شناسهٔ خبر: 71468951 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه توسعه‌ایرانی | لینک خبر

نایب‌رئیس انجمن اقتصاد ایران، در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»،مقصر وضع موجود را دیدگاه حاکم دانست

همتی باید پاسخگوی وضعیت بازار باشد؛ نه اینکه استیضاح شود

صاحب‌خبر -

رامتین موثق

روز سه‌شنبه وزیر اقتصاد و رئیس‌جمهور در مجلس حضور یافتند و در یک جلسه غیرعلنی، به بررسی وضعیت بازار ارز و تلاطم‌های اخیر دلار و وضعیت معیشتی مردم پرداختند. در پایان جلسه رئیس مجلس نوید خبرهای خوب داد. اما تنها یک روز بعد هیات رئیسه مجلس طرح استیضاح همتی وزیر اقتصاد را با 91 امضا اعلام وصول کرد.

مدتی است که نمایندگان تندرویی چون رسایی و ثابتی پشت این ماجراها هستند و جهش نرخ ارز و معیشت مردم را بهانه خود قرار داده‌اند. در جلسه غیرعلنی روز سه‌شنبه رسایی از خود فیلمی منتشر کرد، که به دلیل غیرعلنی بودن مجلس برخی این اقدام را غیرقانونی تعبیر کردند، و در آن فیلم اظهار می‌کرد که استیضاح کافی نیست و همتی باید محاکمه شود. ثابتی نیز گفت که همتی اشک مردم را درآورده است و صمصامی هم از کلیات جلسه غیرعلنی ناراضی بود و آن را جلسه تطهیر همتی نامید. نمایندگان تندروی دیگر هم همه به نوعی اعتراض خود را نشان دادند. زهره‌سادات لاجوردی، نماینده مردم تهران در این راستا، گفت: در جلسه‌ای که با همتی داشتیم، او نه تنها راه‌حلی برای مشکلات ارائه نداد، بلکه گفت بالا رفتن قیمت ارز عادی است و شاید از این هم بالاتر برود. البته برخی نمایندگان مخالفت خود را با این طرح ابراز کردند. علیرضا نثاری، نماینده نهاوند، تصریح کرد که برکناری همتی به معنای دلار 100 هزار تومانی است و رضا سپهوند، نماینده خرم‌آباد هم به نقش دولت سایه در استیضاح همتی اشاره کرد.

همتی هم به طرح استیضاح خود واکنش نشان داد و اظهار کرد: کل نمایندگان را قانع می‌کنم. وزیر اقتصاد با بیان اینکه استیضاح در خصوص مسائل کلان کشور است، بیان کرد: استیضاح در خصوص عملکرد ضعیف مدیران وزارت اقتصاد نیست؛ چراکه ستاد اقتصادی دولت متشکل از رئیس بانک مرکزی، رئیس سازمان برنامه ‌و بودجه، معاون اول رئیس‌جمهور، رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد است که از بین این افراد تنها وزیر اقتصاد در مجلس پاسخگو است و نوک پیکان و پیشانی این نوع اقدامات است و ما در مجلس توضیح خواهیم داد و امیدوارم نمایندگان قانع شوند.

پزشکیان بعد از فرزین به دیدن همتی رفت

روز سه‌شنبه مسعود پزشکیان راهی بانک مرکزی شد تا بر شایعات تغییر رئیس این نهاد خاتمه دهد. روز چهارشنبه هم در دیداری سرزده راهی وزارت اقتصاد شد تا حمایت خود را از همتی نشان دهد.

همتی هم تصمیم‌گیری‌های نامناسب و نادرست در خصوص نرخ ارز نیما، آزادسازی نرخ‌ها، وضعیت عملیات واقعی بازار باز و بازار سکه و طلا داشته و وضعیت بازار بحرانی شده و باید خیلی بهتر از این بازار را مدیریت می‌کرد. او باید در این مورد پاسخ بدهد اما مقصر کلیت وضع موجود این وزیر و این دولت نیست بلکه دیدگاه حاکم است

او در وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: همانگونه که در مجلس گفتم، الان هم دوباره می‌گویم که تمام سیاست‌های پولی و بانکی و ارزی در جلسه سران قوا با حضور تیم اقتصادی دولت و رؤسای کمیسیون‌های اقتصادی مجلس و کارشناسان تصمیم‌گیری شده است.  اصلا به وزیر ربطی ندارد. اگر مقصریم ما هستیم بیایند ما را بگیرند.

