شناسهٔ خبر: 71462700 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: تابناک | لینک خبر

آتش استیضاح زیر پای وزیر اقتصاد/همتی: شاید دلار بالاتر برود!

۶ ماه از وزارت عبدالناصر همتی در دولت چهاردهم می‌گذرد، اما بازار ارز، تورم و معیشت مردم، روایتگر روز‌هایی پرالتهاب است. حالا به نظر می رسد نمایندگان مجلس، با استیضاحی که امضای ۹۱ نفر را پای خود دارد، در آستانه پایان دادن به دوران پرحاشیه او هستند.

صاحب‌خبر -

آتش استیضاح در زیر پای وزیر اقتصاد/ سیگنال دوباره همتی؛ شاید دلار بالاتر برود!

عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، در آستانه روز‌های سرنوشت‌ساز خود قرار دارد. به‌زودی او باید در صحن علنی مجلس شورای اسلامی پاسخگوی سیاست‌های اقتصادی‌اش باشد، روندی که به نظر می‌رسد پایان زودهنگام دوران وزارت او را در ساختمان باب همایون رقم خواهد زد.

به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، ۶ ماه از انتصاب همتی به عنوان وزیر اقتصاد می‌گذرد، اما در همین مدت کوتاه، تصمیمات جنجالی و اظهارات پرحاشیه او چنان فشار مضاعفی بر اقتصاد و معیشت مردم وارد کرده که نمایندگان مجلس را به سمت گزینه استیضاح وزیر اقتصاد سوق داده است.

این در حالی است که رئیس‌جمهور از همان ابتدای کار بر اهمیت مشورت با کارشناسان تاکید داشت، اما در تیم اقتصادی دولت دو دیدگاه تقریبا متفاوت وجود داشت. از یک سو، فرزین رئیس کل بانک مرکزی که به نوعی بر ادامه سیاست‌های تثبیت ارزی تأکید داشت، مدیریت بازار ارز را از طریق تخصیص ارز ترجیحی و محدودسازی نوسانات نرخ نیمایی میسر می‌دانست و کلیدواژه تثبیت را برگزیده بود.

اما از سوی دیگر، همتی که از ابتدا منتقد این رویکرد بود و بر ضرورت تک‌نرخی شدن ارز، حذف دلار نیمایی و افزایش نرخ ارز پافشاری می‌کرد. ایده‌ای که در نهایت اجرایی شد و با حذف سامانه نیما، جهش ارزی روز به روز بیشر شد.

نتیجه سیاست‌های همتی وزیر اقتصاد اکنون در بازار ارز و معیشت مردم نمایان شده است. نوسانات شدید نرخ ارز، افزایش تورم، کاهش ارزش پول ملی و افت چشم گیر قدرت خرید مردم و التهاب در بازار‌های مختلف از تبعات عملکردی است که همتی همواره تلاش کرده مسئولیت آن را به گردن بانک مرکزی بیندازد. با این حال، اظهارات جنجالی همتی نظیر پیش‌بینی دلار ۷۳ هزار تومانی و تأکید بر عدم کاهش قیمت طلا، تنها به آشفتگی بیشتر بازار دامن زده است.

همتی: بالا رفتن قیمت دلار عادی است

اظهارات نمایندگان مجلس نیز نشان‌دهنده نارضایتی گسترده از عملکرد اوست. به عنوان نمونه، زهره سادات لاجوردی، نماینده تهران، می‌گوید: در جلسه‌ای که با همتی داشتیم، او نه تنها راه حلی برای مشکلات ارائه نداد، بلکه گفت بالا رفتن قیمت ارز عادی است و شاید از این هم بالاتر برود!

هوشنگ هادیان‌پور، نماینده شازند نیز با انتقاد از سیاست‌های اقتصادی وزارت اقتصاد، گفت: بی‌توجهی به فرامین رهبری با افزایش قیمت دلار، ارز و طلا و چاپ پول بدون پشتوانه باعث شده ارزش پول ملی تا ۴۰ درصد کاهش یافته و با افزایش تورم مشکلات معیشتی مردم بیشتر شود.

همتی در مسیر خروج

در همین راستا، احمد نادری، عضو هیأت‌رئیسه مجلس، امروز (چهارشنبه، ۱ اسفند) اعلام کرد که استیضاح وزیر اقتصاد با امضای ۹۱ نماینده در مجلس اعلام وصول شده است.

حمیدرضا حاجی بابایی نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در توضیحات استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی گفت: با توجه به اینکه آیین‌نامه داخلی صراحتا اعلام می‌کند که هیات رئیسه مکلف است در اولین جلسه علنی اعلام وصول را مطرح کند. براساس آیین‌نامه داخلی وزیر ۱۰ روز فرصت دارد اعلام کند چه روزی می‌تواند در صحن حضور پیدا کند. بنده طی گفت‌وگویی که با وزیر داشتیم مقرر شد روز دهم در صحن حضور پیدا کند. با توجه به اینکه هفته آینده از روز دوشنبه تا پایان هفته آینده بررسی بودجه را در دستور کار داریم، روز یکشنبه ۱۲ اسفند ماه استیضاح وزیر امور اقتصاد و دارایی در صحن مطرح می‌شود.

بنابراین، حالا تنها یک راه پیش روی همتی باقی مانده؛ ارائه برنامه‌ای قانع‌کننده و کارشناسی برای تغییر نظر نمایندگان. اما اگر او نتواند مجلس را متقاعد کند، باید لقب اولین اخراجی دولت پزشکیان را از آن خود کند. پایانی که شاید دست‌کم از این پس بازار ارز و طلا را از تنش‌های کلامی یک مقام مسئول نجات دهد.

 

آتش استیضاح در زیر پای وزیر اقتصاد/ سیگنال دوباره همتی؛ شاید دلار بالاتر برود!