهروز خودداری کنید. از قرار دادن کلید زیر جاکفشی، داخل کفش و سایر نقاط قابل دسترس بپرهیزید. همچنین از قرار دادن چهارپایه، نردبان و نظایر آن در حیاط منزل به ویژه در کنار دیوار خودداری کنید و به موارد ایمنی اماکن به همان اندازه که به زیبایی و نمای آن توجه دارید.
اهمیت دهید.»
۲) بهبود شرایط ایمنی در محل سکونت و محل کار
این مقام پلیس برای بهبود شرایط ایمنی محل سکونت یا محل کار در همه ایام به ویژه ایام تعطیل گفت: «هنگام طراحی و نصب دوربینهای مداربسته باید از دوربینهایی با کیفیت تصویر بالا استفاده شود و دوربینها در زاویه و سطح مناسب نصب شوند. توجه به شرایط نوری برای ساعات مختلف شبانهروز و نمای دقیق دوربینها برای استفاده در بررسیهای احتمالی ضروری است. نظارت مستمر بر تجهیزات ایمنی مانند دوربینهای مداربسته از اهمیت بالایی برخوردار است. در مواردی، قطعی برق میتواند باعث بروز مشکل در تجهیزات حفاظتی مانند دوربینهای مداربسته و دزدگیرها شود. ذخیرهسازی برق در این تجهیزات برای مدت زمان محدودی کارآمد است و با گذشت زمان و طولانی شدن قطعی برق، کارایی خود را از دست میدهد. به همین دلیل، شهروندان باید امکانات لازم را برای تجهیزات حفاظتی خود در نظر بگیرند، به ویژه در صنوفی که نیاز به امنیت بالایی دارند تا در صورت قطعی طولانی برق، این تجهیزات دچار مشکل نشده و
ناکارآمد نشوند.»
۳) اشیای قیمتی داخل خودرو ممنوع!
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی فراجا همچنین توصیههایی برای جلوگیری از سرقت وسایل نقلیه با توجه به خلوتی ایام تعطیلات نوروزی عنوان کرد: «شهروندان از قرار دادن اشیای قیمتی، کیف، وجه نقد، تراول چک و اسناد در داخل خودرو پس از پیاده شدن خودداری کنند. از گذاشتن سوئیچ اتومبیل خود روی آن جداً بپرهیزید و هنگام ترک اتومبیل دقت کنید درها و شیشهها کاملاً بسته باشد. از پارک کردن اتومبیل در نقاط خلوت و تاریک خودداری کنید. حین گردش و تفریح اتومبیل خود را در مکانی امن و حتیالمقدور در پارکینگهای عمومی و مطمئن پارک کنید. همچنین برای موتورسیکلتها نیز بر نصب سوئیچ مخفی و پارک کردن در مکانهای امن توجه و حتماً موتورسیکلتها را در پارکینگهای عمومی و تحت نظارت پارک کنند. شهروندان در صورت وقوع سرقت بعد از تماس با پلیس ۱۱۰ از جابهجایی وسایل یا تردد غیرضروری در محل سرقت خودداری کنند.»
۴) درخواست نیروهای خدماتی فقط از شرکتهای معتبر
سرهنگ اکبری در استفاده از خدمات نظافتی نیز هشدار داد و گفت: «نیروهای خدماتی و عملیاتی را تنها از شرکتهای معتبر درخواست کنید و قبل از شناسایی کامل افراد و رؤیت کارت شناسایی آنان، درِ منزل را باز نکنید. نکته دیگر اینکه شهروندان در استفاده از شرکتهای نظافتی غیرمعتبر و بدون پروانه برای شستوشوی فرش و قالی خودداری کنند و همچنین نباید فرشهای شسته شده را در پشت بامهای مجتمع یا خیابانها
قرار دهند.»
۵) کلاهبرداری پای دستگاههای عابر بانک
این مقام پلیس با ورود به استفاده مکرر از دستگاههای عابربانک در خریدهای شب عید گفت: «شهروندان گرامی، درباره درخواست افراد با هر عنوانی برای حضور پای دستگاههای عابر بانک دقت کنند، زیرا این موضوع میتواند نشانه کلاهبرداری باشد. کلاهبرداران ممکن است با سوء استفاده از حضور افراد پای دستگاههای عابربانک، با بهانههای مختلف شهروندان را فریب دهند و با شگردهای خاص مجرمانه، حساب آنان را تخلیه کنند. برخی دیگر از کلاهبرداران، پس از کشاندن طعمههای خود پای دستگاههای عابر بانک، انتخاب زبان انگلیسی را پیشنهاد داده و سپس به اهداف خود دست مییابند. اطلاعات مربوط به حسابهای بانکی مانند رمز اول، رمز دوم، تاریخ انقضا، CVV۲ و... محرمانه هستند و تقاضای چنین اطلاعاتی حاکی از اقدام به کلاهبرداری است.»
۶) پیامهای هشدار در باره کیفقاپی و حمل پول نقد
وی در مورد کیفقاپی و حمل پول نقد در ایام خریدهای شب عید و سفرهای نوروزی نیز گفت: «شهروندان عزیز توجه داشته باشند معمولاً افراد کیفقاپ اطراف بانکها، محضرها، بنگاهها، مراکز خرید یا بازار به دنبال فرصت مناسب هستند، بنابراین هنگام دریافت پول از این اماکن مراقب اطراف خود خصوصاً موتورسیکلتسواران باشید. چنانچه به عللی مجبورید پول نقد را در کیف دستی یا ساک دستی و... حمل کنید، سعی نمایید از اقوام و دوستان خود به عنوان همراه و مراقب استفاده کنید. هنگام حمل پول نقد حتماً از اتومبیل استفاده کنید و از پیادهروی بپرهیزید.»
۷) ایمنی کودکان و نوجوانان
معاون مبارزه با سرقت پلیس آگاهی فراجا به والدین نیز توصیه کرد: «والدین توجه داشته باشند در مواقع حضور در معابر، بوستانها و اماکن عمومی و مذهبی در ایام تعطیلات نوروزی کودکانشان زیورآلات قیمتی نداشته باشند.»