منابع مطلع گفتند روسیه به احتمال زیاد، حضور نظامی خود را در سوریه کاهش خواهد داد که این امر برای دست یافتن به هدفی کلیدی برای «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پس از سقوط نظام اسد خواهد بود.
به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ، این رسانه با انتشار این مطلب گزارش داد که این افراد مطلع به شرط فاش نشدن هویتشان گفتند: مسکو به توافقی با دولت موقت سوریه نزدیک است که به آن اجازه میدهد برخی از پرسنل و تجهیزات خود را در این کشور حفظ کند.
یکی از این افراد گفت که روسیه امیدوار است همان پایگاههای دریایی و هوایی که در سوریه استفاده میکرد را حفظ کند. این پایگاهها تا زمان در دست گرفتن قدرت در سوریه توسط «احمد الشرع» سرکرده گروه «هیئت تحریرالشام» در ۲۰۲۴ فعال بودند. پس از رسیدن نیروهای الشرع دمشق، دولت «بشار اسد» رئیسجمهور پیشین سوریه سرنگون شد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین به درخواست برای اظهار نظر در این باره پاسخ نداد. همچنین تأیید این اطلاعات از سوی مقامات دولت انتقالی سوریه تاکنون میسر نشده است.
این رسانه در ادامه نوشت: هیچ تضمینی وجود ندارد که مذاکرات فعلی به توافقی منجر شودُ، اما اولین تماس تلفنی بین احمد الشرع و پوتین در چهارشنبه گذشته، نشاندهنده روند پیشرفت در حال شکلگیری است. یک توافق نهایی، دومین پیروزی بزرگ سیاست خارجی روسیه در همین ماه پس از اعلام قصد واشنگتن برای آغاز مذاکرات صلح اوکراین با روسیه خواهد بود.
این موضوع همچنین نشانهای از بهبود روابط مسکو با حاکمان جدید سوریه است که بشار اسد، دشمن اصلی آنها با حمایت بیوقفه روسیه از شورشهای داخلی سوریه جان سالم به در برد و اکنون در مسکو پناه گرفته است.
این منابع مطلع گفتند که مسکو میتواند به مبارزه با داعش نیز کمک کند که در شرق سوریه فعال است. یکی از این افراد افزود که حضور نظامی ادامهدار روسیه همچنین میتواند به رهبران سوریه کمک کند تا نفوذ فزاینده ترکیه را متعادل کنند.
نگرانی اروپا درباره تداوم حضور نظامی روسیه در سوریه
در ادامه این مطلب آمده است: بسیاری از مقامات اروپایی مشتاق بودند که نیروهای روسیه، سوریه را ترک کنند. اما برخی دیگر، به ویژه در جنوب اروپا، نگران بودند که اگر روسیه پایگاههای دریایی و هوایی خود را در سوریه از دست بدهد، ممکن است توجه خود را به لیبی معطوف کند.
این ۲ تأسیسات نظامی به روسیه اجازه دادهاند تا نفوذ خود را در آفریقا و همچنین غرب آسیا را گسترش دهد و از دست دادن آنها برای کرملین یک شکست بزرگ خواهد بود.
در این گزارش با ادعایی درباره نقش ایران در سوریه پس از سقوط دولت اسد آمده است: از زمان سقوط اسد، چندین قدرت برای نفوذ در سوریه در حال رقابت بودهاند. ایران و روسیه، حامیان اصلی رهبر پیشین آن، شاهد کاهش نفوذ خود بودهاند. اما ترکیه، قطر و عربستان سعودی، همگی روابطی قوی با الشرع برقرار کردهاند.
آنکارا از نیروهای دوست در شمال حمایت میکند و در حال بررسی ساختن پایگاههای نظامی در این منطقه است، در حالی که دوحه و ریاض، احتمالا، هزینه بازسازی بخشی از بازسازی این کشور جنگزده را پرداخت خواهند کرد.
در همین حال، رژیم صهیونیستی به دلیل ریشههای اسلامگرایانه دولت سوریه، نسبت به آن بدگمان و راغب است که نیروهای خود را خارج از منطقه حائل غیرنظامی شده بین سوریه و اراضی اشغالی نگه دارد و این اقدام متجاوزانه را به اقدامی دفاعی عنوان میکند.
تلاشهای مسکو برای رسیدن به توافق با الشرع برای حفظ بندر طرطوس، تنها بندر روسیه در مدیترانه و پایگاه هوایی مجاور «حمیمیم» در ماه ژانویه، با مشکل مواجه شد. در پاسخ، پوتین تمایل خود را برای کمک به بازسازی سوریه اعلام کرد.
هفته گذشته، پوتین در طی تماس تلفنیاش با الشرع، به او گفت که آماده است کمکهای مالی و تجاری ضروری را برای تقویت اقتصاد ویران سوریه ارائه دهد. چند روز بعد، بانک مرکزی سوریه اسکناسهای محلی تازهای را از روسیه وارد کرد تا کمبود پول نقد را کاهش دهد.
«اسعد الشیبانی» وزیر امور خارجه سوریه، ماه گذشته، در گفتوگویی با روزنامه فایننشال تایمز مطرح کرد که سوریه همچنان با کمبود منابع مالی برای بازسازی مواجه است و برای دولت جدید میلیاردها دلار بدهی به روسیه و ایران بر جای مانده.