به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وبدا، علیرضا رئیسی در «کارگاه آموزشی و مشورتی برنامه کشوری تقویت نظام شبکه برای اجرای مداخلات مؤثر بر تعیین کنندههای اجتماعی سلامت» که در موزه ملی تاریخ علوم پزشکی ایران برگزار شد، اظهار کرد: توجه به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت مغفول واقع شده، در حالی که هرجایی که سلامت موفق عمل کرده به دلیل توجه به این عوامل و همکاریهای بین بخشی بوده است.
وی پشه آئدس و تب دنگی را نمونه بارز از عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانست و افزود: اگر در چابهار به جای حوضچههای آب شیرین، آب لوله کشی مصرف میشد شاهد تجمع این پشه نبودیم زیرا محل زیست اصلی و تجمع این پشه حوضچههای آب شیرین است نه لاستیکهای فرسوده که تاکنون گمان میرفت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت، بیکاری، سطح پایین سواد، وضعیت اقتصادی نامطلوب و امثال آن را عوامل مؤثر اجتماعی مؤثر بر سلامت اعلام کرد و گفت: توجه به این عوامل خود به خود موجب گسترش سلامت در جوامع میشود.
وی کنترل بیماریهای غیرواگیر همچون دیابت و فشار خون و بیماریهای واگیر را وابسته به توجه به عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت (SDH) برشمرد و ادامه داد: توجه به تمام ظرفیتها و ارتقای سطح رفاه اجتماعی به ارتقای سلامت کمک میکند و توسط تمام دستگاهها ضروری است زیرا وزارت بهداشت به اندازه کافی منابع و نیروی انسانی را برای کنترل یا ارتقای آنها در اختیار ندارد.
رئیسی نقش رابطان سلامت را در این زمینه بسیار قابل توجه دانست و تصریح کرد: رابطان سلامت در این زمینه نقش اساسی دارند، فقط باید برنامههای هدفمند به آنها بدهیم. مدیریتی که باید در حوزه بیماریها داشته باشیم، این است که چگونه بتوانیم نظر مردم و مسئولان در محلات را جلب کنیم و برای رفع مشکلات محله محور جلو برویم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه در هر شهر و روستایی که توانمندسازی انجام شده، موفقیت بیشتری حاصل شده است، اضافه کرد: درصد زیادی از مؤلفههای اجتماعی مؤثر بر سلامت وظیفه سازمانها و ارگانهای دیگر است. ما باید در سطح محله، شهرستانها، استانها برای این بخش سیاستگذاری و برنامهریزی کنیم.
وی وجود شبکه قوی، بهورزان و کارکنان متعهد را ظرفیتی بزرگ دانست و اظهار کرد: داوطلبان سلامت در روستاها فعال تر هستند و باید در شهرها هم فعال شوند.
رئیسی با اشاره به تجربه کرونا که همه پای کار آمدند، گفت: مهار کرونا بدون این ظرفیتها ممکن نبود. تجربههای خوبی هم در دانشگاههای علوم پزشکی داریم که میتوانیم از آنها بهره ببریم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت ظرفیت دیگر موجود را وجود دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در وزارت بهداشت دانست و افزود: این شورا میتواند سازمانهای دیگر را در این عرصه وارد عمل کند، از تجارب سازمان جهانی بهداشت و سایر سازمانهای بینالمللی نیز در بهکارگیری مؤلفههای اجتماعی مؤثر بر سلامت باید بهره ببریم.
وی خاطرنشان کرد: جلب مشارکت مردم زمانی رخ میدهد که مردم بدانند در برنامهها سهیم هستند و کاری که انجام میشود به سلامت اعضای خانوادهشان کمک میکند.
رئیسی وظیفه یک مراقب سلامت، بهورز و بهداشت کار را خطیرتر از یک درمانگر دانست و اعلام کرد: یک بهداشت کار با دیدن زخم صورت در فرد فقط به درمان فکر نمیکند بلکه آن را یک هشدار برای بررسی وضعیت آب آشامیدنی، دفع زباله و مواردی از این قبیل در محل زندگی بیمار در نظر میگیرد.