به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از رویترز، بانک توسعه آفریقا (AfDB) با اعلام این خبر خاطرنشان کرد این صندوق مالی موسوم به «سازکار ثبات مالی آفریقا» (AFSM) با دریافت رتبهبندی اعتباری خاص خود اقدام به استقراض از بازارهای بینالمللی سرمایه خواهد کرد.
رهبران آفریقایی در فوریه ۲۰۲۲ درخواست تاسیس این صندوق را مطرح کرده و بانک توسعه آفریقا را مسئول انجام مقدمات این کار کرده بودند. بانک توسعه آفریقا در پی اجلاس سران آفریقا در مقر اتحادیه آفریقا در آدیسآبابا پایتخت اتیوپی، روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد اکنون قصد دارد به سرعت برای تهیه پیشنویس موافقتنامهای در این زمینه و کسب تاییدیه کشورهای آفریقایی اقدام کند.
تاسیس این صندوق مالی همچنین تا حدی ناشی از این مساله است که آفریقا در حال حاضر بر خلاف اروپا و آسیا فاقد سازکار ضربهگیر مالی خاص خود است. این درحالی است که بسیاری از اقتصادهای منطقه علاوه بر مشکل بدهیهای فزاینده و خطر عدم بازپرداخت، با فشار برای افزایش هزینه، درآمدهای پایین دولتی و تاثیرات تغییرات آب و هوایی دست به گریبان هستند.
«کِوین اوراما» معاون و اقتصاددان ارشد بانک توسعه آفریقا گفت: سازکار ثبات مالی آفریقا چنانچه به درستی و مطابق طراحی اجرا شود میتواند تا سال ۲۰۳۵ در حدود ۲۰ میلیارد دلار از محل هزینههای خدمات بدهی برای کشورهای آفریقایی صرفهجویی مالی به همراه داشته باشد.
عضویت در این سازکار مالی داوطلبانه است و همه کشورهای عضو اتحادیه آفریقا میتوانند در آن مشارکت کنند. بانک توسعه آفریقا در عین حال اعلام کرد که شروطی هم برای عضویت کشورهای غیرآفریقایی در نظر گرفته شده منوط به اینکه اکثریت اعضا کشورهای آفریقایی باشند.
کشورهای آفریقایی با انواع مختلفی از فشارها و مشکلات بدهی رو به رو هستند و برخی کشورها مانند کنیا و گابُن در سالهای اخیر اوراق قرضه بینالمللی «یوروباند» منتشر کردهاند اما سرمایهگذاران درباره توانایی این کشورها برای بازپرداخت بدهی ابراز تردید کرده اند. بانک توسعه آفریقا خاطرنشان کرد که دستور کار اصلی سازکار مالی آفریقا، اجرای طرح نجات مالی (bailout) نیست بلکه هدف مورد نظر، جلوگیری از بحرانهای مالی است.