تصویبنامه هیئت وزیران مصوب جلسه ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ در رابطه با «آییننامه اجرایی ماده ۴۵ قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع مشروط نمودن تخفیف خوراک شرکتهای پالایش به اجرای طرحهای کیفیسازی)» طی نامه شماره ۱۸۴۶۵۲ در تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۹ توسط معاون اول رئیسجمهور ابلاغ شد.
ماده ۴۵ قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مقرر میدارد: دولت مکلف است در راستای افزایش ارزشافزوده محصولات در زنجیره پاییندستی پتروپالایشگاهی و نیز افزایش کیفیت فراوردههای نفتی و تطابق آن با استانداردها و الزامات قانونی داخلی و بینالمللی سازوکارهای مورد نیاز برای ارتقای کیفی فراوردههای تولیدی و کاهش تولید فراوردههای سنگین را بهنحوی تهیه نماید که تا پایان برنامه، ترکیب و کیفیت فراوردههای نفتی تولیدشده توسط شرکتهای پالایش نفت و پتروپالایشگاهی از استانداردهای لازم برخوردار باشد.
تبصره - بهمنظور الزام به تحقق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، تخفیف پنج درصدی (۵%) خوراک شرکتهای پالایش نفت و میعانات گازی و نیز تخفیف خوراک تحویلی به شرکتهای پتروشیمی موجود (مابهالتفاوت قیمت خوراک گاز تحویلی با تکلیف مندرج در قانون هدفمندکردن یارانهها) مشروط به اختصاص حداقل چهلدرصد (۴۰%) از سود خالص سالانه این شرکتها به حساب اندوخته سرمایهای مخصوص طرح (پروژه)های کیفیسازی و توسعه زنجیره پاییندستی همان شرکت است. آییننامه اجرایی این ماده توسط وزارت نفت و با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان حفاظت محیط زیست تهیه میشود و بهتصویب هیئت وزیران میرسد.
آییننامه اجرایی مشروط نمودن تخفیف خوراک شرکتهای پالایش به اجرای طرحهای کیفیسازی
هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ به پیشنهاد وزارت نفت (با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان حفاظت محیط زیست) و به استناد تبصره ماده (۴۵) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، آییننامه اجرایی ماده یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی ماده (۴۵) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران موضوع مشروط نمودن تخفیف خوراک شرکتهای پالایش به اجرای طرحهای کیفیسازی
ماده ۱- در این آییننامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:
۱- شرکت پالایش و پخشک شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران.
۲- شرکتهای پالایش نفت: کلیه شرکتهای پالایشی و پتروپالایشی که از خوراک نفت خام و میعانات گازی با تخفیف پنج درصد (۵%) خوراک استفاده میکنند (موضوع جزء (۱) بند (الف) ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳).
۳- طرحهای کیفیسازی: طرح پروژههای شرکتهای پالایش نفت برای افزایش کیفیت فرآوردههای نفتی و تطابق آن با استانداردها و الزامات قانونی داخلی و بینالمللی که موجب ارتقاء کیفی فرآوردههای تولیدی و کاهش تولید فرآوردههای سنگین میشود و به تصویب شرکت پالایش و پخش میرسد.
۴- فرآوردههای اصلی: بنزین نفت، گاز نفت کوره گاز مایع نفت سفید و سوخت هوایی.
۵- فرآوردههای سنگین: نفت کوره و سایر فرآوردههای نفتی که چگالی آنها از نفت کوره بالاتر است.
ماده ۲- شرکت پالایش و پخش مکلف است ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه با همکاری شرکتهای پالایش نفت و از طریق شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نسبت به تصویب طرحهای کیفیسازی هر یک از شرکتهای پالایش نفت به نحوی اقدام نماید که ترکیب و کیفیت فرآوردههای اصلی تولیدی هر یک از شرکتهای پالایش نفت از استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران و سازمان حفاظت محیط زیست برخوردار باشد.
تبصره ۱- میزان فرآوردههای سنگین تولیدی شرکتهای پالایش نفت در پایان اجرای قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ نباید از بیست درصد (۲۰) تولیدات أن شرکتها بیشتر باشد.
