به گزارش ایرنا، در شرایطی که آینده هتل قدیم رامسر پس از اعلام مزایده فروش هتلهای تحت اختیار بنیاد مستضعفان در هالهای از ابهام قرار دارد، اقدامات مرمتی که از سوی این نهاد برای باززندهسازی آبگرمهای تاریخی رامسر انجام شد و روزهای گذشته به بهرهبرداری رسید، این امیدواری را میان جامعه محلی و فعالان میراث فرهنگی ایجاد کرد که این روند ادامه یابد و هتل قدیم رامسر نیز وارد فرایند مرمت شود تا دوباره به روزهای اوج و چرخه گردشگری این شهر بازگردد.
هتل قدیم رامسر که به عنوان نماد اول این شهر و اولین هتل مدرن ایران شناخته میشود، طی چند سال اخیر به ویژه پس اعلام مزایده فروش در اوجِ ابهامات و نگرانیها درباره آیندهاش قرار گرفت. البته نگرانی نخست پیرامون هتل از جایی شروع شد که اداره میراث فرهنگی رامسر سال ۹۸ به دلیل مسائل فنی و تهدید های ناشی از آن، مسافرپذیری در این فضای تاریخی را ممنوع کرد تا هتل به سمت مطالعات و تدوین طرح مرمت هدایت و از آسیب های احتمالی و غیر قابل جبران برای این اثر ارزشمند جلوگیری شود.
این نهاد اعلام میکند که این هتل به دلیل قدمت ۹۰ ساله و وضعیت نامناسب کالبدی، دیگر قابلیت به بهرهبرداری اقتصادی را ندارد و بر اساس ضوابط حفاظت از بناهای تاریخی ادامه فعالیتاش مشروط به انجام عملیات مرمتی فنی مبتنی بر طرح جامع مرمت است.
پس از آن حوالی خرداد ۱۴۰۱، دربهای هتل قدیم از سوی بنیاد مستضعفان که متولی آن است به روی عموم بسته شد و اشیاء تاریخی داخل آن به مکانی دیگر انتقال یافت. این اقدام اگرچه از نظر فنی ضروری به نظر میرسید، اما طولانی شدن آن و اقدامات پشتدربهای بسته بدون حضور کارشناسان میراث فرهنگی موجی از نگرانیها را در میان ساکنان محلی و علاقهمندان به میراث فرهنگی برانگیخت.
حساسیت عمومی نسبت به این بنای زیبا نه تنها به واسطه ارزش تاریخی و رویدادهای شاخصی است که در آن رخ داده، بلکه به این خاطر هم هست که به عنوانِ نمادِ هویتی در ذهن رامسریها و گردشگران و مسافران حک شده، به همین دلیل خاموشی طولانیمدت آن، همراه با پیشرفت کند و نیمهتمام پروژههای مرمتی، سوالات زیادی را درباره آینده آن ایجاد کرده است. میتوان گفت در ذهن مسافران و گردشگران، این بنای تاریخی مترادفِ پاسارگارد در شیراز، نقشجهان در اصفهان یا امیرچقماق در یزد است و یک نمادِ هویتی شاخص به حساب میآید، به همین دلیل هرگونه خبری پیرامون این بناهای تاریخی، چه مثبت و چه منفی در کوتاهترین زمان به صدر خبرها میآید و واکنش برانگیز میشود.
این نگرانی درحالی پابرجا بود که ناگهان اعلام مزایده فروش هتلهای تحت مدیریت بنیاد مستضعفان، از جمله هتل قدیم به نگرانیهای گذشته اضافه کرد. ابهامات درباره سرنوشت این هتل تاریخی در فرآیند واگذاری و زمانبر شدن آن، باعث شده تا حتی طرحهای پیشنهادی مانند تبدیل هتل به موزه نیز با واکنشهای متفاوتی روبرو شود. اگرچه برخی این ایده را راهحلی مناسب برای حفظ هویت تاریخی هتل میدانند، در عین حال که دیگران نگران هستند که چنین تغییری ممکن است به ماهیت اصلی این بنا آسیب برساند، توقف مرمت هم نگرانیها بیشتری را ایجاد کرد.
هتل قدیم در وضعیت پایدار است
در همین ارتباط مدیرعامل و عضو هیئت مدیره شرکت سیاحتی و مراکز تفریحی بنیاد مستضعفان پیرامون وضعیت هتل قدیم رامسر و ساختمان توسکاسرا به خبرنگار ایرنا گفت: ۲ بنای تاریخی هتل قدیم و جدید در شرایط ناپایداری قرار داشتند که با اقدامات انجامشده، اکنون در وضعیت پایدار قرار گرفتهاند و جای نگرانی وجود ندارد. در واقع، اقدامات انجامشده بهمنظور جلوگیری از آسیب و حفظ پایداری این دو بنای تاریخی انجام شد.
محمدحسین پورتقوی با بیان اینکه مرمت و باززندهسازی هتل قدیم و مجموعه توسکاسرا در دستور کار بنیاد مستضعفان قرار دارد، افزود: البته عملیاتی شدن این دو پروژه مشروط به انجام مقدماتی است که ما در حال پیگیری آن هستیم.
