به گزارش ایرنا، علی تیموری روز چهارشنبه در آیین تودیع و معارفه معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در چالوس توجه ویژه به منابع طبیعی در اجرای برنامه هفتم توسعه را خواستار شد و افزود: امروز دنیا در حوزه صیانت از عرصه های طبیعی متناسب با سبک زندگی مردم و تغییر اقلیم برنامه ریزی کرده اند.
وی گفت: به هراندازه در حفظ، کنترل و برخورد با عوامل تهدیدکننده جنگل ها به شکل قانونی رعایت و برخورد شود و نیروهای یگان حفاظت را تقویت کنیم به این شیوه به نحو مطلوب پاسخ دریافت نمیکنیم.
تیموری تصریح کرد: قانون برنامه ششم و هفتم توسعه کشور به عنوان فصل الخطاب یک تلنگری زده و در آن تاکید شده که حواسمان باشد مدیریت پایدار جنگل ها به شیوه گذشته جواب نمی دهد.
وی اظهارکرد : شناسایی گلوگاهها و راهکارها در مدیریت جنگل مهم بوده چرا که هم اکنون برخی گلوگاهها نظیر تبدیل زمینهای کشاورزی و تغییرکاربریها در حوزه مدیریت این سازمان و یا اینکه تصمیم گیری در عرصه های ۱۰ هکتاری شمال فقط با ما نیست.
وی خاطرنشان کرد : نکته مهم دیگر این که حفاظت از منابع طبیعی مستلزم همکاری و مشارکت همگانی است و در همین راستا نیز آموزش عمومی و تخصصی بهرهبرداران منابع طبیعی برای حفاظت از این عرصه ها و انفال باید توجه بیشتری یشود.
لزوم توجه بیشتر به ترویج و آموزش و شناسایی راهکارهایی مدیریت جنگل
تیموری یادآور شد : ترویج و آموزش از بخشهای مهم منابع طبیعی محسوب بوده که باید به آن توجه ویژه بشود.
رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور سطح جنگل های کشور را ۱۴ میلیون هکتار اعلام کرد و گفت : ای کاش مدیران قبلی نسبت به حفظ کلمه جنگل در عنوان سازمان جنگلها و منابع طبیعی اقدام میکردند.
تیموری با اشاره به چالش های فراروی زمین و جنگل در شمال کشور یادآور شد :در شمال کشور به خاطر گرانی زمین به طور طبیعی باید در صیانت از جنگل ها بیشتر توجه کرد.
وی ادامه داد : این سازمان افزون بر پنج هزار نفر نیروی حفاظتی دارد در حالی که حتی ممکن است تعداد نیروها در برخی از نقاط کشور از مجموعه انتظامی هم بیشتر باشد.
به گفته وی بیش از هشت موضوع مدیریت پایدار جنگل های شمال مطرح بوده که امروز باید از ظرفیت های از جمله مراکز علمی و دانشگاه ها برای پیشبرد و تحقق سیاست های این سازمان بهره گرفت.
رییس دفتر جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری در این آیین معارفه تصریح کرد : ۵۷۷ هزار هکتار جنگلکاری طی ادوار مختلف در شمال کشور صورت گرفته است.
بهرام دلفان اباذری بیان کرد: در شمال کشور ظرفیتهای بسیار خوبی داریم و با توجه به مسائل و توقف بهرهبرداری از جنگل در حوزه طبیعت گردی، گردشگری و تولید و صادرات نهال میتوان تلاشهای مضاعفی داشته باشیم.
وی ادامه داد: با توجه به نوع کار در شمال کشور ضرروی است این سازمان از نظر پشتیبانی و امکانات تقویت شود.
دلفان اباذری افزود: ۱۵۷ پارک و ذخیرهگاه جنگلی در شمال وجود دارد اما فقط ۲ کارشناس برای نظارت آن فعالیت دارد بنابراین تأمین نیرو برای تقویت این بخش امری ضروری است.
مدیریت پایدار جنگل از جمله برنامه های راهبردی است
معاون سابق امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور هم در این آیین با اشاره به جلوگیری از قطع سه هزار و ۵۰۰ اصله درخت در مسیر جاده سازی در آزادراه تهران - شمال گفت: اقدامات خوبی در این سازمان صورت گرفته است.
نقی شعبانیان تاکید کرد : در زمان حاضر باید بر اساس دانش و نگاه روز در جنگل مدیریت و برنامهریزی کرد و نباید به بهانه های مختلف منابع طبیعی را تخریب کرد.
وی مدیریت پایدار جنگل از دیگر برنامههای راهبردی برشمرد و تعداد نهالستانهای زیر پوشش را در شمال کشور ۲۶ واحد اعلام کرد.
مهرداد خزایی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران ادامه داد : منابع طبیعی سازمان دیروز و امروز نیست بلکه فردا و آینده است و خروجی برنامههای آن تا ۵۰ ۶۰ سال آینده نشان داده میشود.
وی بیان کرد: کار کردن در مناطقی جنگلی شمال سخت است و با امکانات محدودی که در سازمان منابع طبیعی است نیروها با دست خالی و به صورت شبانه روزی در حال تلاش وافر هستند.
ضرورت ساماندهی آشفتگی های فراروی جنگل های شمال
معاون جدید امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ساماندهی امور در مدیریت جنگل را ضروری دانست و گفت : باید به تقویت اکوسیستمی جنگلهای شمال و ساماندهی آشفتگیهای فراروی این بخش اقدام کرد.
رسول اشرفیپور نیروی انسانی را سرمایه اصلی این سازمان ذکر کرد و گفت : توجه به نیروها و کارشناسان امری مهم است و کارشناس پروری در حوزه تربیت نیروی انسانی مورد توجه قرار گیرد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری یادآور شد : نگاه ما در مدیریت اجرایی برای مدیریت پایدار جنگل کلاسیک شده است و از این رو تا حدودی راه را گم کردهایم.
اشرفی پور خاطرنشان کرد: در صورت تأمین اعتبار شاید تا پایان سال آینده حدود ۴۵ حوزه آبخیز دارای طرح شوند این در حالی که ۱۰۵ حوزه آبخیز در منطقه ما وجود دارد از این رو نیازمند اقداماتی هستیم تا روند کار تسریع شود.
وی گفت: طرحهای مدیریت پایدار فرایندی است و باید گامها را به انجام رسانیم و باید به ساختارسازی توجه کنیم زیرا تا ساختار سازمانی منابع طبیعی را خوب طراحی نکنیم صحبت از مدیریت پایدار جنگل یک شعار خواهد بود.
در این مراسم رسول اشرفی پور به عنوان معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی معرفی و تلاشهای نقی شعبانیان معاون سابق امور جنگل این سازمان تقدیر شد.
جنگلهای هیرکانی با افزون بر ۲ میلیون هکتار وسعت از آستارا در شمال استان گیلان شروع می شود و تا گُلیداغ در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. بخشی کوچکی از جنگلهای هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.