شناسهٔ خبر: 71464421 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

تلاش نتانیاهو برای به بن‌بست کشاندن مذاکرات

نتانیاهو که سابقه تاریخی طولانی در نقض و توقف توافق‌های آتش‌بس دارد، این بار نیز با حذف مقامات امنیتی از تیم مذاکره صهیونیستی، می‌خواهد مذاکرات مرحله دوم را به بن‌بست بکشاند. وی عملا منافع رژیم صهیونیستی را قربانی منافع شخصی و سیاسی خود می‌کند.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: به نقل از معاریو، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی با حذف دیوید بارنع، رئیس سازمان موساد و رونن بار، رئیس سازمان شاباک از هیأت مذاکره اسرائیلی، بار دیگر ثابت کرد، نگه‌داشتن بتصلئل اسموتریچ، وزیر دارایی، در ائتلاف برای بقای سیاسی وی مهم‌تر از بازگرداندن اسرای اسرائیلی است.

به گزارش ایرنا، بر اساس گزارش بن‌کسپیت، تحلیلگر ارشد اسرائیلیی در معاریو، حذف رونن بار، رئیس شاباک، از تیم مذاکره اسرائیلی در طرح تبادل اسرا، و قصد نخست‌وزیر برای برکناری نیتزان آلون، رئیس ستاد ویژه اسرائیل به وضوح نشان می‌دهد که نتانیاهو قصد بازگرداندن همه اسرای اسرئیلی را ندارد.

معاریو تصریح کرد: در دنیا هیچ دلیلی برای جایگزینی تیم مذاکره‌کننده‌ای که نتیجه مطلوب را به ارمغان آورده است، وجود ندارد. اما نتانیاهو برای رسیدن به اهداف خود، با حذف مقامات امنیتی از این تیم، قصد دارد آتش‌بس را منتفی کند.

طبق گزارش معاریو: نتانیاهو سابقه تاریخی طولانی و مفصلی در عدم اجرای توافق‌های آتش‌بس و یا توقف روند آنها دارد، مسئله‌ای که الگوی همیشگی وی در توافقات سیاسی و دیپلماتیک است.

این رسانه با تاکید بر نقض عمده توافقات رژیم صهیونیستی توسط نتانیاهو ادامه داد: وی حتی توافق جایگزینی نخست‌وزیری با بنی‌گانتس را در اولین دولت جایگزینی که تأسیس کردند، اندکی پس از امضای تشریفاتی، نقض کرد.

معاریو توافق «وای پلانتیشن» را به عنوان بهترین مثال نقض آتش‌بس توسط نتانیاهو که در تاریخ ۲۳ اکتبر ۱۹۹۸ (۱ آبان ۱۳۷۷) با یاسر عرفات امضا کرده بود، به شمار آورد. بر اساس توافق وای ریو، اسرائیل باید ۱۳ درصد از کرانه باختری را در سه مرحله عقب‌نشینی تدریجی به تشکیلات خودگردان فلسطین واگذار می‌کرد. با این حال بعد از اولین عقب‌نشینی، نتانیاهو با ادعای عدم پایبندی فلسطینی‌ها به توافق آتش‌بس، مراحل دوم و سوم عقب‌نشینی را اجرا نکرد و توافق را متوقف کرد.

این گزارش تصریح می‌کند نقض آتش‌بس، کمکی به نتانیاهو برای بقای وی در قدرت نکرد و دولت وی با پیروزی ایهود باراک در انتخابات ۱۹۹۹ سقوط کرد. روند مذاکرات آتش‌بس کنونی دقیقاً همان چیزی است که نتانیاهو در حال حاضر سعی در جلوگیری از آن دارد.

شایان ذکر است، رژیم صهیونیستی در اکتبر ۱۹۹۸ طی قراردادی به نام «وای ریو» یا «وای پلانتیشن» که همان اسلوی سه است، منعقد کرد، این توافق درواقع برای احیای قرارداد‌های قبلی به دلیل عدم پایبندی رژیم صهیونیستی انجام شد. در چهارچوب توافقات قبلی اسلو، رژیم صهیونیستی باید ۳۰ درصد کرانه باختری را به تشکیلات خودگردان واگذار می‌کرد، اما این اتفاق نیفتاد. به همین دلیل در این توافق، قرار بر این شد حدود ۱۳ درصد کرانه باختری به فلسطینیان واگذار شود که مثل همیشه با نقض توافق از طرف رژیم صهیونیستی مواجه شد.

طبق گزارش منتشر شده در معاریو، هیأت مذاکره اسرائیلی به ریاست بارنع و تسلط رونن بار بر امور اسرای فلسطینی که مسئولیت مذاکره آتش‌بس را طبق دستور نتانیاهو به ران درمر واگذار کردند، موفق نشدند منافع ساختار امنیتی را به ساختار سیاسی تحمیل کنند و به توافق مورد نظر خود نرسیدند. آنها طبق دستور نتانیاهو کار کردند و آنچه را که از آنها خواسته شد، انجام دادند.