وی منظور از مقدمات کار را تهیه طرح جامع مرمت شامل طراحی ماهوی و عملیات عمرانی این دو بنای تاریخی معرفی کرد و در پاسخ به سوالی پیرامون جابهجایی اشیای تاریخی داخل هتل قدیم بدون حضور کارشناسان میراث فرهنگی، گفت: بنیاد مستضعفان صاحب موسسه موزههای کشور است و ۹ موزه در اختیار دارد، بنابراین تخصص و توانمندی لازم برای نگهداری و حفاطت از اشیاء تاریخی را هم دارد. تمامی اشیای داخل هتل قدیم هم به این موسسه موزهها تحویل و تمهیدات لازم برای نگهداری اصولی انجام شده است.
او درباره نگرانیها پیرامون داشتن طرح جامع مرمت و اینکه تیم مرمت هتل قدیم از توانمندی و تخصص لازم برای باززندهسازی این بنا برخوردار هستند یا خیر، تصریح کرد: بنیاد مستضعفان مجموعههایی با قدمت به مراتب بیشتر از هتل قدیم رامسر را در اختیار دارد. برخی از سازههایی که تحت مدیریت این نهاد هستند، ۲۰۰ سال قدمت دارند. تمامی این بناها مرمت شدهاند و اشیای تاریخی آنها در شرایط استاندارد نگهداری میشوند، بنابراین نگرانی پیرامون تیم مرمت و تهیه طرح جامع بیمورد است.
این مقام مسوول تهیه طرح جامع مرمت را از مقدمات ضروری کار و دلیل زمانبر شدن فرایند باززندهسازی این ۲ بنا عنوان کرد و گفت: پیشبینی میشود که اواسط سال آینده مقدمات کار آماده شود و هتل وارد فرایند بازسازی شود.
به گزارش ایرنا، هتلهای جدید و قدیم رامسر به سبب قدمت و قرارگرفتن در قلب شهر از گذشته تا امروز به بخشی جداناپذیر از هویت و کالبد عروس شهرهای ایران تبدیل شدهاند. هتل قدیم با پیشینه بیش از ۹۰ سال جزو نخستین بناهای تاریخی کشور است با عنوان هتلی مدرن است که در دوره پهلوی اول ساخته و در فهرست آثار ملی قرار گرفت. این بنا به عنوان نماد اصلی معماری و هویت این شهر شناخته میشود و رویدادهای مهمی مانند انعقاد بزرگترین معاهده زیست محیطی دنیا، کنوانسیون تالاب رامسر را در حافظه تاریخیاش دارد.
از سوی دیگر وجود این ۲ زیرساخت ارزشمند باعث شده که رامسر در تاریخ معاصر ایران همیشه محل برگزاری نشستها در عرصههای ملی و بین المللی باشد و همین رفت و آمدها برای برگزاری نشست ها و اجلاس ها سبب شد که مهمانخانه شماره ۲ که امروزه از آن به عنوان هتل جدید یاد میشود، در ادامه هتل قدیم ساخته شود.
هتل جدید تداوم سبک معماری باستان گرایانه پهلوی اول نیست چرا که بعد از انقلاب سفید از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۹ سبک مدرن و پست مدرن در کشور رواج یافت. به همین دلیل بنای هتل جدید اگرچه در امتداد هتل قدیم ساخته شده اما به لحاظ سبکِ معماری با تفاوت بسیار زیاد با هتل قدیم ساخته شده است. ساختمانی سفید رنگ که در عین سادگی زیبا و تماشایی است و بر نقطه طلایی شهر در دامنه جنگلهای هیرکانی خودنمایی میکند.
بنیاد مستضعفان طی سال های اخیر همکاری های اثربخشی هم با میراث فرهنگی داشته است. مثال مشخص آن همکاریهای مدیر وقت هتل جدید رامسر پس از آتش سوزی سینما و همکاری با کارشناسان میراث فرهنگی برای باز زنده سازی این اثر تاریخی بود. زمان زیادی صرف شد تا طرح جامع شامل نقشه های معماری، نقشه های بنا و مطالعات اولیه طرح مورد تایید قرار گیرد، بنایی که به طور کامل نابود شده بود در جریان یک هماهنگی کارشناسی بین بخشی در شرایط خوبی در روند عملیات اجرایی قرار گرفت.
ضمن اینکه مرمت کاخ مرمر و یا موزه عاج خاورمیانه نیز از دیگر اقدامات شاخص بنیاد در جهت احیای فضاهای تاریخی رامسر بوده است. به نظر میرسد این نهاد میتواند بار دیگر در روندی شفاف با هماهنگی بین بخشی از توانمندی کارشناسان میراث فرهنگی برای احیا و باززنده سازی فنی این اثر تاریخی و ارزشمند بهرهمند شود و هتل قدیم رامسر به روزهای اوج بازگردد و بر پیشانی شهر بدرخشد.