تبصره ۲- طرحهای کیفی سازی فرآوردههای نفتی باید شامل زمان بندی مشخص و میزان پیشرفت مالی و فیزیکی به صورت ماهانه باشد.
تبصره ۳- با توجه به میزان پیشرفت فیزیکی طرحهای کیفیسازی هر یک از شرکتهای پالایش نفت شرکت پالایش و پخش سالانه نسبت به بازنگری فهرست و برنامههای زمان بندی طرحهای کیفیسازی هر یک از شرکتهای پالایش نفت اقدام مینماید.
ماده ۳- اعطای تخفیف پنج درصدی (۵%) خوراک شرکتهای پالایش نفت و میعانات گازی و نیز تخفیف خوراک تحویلی به شرکتهای پتروشیمی مشروط به رعایت موارد زیر است:
۱- اختصاص حداقل چهل درصد (۴۰%) از سود خالص پایان سال مالی قبل به حساب اندوخته سرمایهای مخصوص طرح پروژههای کیفی سازی و توسعه زنجیره پایین دستی هر شرکت؛
۲- پیشرفت مالی و فیزیکی طرح پروزههای کیفی سازی مصوب شرکت پالایش و پخش بر اساس گزارش شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران؛
تبصره ۱- میزان تخفیف خوراک در هر فصل مطابق روش زیر محاسبه میشود:
میزان تخفیف در هر فصل
T = ۰.۰۵ × Pi /Pj
T: میزان تخفیف در هر فصل
Pi: درصد پیشرفت واقعی طرح در فصل قبل
Pj: درصد پیشرفت طرح مطابق برنامه در فصل قبل
تبصره ۲- شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران موظف است، گزارشهای فصلی عملکرد طرح پروژهها به همراه دلایل تأخیر در اجرای طرح پروژهها را به شرکت پالایش و پخش ارائه نماید. صحتسنجی دلایل تأخیر و شرح گزارش و به تبع آن تعدیل درصد پیشرفت فیزیکی طرح مبتنی بر دلایل موجه تأخیر به تشخیص شرکت پالایش و پخش انجام میشود.
ماده ۴- سازمان حفاظت محیط زیست مکلف است پس از دریافت گزارشها و مستندهای مربوط به طرحهای کیفی سازی همکاری لازم را در چهارچوب، قوانین با شرکتهای پالایش نفت به عمل آورده و نسبت به صدور مجوزهای زیست محیطی و یا تعیین تکلیف آنها ظرف سه ماه اقدام نماید.
تبصره- احداث طرحهای کیفی سازی پالایشگاههای موجود با رعایت الزامات زیست محیطی و سایر قوانین و مقررات مربوط و منوط به عدم احداث واحدهای جدید تقطیر نفت خام از محدودیت استقرار صنایع در شعاع شهرهای محل پالایشگاهها مستثنی هستند.
ماده ۵- گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است به منظور تسهیل و تسریع در ترخیص کالا و تجهیزات مرتبط با طرح پروژههای موضوع این آییننامه نسبت به ایجاد خط سبز گمرکی ویژه و ترخیص کالا حداکثر ظرف سه ماه پس از اظهار و با رعایت قوانین و مقررات اقدام نماید.
ماده ۶- با توجه به حجم بالای طرح (پروژه)های شرکتهای پالایش نفت از لحاظ ادوات و تجهیزات مورد نیاز و با توجه به محدود بودن ظرفیت تولید سازندگان داخلی از لحاظ کمی و کیفی وزارت نفت فهرست اقلام وارداتی مورد نیاز برای اجرای طرح (پروژه)های موضوع این آییننامه را برای تأیید به وزارت صنعت معدن و تجارت ارسال مینماید تا مطابق قوانین و مقررات مربوط اقدام گردد.
ماده ۷- شرکتهای تابع وزارت نفت موظفند گزارش اقدامات خود در راستای اجرای این آییننامه را هر سه ماه یکبار به سازمان برنامه و بودجه کشور ارائه نمایند.
انتهای پیام/