به ادعای گزارشگر معاریو، انتخاب ران درمر برای تیم مذاکره بیانگر قصد نتانیاهو برای تغییر در جهت مذاکرات است. این وی گفت: برای نتانیاهو سخت است به متخصصان غیرسیاسی مانند بار و آلون دستور دهد تا مفاد توافق آتش‌بس را انکار کنند. بنابراین، نتانیاهو دوباره برای هزارمین بار ثابت کرد، شاید آزادی اسرا به خاطر ناکارآمدی دولتش در هفت اکتبر (۱۵ مهر) برای او مهم باشد، اما برای وی نگهداشتن اسموتریچ در ائتلاف دولت مهم‌تر است.

معاریو افزود: نتانیاهو با تعلل در روند مذاکرات امیدوار است، ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با صدور بیانیه‌ای اعلام کند که مرحله دوم تبادل اسرا در چهارچوب این توافق نیازمند تجزیه به چند مرحله است و اجرای آن را طولانی کند. وی حتی امیدوار است عربستان سعودی در این توافق مداخله کرده و نیز اسموتریچ آرام شود و در ائتلاف دولت بماند.

رسانه عبری قصد و تصمیم خودسرانه نتانیاهو برای نقض آتش‌بس پیش از آزادی همه اسرای اسرائیلی را تکان‌دهنده دانست و افزود: وی بر خلاف ابراز همدردی با خانواده‌های اسرا در رسانه‌های اسرائیل، در تلاش است آزادی سربازان اسیر را که دولت نتانیاهو در مأموریت‌های مختلف آنها را به کار گرفته و در هفت اکتبر (۱۵ مهر، عملیات طوفان‌الاقصی) رها کرده است، متوقف کند.

معاریو با تاکید بر لزوم اجرای کامل این توافق ادامه داد: موضوع دیگری که نتانیاهو از ۱۵ ماه پیش در حال تلاش برای فرار از آن است، تشکیل کمیته تحقیقات دولتی برای بررسی شرایطی است که منجر به شکست هفت اکتبر (عملیات طوفان‌الاقصی) و کوتاهی در عملکرد نتانیاهو شده است.

این رسانه فاش کرد: در این شرایط، ایده جدیدی در حال شکل‌گیری است که به همه طرف‌ها اجازه می‌دهد تا روی یک راه حل واحد موافقت کنند.

بن‌کسپیت، گزارشگر معاریو با بیان اینکه این ایده را پیش‌تر در برنامه رادیویی با ینون ماگال، روزنامه‌نگار و عضو سابق کنست مطرح کرده و او نیز حمایت کرده است، گفت: بر اساس این ایده، اسحاق عامیت، رئیس دادگاه عالی، معاون خود، قاضی نوعام سولبرگ را به سمت ریاست کمیته تحقیقات دولتی منصوب خواهد کرد و با تفویض اختیارات لازم، سولبرگ کمیته‌ای متشکل از افراد متخصص در این امور را تشکیل خواهد داد. سولبرگ نیز که راستگرای افراطی و شهرک‌نشین محافظه کار است، بعد از اتمام دوره اسحاق آمیت، رئیس دیوان عالی اسرائیل خواهد شد.

در این شرایط، اگر نتانیاهو با این ایده مخالفت کند، موجب آبروریزی وی خواهد شد، چرا که سولبرگ با پیشینه مذکور و حساسیت ویژه‌ای که دارد، بدون جانبداری، تعصب و ترس تحقیقات لازم را انجام و نتیجه را اعلام خواهد کرد.

معاریو در انتها با اشاره به مخالفت نتانیاهو تصریح کرد: کسانی که مخالف چنین طرح کلی هستند، از سولبرگ و یا ترکیب کمیته تحقیق نمی‌ترسند، بلکه می‌خواهند از هر نوع کمیته تحقیقی که تحت کنترل مقامات سیاسی نیست، اجتناب کنند.

نتانیاهو برای فرار از محاکمه و بقای سیاسی خود، مانند یک فرد در حال غرق شدن به هرچه توانسته چنگ زده و در عمل تمام منافع رژیم صهیونیستی و مردمش را قربانی اهداف شخصی و سیاسی خود کرده است. وی حاضر شده است برای بقای خود در قدرت، نه تنها تمام ساختار قضایی رژیم صهونیستی را با تغییر دهد، بلکه با کاهش اختیارات مقامات امنیتی و کنارگذاشتن آنان از مذاکرات آتش‌بس و عملا تلاش برای شروع دوباره جنگ، جان سربازان و اسیران اسرائیلی را به خطر انداخته است.