جام جم آنلاین اصفهان؛ علی قطبی با بیان آنکه انجمن خیریه پارکینسون اصفهان از ظرفیت پذیرش ۱۰ هزار بیمار مبتلا به این عارضه برخوردار است، توضیح داد: تاکنون ۹۰۰ بیمار مبتلا به پارکینسون را بصورت مستقیم پذیرش کردهایم و یکهزار و ۳۰۰ بیمار نیز با ما تماس داشتهاند و همچنین برخی از این بیماران نیازمند، تحت پوشش انجمن قرار دارند و ما با کمک خیرین و پزشکان به آنها خدمات رایگان ارائه میدهیم.
وی با اشاره به تاسیس این انجمن توسط خیران در ۳۰ ماه گذشته با ظرفیت پذیرش حدود ۱۰ هزار بیمار، از تلاش برای گسترش فعالیت ها و خدمات رسانی به بیماران بیشتری خبر داد و افزود: این خیریه در زمینههای دارو و درمان، کمکهای توانبخشی، ورزش، شادی درمانی و رژیم درمانی بصورت هفتگی با حضور اساتید مجرب فعالیت میکند.
قطبی با اشاره به برگزاری کنفرانس بازآموزی در زمینه تازههای بیماری پارکینسون، گفت: این کنفرانس در اردیبهشت ۱۴۰۴ توسط انجمن ما برگزار و در آن آخرین یافتههای درمانی بررسی میشود.
شیوع پارکینسون با پیر شدن جمعیت
در ادامه، متخصص مغز و اعصاب و رئیس هیات مدیره انجمن خیریه پارکینسون هشدار داد: با پیر شدن جمعیت جهانی، شیوع بیماری پارکینسون تا سال ۲۰۵۰ هفت برابر خواهد شد.
احمد چیتساز، بیماری آلزایمر را بعد از بیماریهای عروقی مغز، شایعترین بیماری تحلیلبرنده مغز عنوان کرد و افزود: این بیماری عمدتاً بر نواحی خاصی از مغز تأثیر میگذارد و با گذشت زمان، میتواند منجر به زوال عقل شود. اما در مورد پارکینسون، اگر هستههای عمقی مغز دچار تحلیل شوند، این بیماری ایجاد میشود.
وی اضافه کرد: این بیماری پس از آلزایمر، شایعترین بیماری تحلیل برنده مغز است و درمان قطعی ندارد؛ اما تشخیص زودهنگام و مدیریت مناسب آن میتواند کیفیت زندگی بیماران را بهبود ببخشد.
وی اظهار داشت: پارکینسون معمولاً پس از ۶۰ سالگی بروز میکند و از هر یکصد نفر، یک نفر به آن مبتلا میشود و با توجه به روند پیر شدن جمعیت، انتظار میرود تا سال ۲۰۵۰، شیوع این بیماری هفت برابر شود.
متخصص مغز و اعصاب، علائم اولیه بیماری را شامل افسردگی، یبوست، لرزش و اختلال در حرکات و تعادل بدن برشمرد و گفت: درمانهای موجود شامل دارو درمانی، جراحی و توانبخشی است و بیماری در پنج مرحله پیشرفت میکند که در صورت مداخله نکردن بهموقع، بیمار ممکن است به وابستگی کامل برسد و نیازمند ویلچر شود.
اهمیت تشخیص زودهنگام و درمان چندوجهی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و عضو تیم پزشکی انجمن خیریه پارکینسون، تأکید کرد: درمان پارکینسون نیازمند رویکردی چندوجهی است که شامل تیمی از متخصصان مختلف میشود.
محسن لعلی افزود: این بیماری، تنها به اختلالات حرکتی محدود نیست؛ بلکه مشکلات عصبی، بلع، تغذیه، شناختی، عاطفی و هیجانی را نیز دربرمیگیرد و با کار تیمی میتوان درمان را بطور مؤثر آغاز کرد.
وی افزود: یکی از مشکلات بیماران، اختلالات شناختی و افسردگی است که با مداخلات فردی و خانوادگی میتوان تا حدی از تسریع پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. همچنین، درمانهای حمایتی مانند گفتاردرمانی و روان درمانی در این زمینه مؤثر است و با پیگیری سلامت روانی فرد میتوان از گسترش بیماری جلوگیری کرد.
نقش تغذیه و عوامل محیطی در پارکینسون
متخصص تغذیه بالینی و استاد دانشگاه بیان کرد: مواد افزودنی، قند، نوشیدنیهای گازدار، شکر و استفاده از پلیمر در ظروف یکبار مصرف و کارامل آسیبهای زیادی به سیستم گوارش بویژه کبد وارد میکند که این امر ارتباط مستقیمی با مغز دارد.
رضا امانی گفت: دستگاه گوارش حساس است و همین امر میتواند بر سلامت مغز تأثیرگذار باشد. تغذیه مناسب و کاهش مواجهه با آلایندهها میتواند در پیشگیری از ابتلا بهبیماری مؤثر باشد.
وی تاکید کرد: سه ماهه نخست عمر بسیار حساس است و بدن از نظر تکاملی شکل میگیرد، بنابراین بیتوجهی به تغذیه سالم و آلایندهها عامل مهمی در آسیب رساندن به سلامت مغز به شمار می رود.
هاجر مقضی خبرنگار جام جم آنلاین*/
∎