شناسهٔ خبر: 71458956 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

بررسی راهبرد‌های تبیین پایداری زیست بوم دریاچه نمک و کنترل گرد و غبار

در همایش ملی راهبرد‌های تبیین پایداری زیست بوم دریاچه نمک، راهکار‌های کنترل ریزگرد‌های ناشی از بیابان زایی در این منطقه بررسی شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم؛ دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار در این همایش با تشریح مخاطرات پیش روی دریاچه نمک، تخصیص حق آبه‌ها و همچنین بهره برداری پایدار و متوازن از منابع این دریاچه را از مهمترین عوامل اثرگذار بر نگهداری و حفظ حیات دریاچه نمک ارزیابی کرد.

علی محمد طهماسبی با اشاره به تغییرات اقلیمی و طرح‌های توسعه معدنی پیرامون دریاچه نمک گفت: از شرایطی که برای منطقه سراجه در نزدیکی دریاچه نمک و بحران محیط زیستی که برای آن در طول سال‌های گذشته پیش آمده باید درس بگیریم چرا که در غیر اینصورت می‌توان هشدار جدی داد که بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون از جمعیت کشور و اراضی کشاورزی در معرض باد‌های نمکی قرار خواهند گرفت.

وی با تاکید بر اینکه نمی‌توان به روش‌های سنتی دهه‌های ۶۰ یا ۷۰ عرصه‌های طبیعی را مدیریت کرد افزود: بهره برداری از سطح شیرابه‌های دریاچه باید پایدار و متوازن باشد و از طرفی راهبردها، سیاست‌ها و برنامه‌ها باید سنجیده و بر مبنای تغییرات اقلیمی و فعالیت‌های انسانی باشد.

دبیر ستاد ملی مبارزه با گرد و غبار شرایط حال حاضر دریاچه نمک را بحرانی ندانست و با اشاره به اینکه در حال حاضر به دلیل رطوبت نسبی نمک‌های سطح دریاچه، شاهد خیزش غبار نمکی از این منطقه نیستیم افزود: وی افزود: در حال حاضر شرایطی ایجاد کردیم که نوع مواجهه باید تغییر کند و آگاهی بخشی و پیش بینی به موقع باعث می‌شود کمترین خسارت را ببینیم.

طهماسبی با بیان اینکه در حال حاضر گردو غبار تمام کلان شهر‌ها را فرا گرفته گفت: لازم است در این عرصه اقدامات انجام شده را آسیب شناسی کنیم و بسیاری از موارد را به قبل برگردانیم و تاب آوری کانون‌های مستعد و بحرانی ریزگرد‌ها را افزایش دهیم تا این پدیده را از سر بگذرانیم.

مسعود ترابی دبیر علمی این همایش هم با اشاره مخاطرات و هشدار‌ها در خصوص کاهش آب ورودی به دریاچه نمک گفت: مدیریت مسائل مربوط به حرکت دریاچه نمک به سمت شرایط بحرانی، کاهش رطوبت سطح دریاچه و بارگذاری‌های متعدد بر روی رودخانه‌های قمرود، قره چای و دشت مسیله که جان دریاچه نمک را به خطر انداخته از محور‌های این همایش ملی است.

وی تأکید کرد: اثرات مخرب خشکی دریاچه نمک استان‌های سمنان، قم، تهران، اصفهان و مرکزی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

دبیر علمی همایش بی توجهی به آینده پیش روی دریاچه نمک را درگیر شدن طبیعت منطقه به یک سرطان خاموش خواند گفت: اگر چاره اندیشی نشود شرایط زیست برای همه موجودات ساکن در جوار دریاچه به خطر می‌افتد.

ترابی با بیان اینکه فراخوان ارسال مقاله به همایش سال گذشته اطلاع رسانی شده است گفت: ۲۰۲ مقاله علمی و پژوهشی به دبیرخانه ارسال و ۱۳۰ مقاله در بخش ارزیابی پذیرش شد که نتایج آن به سیاست ورزان و تصمیم گیران کشوری ارائه خواهد شد تا تصمیمات تاثیر گذاری در حوزه حفظ و پایداری حیات دریاچه نمک گرفته شود.

مریم محمدی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان قم هم از تکمیل مطالعات زیست محیطی در خصوص شرایط حفظ و نگهداری دریاچه نمک تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: نتایج این مطالعات دستگاه‌های اجرایی را در خصوص تبعیت از قوانین و دستورات مکلف خواهد کرد و تصمیم‌گیری‌ها مشروط به نتایج مطالعات در این حوزه است.

در این همایش یک روزه تعدادی از پژوهشگران مقالات تخصصی خود را ارائه کردند و از پوستر طرح اعتبار کربن رونمایی شد.

گفتنی است در حاشیه این همایش پویش قلب ایران تشنه است با هدف حفظ جان دریاچه نمک توسط حاضران امضا شد.

<div id="video-display-embed-code_12051837"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/4459941/12051837?width=600&height=350"></script></div>