به گزارش ایرنا، منطقه آزاد ارس در کنار ظرفیت های گردشگری به واسطه دارا بودن جاذبه های تاریخی و طبیعی از زیرساخت های مناسبی برای تولیدات صنعتی و کشاورزی بهره منداست و امتیازات ویژه سرمایه گذاری در مناطق آزاد و موقعیت خاص این منطقه به جهت همجواری با جمهوری اذربایجان و ارمنستان، سرمایه گذاری در این منطقه را توجیه پذیر تر می کند .
اما به نظر می رسد مشکلات و موانع موجود کشور در مسیر چرخ تولید به این منطقه هم رسیده است و اکنون برخی از واحدهای صنعتی با کاهش ظرفیت فعالند یا متوقف شده اند.
از همین رو رئیس هیات مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد ارس در بازدید از واحدهای صنعتی این منطقه بر ضرورت رونق تولید و حل مشکلات و موانع واحدهای تولیدی و اقتصادی ارس تاکید کرد.
هادی مقدم زاده در حاشیه این بازدیدها اظهار داشت: واحدهای صنعتی و تولیدی منطقه آزاد ارس نبض اقتصاد این منطقه هستند و اگر این واحدها به هر دلیلی دچار مشکل شوند، اقتصاد منطقه با چالش مواجه میشود.
وی در پاسخ به دغدغه مدیران یکی از این واحدهای صنعتی در خصوص قطعی برق و مشکلات ارزی گفت: عزم و اراده ملی بر این است تا مشکلات انرژی و ارز واحدهای تولیدی حل شود و ما نیز وظیفه داریم مشکلات واحدها را در زمینه های مختلف حل کنیم.
وی با تاکید بر اینکه نباید خللی در زمینه تولید صنایع ایجاد شود، گفت: شناسایی چالش ها و مشکلات واحدهای تولیدی و تلاش برای رفع آن و ایجاد بستر مناسب برای رونق تولید از اولویت های ما در منطقه آزاد ارس است.
رئیس هیات مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد ارس همچنین در بازدید از ۲ واحد تولیدی راکد در منطقه که به دلیل کمبود انرژی ، مشکلات بانکی و کمبود نقدینگی غیرفعال شده اند، گفت: صنایع راکد منطقه آزاد ارس باید در مسیر احیا قرار گیرند.
وی با بیان اینکه گاهی بروکراسی های اداری و برخی موانع سد راه تولیدکنندگان می شود، گفت: پیگیر مشکلات این واحدها صنعتی در سطح استانی و کشوری خواهیم بود تا با راه اندازی این خط تولید زمینه اشتغال زایی جوانان جویای کار و رونق تولید در منطقه باشیم.
وی با بیان اینکه حل مشکلات واحدهای تولیدی استان هر هفته در قالب سه شنبه های اقتصادی توسط استاندار آذربایجان شرقی به صورت مستمر شناسایی و پیگیری میشود و به کل کشور نیز تسری یافته است، گفت: دولت وفاق ملی نگاه ویژه ای به حل مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی دارد و ما نیز در منطقه آزاد ارس به دنبال بازگرداندن واحدهای تولیدی و صنعتی تعطیل و نیمه تعطیل به چرخه فعالیت و همچنین تسهیل شرایط تولید هستیم.
به گزارش ایرنا عملیات اجرایی چهار پروژه حوزه انرژی و عمرانی در منطقه آزاد ارس همرمان با دهه فجر که با هدف توسعه زیرساخت ها و با سرمایه گذاری پنج هزار و ۳۶۷ میلیارد ریال در منطقه آزاد ارس آغاز شده است نشانگر اهتمام موجود برای رفع موانع تسهیل فرایند فعالیت واحدهای تولیدی در منطقه است.
مدیر عامل ارس با اشاره به تعامل مجموعه منطقه آزاد ارس و استانداری و سیاستهای همگرایانه دولت وفاق ملی اظهار کرد: تعامل، هماهنگی و سرمایهگذاری مشترک میان بخش خصوصی، سازمان منطقه آزاد ارس و ادارات کل خدماترسان باعث تقویت زیرساختها و رونق اقتصادی این منطقه می شود.
مقدمزاده با اشاره به ظرفیتهای منحصربهفرد منطقه آزاد ارس در حوزه های گردشگری، اقتصادی و کشاورزی گفت: این منطقه به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی ( جغرافیای سیاسی ) خود، همسایگی با کشورهای آذربایجان، ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان و همچنین بهرهمندی از منابع آبی پایدار و امتیازات ویژه مناطق آزاد، توانسته است بستری مناسب برای سرمایهگذاری فراهم کند.
وی مشارکت مردم در پیشبرد طرحها را موتور محرکه توسعه پایدار ارس عنوان کرد و افزود: پیشرفت هیچ منطقهای بدون تعامل و همافزایی میان دولت، مردم و بخش خصوصی امکانپذیر نیست و این خصیصه و روحیه در این منطقه بیشتر مشهود است.
حذف مالیات بر ارزش افزوده از واحدهای تولیدی مناطق آزاد
مقدم زاده از موافقت وزیر اقتصاد با حذف مالیات بر ارزش افزوده از واحدهای تولیدی مناطق آزاد خبر داد و افزود: این اقدام گامی مؤثر در حمایت از صنعتگران و یکی از مؤلفههای اساسی در تسهیل فعالیتهای صنعتی و رقابتپذیری مناطق آزاد است و امیدوارم اثرات مثبت این اقدام به زودی در منطقه آزاد ارس به عنوان صنعتی ترین منطقه آزاد کشور نمایان شود.
