شناسهٔ خبر: 71468495 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

انعقاد قرارداد با ۱۳ دانشگاه کشور برای تقویت نیروی انسانی حوزه هوش مصنوعی

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان از انعقاد قرارداد با ۱۳ دانشگاه کشور برای حمایت و تقویت نیروی انسانی در حوزه هوش مصنوعی خبر داد.

صاحب‌خبر -

حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان شامگاه چهارشنبه اول اسفند در حاشیه افتتاح و بهره برداری از نخستین مرکز پایش وضعیت هوشمند نیروگاهی کشور (IPCM CENTER) با هدف توسعه فناوری‌های پیشرفته و بهینه‌سازی مدیریت نیروگاه‌های برق توسط گروه انرژی پاسارگاد و شرکت تولید انرژی برق شمس پاسارگاد در نیروگاه سیکل ترکیبی شریعتی مشهد، برنامه تعریف شده توسط معاون علمی به منظور تقویت انسانی حوزه هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها را بسیار مهم و اثربخش خواند.

وی با اشاره به طرح دستیار هوش مصنوعی و قرارداد معاونت علمی با ۱۳ دانشگاه کشور برای تقویت نیروی انسانی وزارتخانه ها، افزود: بر اساس این طرح هر دانشگاهی یک یا دو وزارتخانه را در حوزه هوش مصنوعی راهبری خواهد کرد.

افشین با انتقاد از برخی صحبت‌ها مبنی بر اختصاص بودجه هزاران میلیاردی معاونت علمی به دانشگاه ها، تصریح کرد: کل رقم حمایتی ما از دانشگاه برای راهبری یک وزارتخانه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیاردتومان و دو وزارتخانه حدود ۳۰ میلیاردتومان است.

وی با ذکر مثالی به قرارداد دانشگاه خواجه نصیراشاره کرد و افزود: رقم قرارداد این دانشگاه با دو مجموعه وزارت ورزش و سازمان حفاظت محیط زیست نزدیک ۳۰ میلیارد تومان است.

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در ادامه با اشاره به فعالیت بسیار پایین دانش بنیان‌ها در حوزه هوش مصنوعی، یکی از دلائل اصلی حمایت از توانمندسازی نیروی انسانی در این حوزه را افزایش دانش بنیان‌های هوش مصنوعی اعلام کرد.

وی با تاکید بر اینکه، بهترین جا برای پرورش و حمایت از نیروی انسانی متخصص هوش مصنوعی دانشگاه‌ها هستند، اطمینان داد که تعداد طرح‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در کشور سال آینده حداقل پنج برابر امسال خواهد بود.

وی همچنین گفت: ما در تلاش هستیم تا در حوزه هوش مصنوعی به‌صورت اصولی و علمی، مانند الگو‌های جهانی پیش برویم.

وی ادامه داد: ما سعی کردیم سنگ بنای اولیه‌ای را در این زمینه بگذاریم که سکویی ملی داشته باشیم که برای این منظور، طرح‌هایی را در قالب متن باز طراحی کردیم و حالا نیاز داریم که همه توان کشور و شرکت‌های دانش‌بنیان وارد میدان شوند تا ایده‌های نو در لایه پایین که سکوی ما است، توسعه دهند.

افشین ادامه داد: اخیرا فراخوانی برای شرکت‌های دانش‌بنیان منتشر کرده‌ایم تا شرکت‌های توانمند در حوزه هوش مصنوعی که تجربه زبان برنامه‌نویسی در سطح سکو دارند بیایند.

وی گفت: قسمت بالاتر این سکو بازارگاه است که در حوزه‌های مختلفی مانند بازارگاه انرژی، سلامت، تامین اجتماعی و بیمه، فراخوان زدیم که دانش‌بنیان‌ها طرح‌های مبتنی بر هوش مصنوعی ارائه دهند و معاونت حمایت می‌کند.

وی افزود: هدف این است که این طرح‌ها به‌صورت متن‌باز ارائه شوند، چرا که می‌خواهیم تمامی مدل‌ها و کد‌ها برای عموم در دسترس باشد. این دو سطح را حاکمیت هزینه می‌دهد، زیرا این دو لایه قابل تحریم هستند.

