شفقنا- دکتر «ناتالیا واسیلوا» متخصص بیماریهای گوارشی و کبد، اشاره میکند که خارش پوست میتواند ناشی از طیف وسیعی از علل، از جمله مشکلات کبدی باشد.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه آرتی عربی نوشت: «به گفته وی، کبد یکی از ارگانهای اصلی بدن است که در بسیاری از فرآیندهای بدن از جمله سمزدایی و متابولیسم نقش دارد و هر گونه اختلال در عملکرد آن منجر به مشکلات سلامتی از جمله خارش پوست میشود».
او اشاره میکند که یکی از این اختلالات، رکود صفرا در کبد است که منجر به تجمع آن در پوست شده و باعث خارش غیرقابل تحملی میشود، به ویژه در شب و هنگام حمام کردن.
به گفته وی، این بیماری میتواند با آسیب کبدی صفراوی اولیه در پسزمینه بیماریهایی مانند سیروز کبدی، کولانژیت و هپاتیت از علل مختلف (ویروسها، الکل، سموم) ایجاد شود.
او میگوید: «رکود صفرا میتواند خارج از کبد نیز رخ دهد، زمانی که مجاری صفراوی تحت فشار خارجی قرار میگیرند، مانند زمانی که سنگ در کیسه صفرا تشکیل میشود و باعث توقف جریان صفرا میشود. در نتیجه، تجمع صفرا در پوست باعث خارش و زردی (زرد شدن پوست و سفیدی چشمها) میشود».
این پزشک اشاره میکند که خارش پوست میتواند در صورت افزایش سطح آهن و مس در بدن نیز ظاهر شود. این اتفاق معمولاً زمانی رخ میدهد که متابولیسم کبد به دلیل بیماریهایی مانند بیماری ویلسون، هموکروماتوز و سندرم گیلبرت (یک اختلال کبدی ارثی شایع) و غیره مختل شود.
او میگوید: «علاوه بر این، طیف وسیعی از بیماریهای خودایمنی کبد با خارش پوستی مداوم و دردناک مشخص میشوند. این بیماریها شامل هپاتیت خودایمنی، کولانژیت اولیه و غیره هستند. این امر با رسوب کمپلکسهای ایمنی خودکار در بافت همبند پوست انسان مرتبط است که در آزمایش خون، افزایش سطح بیلی روبین، آلکالین فسفاتاز و نشانگرهای خود ایمنی نشان داده میشود که امکان تشخیص این بیماریها را فراهم میکند».
کبد علاوه بر عملکردهای ذکر شده، سطح قند خون را نیز از طریق تولید گلوکز از اسیدهای آمینه درگیر در گلوکونئوژنز تنظیم میکند.
او میگوید: «هنگامی که تجمع گلیکوژن افزایش مییابد، کبد آن را به گلوکز تبدیل میکند که با غلظت بیشتر وارد خون میشود. همانطور که میدانیم، با افزایش سطح گلوکز خون، بیماریهایی مانند اختلال متابولیسم کربوهیدرات (مرحله قبل از دیابت) و دیابت ایجاد میشوند و یکی از اولین علائم آنها خارش پوست است».