رفع چالش های پیش روی واحدهای تولیدی با بهره گیری از ظرفیت های قانونی
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس هم چندی پیش در جلسه کارگروه صادرات این منطقه، ایجاد ساختارهای حمایتی را راهبردی اساسی برای توسعه صادرات در منطقه عنوان کرد و گفت: از تمامی ظرفیت های قانونی برای افزایش و توسعه ظرفیت های صادراتی ارس استفاده خواهیم کرد.
ابراهیم جلیلی با تأکید بر اهمیت مأموریتهای صادراتمحور در مناطق آزاد کشور اعلام کرد: یکی از اولویتهای اصلی این سازمان افزایش ظرفیت توسعه صادراتی ارس از طریق شناسایی و رفع چالشهای پیش روی واحدهای تولیدی است و این امر با تمرکز بر تقویت زیرساختها و بهرهگیری از ظرفیتهای قانونی و فناورانه داخلی و با مشارکت جدی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه کارگروه صادرات با هدف شناسایی دقیق مشکلات واحدهای تولیدی فعال در حوزه صادرات و تلاش برای رفع موانع تشکیل شده است، گفت: این کارگروه رویکردی حلمسئلهای اتخاذ کرده است و تلاش خواهیم کرد ضمن تسهیل فرایندها، شرایط را برای حفظ بازارهای صادراتی موجود فراهم و همچنین زمینه توسعه و ورود به بازارهای جدید را تقویت کنیم.
جلیلی با اعلام اینکه برنامههای سازمان منطقه آزاد ارس با هدف تشویق سرمایهگذاران و تولیدکنندگان به صادرات تدوین شده است، از همه تولیدکنندگان و صادرکنندگانی که تجربه و دانش لازم دارند دعوت کرد تا با حمایت از این کارگروه، فضایی رقابتی و پویا برای توسعه صادرات در منطقه آزاد ارس ایجاد کنند.
تحقق ۱۰۰ هزار و ۲۹۲ میلیارد ریال سرمایه گذاری داخلی در منطقه آزاد ارس
معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد ارس سرمایه گذاری داخلی تحقق یافته منطقه در ۹ ماهه امسال را ۱۰۰ هزار و ۲۹۲ میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: در همین مدت ۶ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی در این منطقه اتفاق افتاده است.
جلیلی از ۳۴ فقره تقاضای سرمایه گذاری داخلی در منطقه به ارزش ۱۲۱ همت ( یکهزار و ۲۱۰ هزار میلیارد ریال ) خبر داد و گفت: مجوز ۱۹۳ طرح سرمایه گذاری به ارزش ۳۲۶ هزار و ۸۹۲ میلیارد ریال صادر شده است.
وی تقاضای سرمایه گذاری خارجی در منطقه در ۹ ماهه امسال را هفت فقره به ارزش ۳۵ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: مجوز ۲۷ میلیون دلار سرمایه گذاری صادر شده است .
صادرات ۲۹۹ میلیون دلاری از منطقه آزاد ارس
جلیلی از صادرات ۱۴۶ میلیون دلاری کالا و خدمات تولیدی منطقه آزاد ارس در ۹ ماهه امسال خبر داد و گفت: در این مدت ۱۴۳ میلیون دلار کالا و خدمات تولیدی سرزمین اصلی هم از این منطقه صادر شده ضمن اینکه ۱۰ میلیون دلار صادرات مجدد انجام شده است.
وی ارزش واردات به منطقه به غیر از واردات کالای مسافری را ۵۲ میلیون دلار اعلام کرد و گفت: سهم ماشین آلات و مواد اولیه از واردات ۹ ماه امسال ۱۳ میلیون دلار است.
جلیلی به تفاهمنامه منعقد شده میان سازمان توسعه تجارت و دبیرخانه مناطق آزاد اشاره کرد و گفت: این تفاهمنامه بهعنوان یک ابزار راهبردی، امکانات نرمافزاری و سختافزاری مناسبی برای صادرات کالا و نیز خدمات فنی و مهندسی فراهم کرده است که صادرکنندگان میتوانند با بهرهمندی از این ظرفیتها مسیر خود را هموارتر کنند و نقش موثری در ارتقای عملکرد صادراتی منطقه داشته باشد.
وی ارزش تولیدات واحدهای صنعتی و معدنی منطقه آزاد ارس در سال جاری را ۱۱۴ هزار و ۱۸۲ میلیارد ریال اعلام کرد و ۳۲ هزار و ۶۶۹ میلیارد ریال هم محصول کشاورزی تولید شده است .
جلیلی با اشاره به ظرفیت های این منطقه در تولیدات کشاورزی و گلخانه ای و وجود بزرگترین گلخانه هیدروپونیک کشور در این منطقه گفت: تسهیل تجارت با اتحادیه اوراسیا چشم انداز افزایش صادرات و رونق تولید در منطقه را روشن تر کرده است .
به گزارش ایرنا، منطقه آزاد ارس با ۷۱ هزار و ۸۰۰ هکتار گستره در محدوده جلفا، ایری و سیه رود، نوردوز، خداآفرین و قلی بیگلو و داشتن سه گمرک شامل جلفا، نوردوز و خداآفرین از ظرفیت های خوبی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی و رونق اقتصادی استان برخوردار است و به عنوان صنعتی ترین مناطق آزاد کشور مطرح بوده و در مسیر توسعه صادرات و تجارت با کشورهای منطقه گام برمی دارد.
در ۲ زون (بخش) صنعتی این منطقه بیش از ۱۵۰ واحد تولیدی و صنعتی فعالیت می کنند و بزرگترین واحد تولیدات گلخانه ای کشور در منطقه آزاد تجاری و صنعتی ارس واقع است.
در مناطق آزاد تجاری تسهیلات ویژهای نسبت به سرزمین اصلی به سرمایهگذاران اعطا میشود که به طور معمول شامل تخفیف مالیاتی، در اختیار دادن زمین و غیره میشود.