افشین همچنین توضیح داد: مرحله بعدی توسعه این طرحها، بهبود زیرساخت‌های پردازشی از جمله جی‌پی‌یو است و گفت: پس از تکمیل این زیرساخت‌ها، مدل‌های تجاری برای کسب‌وکار‌های کوچک و متوسط راه‌اندازی می‌شود تا بتوانند به‌راحتی از هوش مصنوعی استفاده کنند.

معاون علمی رئیس جمهور عنوان کرد: شرکت‌ها و دانشگاه‌ها می‌توانند مدل‌های جدیدی ارائه دهند که مصرف پردازشی را کاهش داده و هزینه‌های محاسباتی را پایین بیاورند. برای این کار هم جوایزی در نظر گرفته‌ایم تا خلاقیت و نوآوری را تشویق کنیم.

افشین تأکید کرد که هوش مصنوعی مانند یک موجود زنده است که باید به‌طور مداوم به‌روزرسانی شود و در این مسیر، مشارکت فعال همه بخش‌های کشور ضروری است.

معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور گفت: هدف ما این است که بتوانیم تحرکات جدی در حوزه هوش مصنوعی ایجاد کنیم و نیروی انسانی متخصص و کارآمد در این حوزه تربیت کنیم. الان تعداد شرکت‌های فعال در این زمینه بسیار محدود است و دلیل اصلی این کمبود، نبود نیروی انسانی کافی در دانشگاه‌ها است.

افشین با اشاره به اهمیت آموزش و پروژه‌های هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها، افزود: ما باید در دانشگاه‌ها تدریس تخصصی در حوزه هوش مصنوعی را گسترش دهیم و طرح‌های علمی تعریف کنیم تا انگیزه و رغبت در دانشجویان و پژوهشگران ایجاد شود.

وی ادامه داد: مطمئن باشید، سال آینده تعداد طرح‌هایی که از دانشگاه‌ها به محصول هوش مصنوعی تبدیل می‌شود، پنج برابر خواهد شد.

وی به مقایسه وضعیت ایران با پیشرفت‌های جهانی در این زمینه اشاره کرد و گفت: دنیا از سال ۲۰۱۰ این مسیر را آغاز کرده و ما اکنون در ابتدای راه قرار داریم. به همین دلیل باید نمونه‌های واقعی و قابل تکثیر از طرح‌های هوش مصنوعی ایجاد کنیم تا این تحولات در سطح کشور به جریان بیفتد.

افشین در ادامه به اهمیت جسارت مدیران در پذیرش و اجرای فناوری‌های نوین اشاره کرد و بیان داشت: در سیستم‌های سنتی، مدیران جسور باید وارد عمل شوند. به عنوان مثال اگر به یک پتروشیمی بگوییم که قصد داریم از فناوری هوش مصنوعی استفاده کنیم، بسیاری از آنها ممکن است به دلایل مختلف از این کار امتناع کنند، اما ما نیاز داریم تا از سیستم‌های قدیمی حمایت کنیم و جسارت را در بین مدیران و متخصصان ایجاد کنیم.

معاون علمی رئیس‌جمهور همچنین تاکید کرد که معاونت علمی از شرکت‌های نوپا و فناور حمایت می‌کند و ما به این شرکت‌ها الگو‌های حمایتی ارائه می‌دهیم و هرگونه ریسک یا مشکلی را که ممکن است در مسیر پیش آید، بیمه خواهیم کرد.

وی خاطرنشان کرد: ما در حال هماهنگی با مراکز همکاری و افراد مؤثر در حوزه هوش مصنوعی هستیم و برای رشد سریع و نمایی این فناوری در کشور تمام تلاش خود را می‌کنیم. از مردم و مدیران خواستاریم که به این مسیر بپیوندند و کمک کنند تا ایران در این حوزه پیشرفت چشمگیری داشته باشد.

افشین تاکید کرد که باید به توسعه هوش مصنوعی در دانشگاه‌ها توجه بیشتری شود و از طریق تدریس، تعریف طرح‌های هوش مصنوعی و ایجاد رغبت در میان دانشجویان، این حوزه گسترش پیدا کند.

منبع:ایرنا