پزشکیان تصریح کرد: اینکه بگوییم همه تقصیرها مربوط به یک نفر، وزیر اقتصاد، می‌شود بی‌انصافی است. دست به دست هم بدهیم و با قدرت جلو برویم، ان‌شاالله خدا هم کمک خواهد کرد.

تصمیم‌گیری‌های غیردقیق بازار را به آشوب می‌کشد

نایب‌رئیس انجمن اقتصاد ایران در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»، در ارزیابی خود از عملکرد وزارت اقتصاد دولت چهاردهم در ابتدا با ارائه تمثیلی، اظهار کرد: ارزیابی را با یک داستان شروع کنم. دو کودک در مهدکودک با هم دعوا می‌کردند و یکی از بچه‌ها دیگری را بسیار زد. مسئولین مهدکودک او را نصیحت می‌کردند و می‌گفتند که حتما شیطان گولت زد که چنین کاری کردی. کودک پاسخ داد شیطان گولم زد ولی مشتی که به شکم او کوبیدم ابتکار خودم بود!

فرشاد پرویزیان افزود: بخش‌های زیادی از مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم شیطان بزرگ است؛ اما ابتکاراتی هم خودمان داریم و اینطور نیست که بگوییم دولت معصوم است و هیچ خطایی نمی‌کند.

او با عنوان اینکه تصمیم‌گیری‌های دقیق انجام نمی‌شود که بازار دچار آشوب می‌شود، تصریح کرد: دولت شرایط تحریم و اتفاقات و ابهامات در مذاکره را بهتر از بقیه می‌داند و وقتی در این حالت نمی‌توانند بازار و انتظارات را مدیریت کنند، آدم تعجب می‌کند.

نایب‌رئیس انجمن اقتصاد ایران: مجلس می‌خواهد به مردم بگوید که به فکر آنهاست و برای آنها می‌خواهد وزیر اقتصاد را برکنار کند اما این کار یک خودنمایی سیاسی پوپولیستی است که برای مردم ارزشی ندارد. اقدامات پوپولیستی خودنمایانه نمایندگانی که میزان آرایشان ۵ درصد جامعه هم نیست، برای کلیت جامعه ارزش ندارد

ژست حرکت به سمت بازار با دستور!

این کارشناس مسائل اقتصادی در نقد سیاست‌های ارزی وزارت اقتصاد دولت پزشکیان، بیان کرد: بازار توافقی یعنی چه؟ یا ما بازار را به رسمیت می‌شناسیم یا نمی‌شناسیم. اگر بازار را به رسمیت می‌شناسیم نمی‌توانیم ادعای توافقی بودن نرخ کنیم اما برای توافق سقف بگذاریم. این توافق نیست بلکه دستور است.

پرویزیان ادامه داد: بازار توافقی عملا رساندن نرخ از 28500 تومان به 60 هزارتومان بود، اما اگر نرخ بازار را به رسمیت می‌شناسیم نباید کلا به اقتصاد دستور بدهیم. نمی‌توانیم بگوییم این حوزه را قبول دارم و بقیه را قبول ندارم. کلا نباید به اقتصاد دستور داد تا بازار کار خودش را بکند. 

به گفته او، وقتی همه ‌جای اقتصاد دستوری است و تنها اجازه نوسان به نرخ ارز دولتی از 28500 تومان به 60 هزارتومان داده می‌شود، می‌توان گفت که دولت دنبال شفافیت نبوده و تنها دنبال تامین بودجه ریالی از طریق افزایش نرخ تسعیر ارز بوده که نتیجه این سیاست هم مشکلات مردم و جامعه است.

نایب‌رئیس انجمن اقتصاد ایران عنوان کرد: من با هرگونه نظام چندنرخی، ترجیحی، توافقی و دستوری دولت کاملا مخالفم، هرگونه نرخ‌ دستوری، نرخ‎‌گذاری، نظام تعرفه‌ای و ... نتیجه‌اش فساد است. نمونه آن هم چای دبش است؛  البته اصلا ربطی به شخص هم ندارد و هرکس را در سیستم ترجیحی بگذاریم به فساد تمایل پیدا می‌کند.

