روسیه احتمالا حضور نظامی کاهشیافتهای را در سوریه حفظ خواهد کرد و به یکی از اهداف کلیدی ولادیمیر پوتین پس از سقوط بشار اسد که از او حمایت میکرد، دست خواهد یافت. به گفته برخی منابع، مسکو در آستانه توافقی با دولت جدید سوریه است که به آن اجازه میدهد بخشی از نیروها و تجهیزات خود را در این کشور نگه دارد. این افراد که نخواستند نامشان فاش شود -زیرا مجاز به صحبت علنی در این مورد نبودند- اظهار کردند روسیه امیدوار است پایگاههای هوایی و دریایی خود را در سوریه حفظ کند. این پایگاهها همانهایی هستند که مسکو از آنها استفاده میکرد تا زمانی که احمد الشرع، رئیسجمهور کنونی سوریه، سال گذشته در پی یک حمله گسترده بشار اسد را سرنگون کرد.
به نوشته اکوایران و براساس گزارش بلومبرگ، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد. همچنین امکان تأیید فوری این اطلاعات از مقامات دولت انتقالی سوریه وجود نداشت. هیچ تضمینی وجود ندارد که مذاکرات جاری به توافقی نهایی منجر شود، اما اولین تماس تلفنی میان رئیسجمهور سوریه و پوتین در روز چهارشنبه نشاندهنده پیشرفت در این زمینه است. نهاییشدن این توافق، دومین پیروزی بزرگ سیاست خارجی روسیه در ماه جاری و پس از آن خواهد بود که ایالات متحده اعلام کرد مذاکرات صلح با مسکو را درباره نحوه پایان جنگ اوکراین آغاز خواهد کرد.
این تحولات همچنین نشان میدهد مسکو در حال بهبود روابط خود با حاکمان جدید سوریه است. اسد، دشمن سرسخت آنها، فقط به لطف حمایت بیقیدوشرط روسیه توانست جنگ داخلی سوریه را پشت سر بگذارد، اما اکنون در مسکو پناه گرفته است.
به گفته منابع، روسیه میتواند در مبارزه با داعش که در شرق سوریه فعال است، مشارکت کند. یکی از این منابع نیز اظهار داشت ادامه حضور روسیه میتواند به دولت جدید سوریه کمک کند تا نفوذ فزاینده ترکیه را متعادل کند.
بسیاری از مقامات اروپایی خواهان خروج نیروهای روسیه از سوریه بودند. اما برخی دیگر، بهویژه در اروپای جنوبی، نگران بودند اگر مسکو پایگاههای دریایی و هوایی خود را در سوریه از دست بدهد، تمرکز خود را به لیبی معطوف کند.
دو پایگاه نظامی روسیه در سوریه امکان نفوذ این کشور را نهتنها در خاورمیانه، بلکه در آفریقا نیز فراهم کردهاند. از دستدادن آنها میتواند شکست بزرگی برای کرملین باشد.
از زمان سقوط اسد، چندین قدرت برای افزایش نفوذ خود در سوریه رقابت کردهاند. ایران و روسیه که حامیان اصلی اسد بودند، نفوذ خود را از دست دادهاند اما ترکیه، قطر و عربستان سعودی روابط محکمی با احمد الشرع برقرار کردهاند.
آنکارا از نیروهای همسو در شمال سوریه حمایت میکند و در حال بررسی احداث پایگاههای نظامی در این منطقه است. در همین حال، دوحه و ریاض احتمالا بخشی از بازسازی این کشور جنگزده را تأمین مالی خواهند کرد.
تلاشهای مسکو برای دستیابی به توافق با احمد الشرع برای حفظ پایگاه دریایی طرطوس -تنها بندر روسیه در مدیترانه- و پایگاه هوایی حمیمیم در نزدیکی آن، در ماه ژانویه با مشکل مواجه شد. در واکنش به این بنبست، پوتین تمایل خود را برای مشارکت در بازسازی سوریه نشان داد.