پرویزیان تاکید کرد: این نظام چندنرخی و تعرفه‌گذاری و ترجیحی شرایط را برای فساد فراهم می‌کند اما شرایط گذر از آن هم فرق می‌کند؛ اگرچه من مخالف نرخ‌گذاری دستوری هستم اما به چه شیوه‌ای باید به سمت بازار حرکت کرد؟ نمی‌توانیم ژست حرکت به سمت بازار بگیریم اما باز به یک نرخ دیگر دستور بدهیم که در یک ایستگاه بالاتر تثبیت شود تا بخواهیم فقط بودجه تامین و فشار تورمی هم به جامعه وارد شود.

فرشاد پرویزیان در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: بخشی از وضعیت موجود و بانیان وضع موجود همین کسانی هستند که می‌خواهند وزیر را استیضاح کنند. حداقل یک بخشی از وضع موجود، درباره رابطه ایران با کشورهای دیگر، مذاکره، تحریم و ...، نتیجه دیدگاه همین نمایندگان بسیار در اقلیت است. این دیدگاه و نظرات چنین نتیجه‌ای داده و مربوط به این پنج هم ماه نیست اما چرا می‌خواهند وزیر را استیضاح کنند؟ باید خود را استیضاح کنند!

به اعتقاد او، روش شیوه اجرایی گذر از نظام چندنرخی مهم است و در اینجاست که وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی باید جواب بدهند که چگونه بازار را مدیریت کردند اما این با استیضاح متــفـاوت است.

کلیت وضعیت موجود در 5 ماهه گذشته ایجاد شده است؟

این اقتصاددان در تحلیل خود از استیضاح وزیر اقتصاد، گفت: مگر این اتفاقاتی که رخ داده تنها مربوط به همین پنج‌ماه است؟ مگه تحریم‌ها مربوط به همین پنج ماه است؟

پرویزیان مطرح کرد: اگر شخص آقای رسایی، که از جلسه غیرعلنی مجلس غیرقانونی فیلم می‌گیرد، وزیر اقتصاد شود می‌تواند در مملکت معجزه کند؟ به زبان ساده، بخشی از وضعیت موجود و بانیان وضع موجود همین کسانی هستند که می‌خواهند وزیر را استیضاح کنند. حداقل بخشی از وضع موجود، درباره رابطه ایران با کشورهای دیگر، مذاکره، تحریم و ...، نتیجه دیدگاه همین نمایندگان بسیار در اقلیت است

او ادامه داد: من نمی‌گویم نمایندگان کاسبان تحریم هستند اما حداقل نتیجه دیدگاه‌های حضرات درباره مذاکره کردن یا نکردن، وضعیت موجود است. این دیدگاه و نظرات چنین نتیجه‌ای داده و مربوط این پنج هم ماه نیست اما چرا می‌خواهند وزیر را استیضاح کنند؟ باید خود را استیضاح کنند! اگر خود در جایگاه وزیر اقتصاد بنشینند چه اتفاقی می‌افتد؟ مگر از همین مجلس وزیر کشاورزی انتخاب نشد که چای دبش ایجاد شد؟

نایب‌رئیس انجمن اقتصاد ایران با بیان اینکه اینطور نیست که تمام تقصیرات گردن آقای همتی باشد، اظهار کرد: بله ایشان هم تصمیم‌گیری‌های نامناسب و نادرست در خصوص نرخ ارز نیما، آزادسازی نرخ‌ها، وضعیت عملیات واقعی بازار باز و بازار سکه و طلا داشته و وضعیت بازار بحرانی شده و باید خیلی بهتر از این بازار را مدیریت می‌کرد. ایشان باید در این مورد پاسخ بدهد اما مقصر کلیت وضع موجود این وزیر و این دولت نیست بلکه دیدگاه حاکم است.

پرویزیان تصریح کرد: حتی اگر بگوییم دیدگاه مذاکره نکردن خوب است، خب طبیعی است که عوارضی دارد. وضعیتی را انتخاب کردیم و می‌خواهیم اینطور باشد اما وضعیت موجود بازار عوارضش است. بعد بابت عوارض می‌خواهیم کس دیگری را استیضاح کنیم؟

او در نهایت خاطرنشان کرد: مجلس می‌خواهد به مردم بگوید که به فکر آنهاست و برای آنها می‌خواهد وزیر اقتصاد را برکنار کند اما این کار یک خودنمایی سیاسی پوپولیستی است که این اتفاقات برای مردم ارزشی ندارد. اقدامات پوپولیستی خودنمایانه نمایندگانی که میزان آرایشان ۵ درصد جامعه هم نیست، برای کلیت جامعه ارزش ندارد.