محمدرضا فرزین پس از بازدید سرزده رئیس جمهوری از بانک مرکزی اعلام کرد: برای حفظ آرامش بازار اقدامات بسیار زیادی را در حوزههای مختلف طراحی کردهایم؛ با وجود آنکه کشور از منابع و ذخایر لازم برخوردار است، برخی با انتشار اخبار در شبکههای داخلی و خارجی به دنبال ایجاد واهمه و ترس در بازار هستند.
وی با بیان اینکه ما اقدامات چندگانهای را در بازارهای مختلف شروع کردیم، نخستین اقدام را ورود به بازار طلا با آغاز فروش سکه با نرخ مهر ماه امسال به مردم دانست.
فرزین افزود: با این اقدام می خواستیم این علامت را به مردم بدهیم که میتوانند با خرید طلا یا سکه به قیمت مهر ماه با نرخ ۵۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ارزش پول خود را حفظ کنند و به این ترتیب از نگرانیهای موجود در خانوادههای ایرانی درباره حفظ ارزش پول و سرمایه بکاهیم.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: فروش سکه را تا زمانی که مردم متقاضی باشند، ادامه خواهیم داد تا به این طریق علائم قیمتی را به بازارهای سال آینده بدهیم.
وی یادآور شد: اعلام اولیه کردهایم که اوراق گواهی سکه بفروشیم و حتی در مورد سایر اوراق نیز در حال بررسی این موضوع هستیم که در صورت جمع بندی به اعلام عموم خواهد رسید تا بتوانیم سود لازم را متناسب با تورم به مردم برسانیم.
فرزین با تاکید بر اینکه با این سیاستها میخواهیم بگوییم مردم خیلی نگران مسائل تورمی نباشند، ادامه داد: مشاهدات ما نشان میدهد که در ماههای اخیر انتظارات مردم از تورم بیش از تورم موجود است، برای کاهش این انتظارات، سیاستهای جدیدی را در دستور کار داریم.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار کرد: از ابزار عملیاتی استفاده خواهیم کرد و فقط حرف نخواهیم زد بلکه در بازار حضور پیدا میکنیم و محصول را میفروشیم تا این اطمینان به وجود بیاید.
سفته بازی عامل التهاب در بازارها
رئیس کل بانک مرکزی افزایش عملیات سفته بازی در شرایط التهاب بازارها را از آسیب های وضعیت کنونی برشمرد و گفت: در این وضعیت سفته بازی بین دارایی های مختلف مانند ارز، رمزارز، طلا، مسکن و ... افزایش می یابد و به منظور مقابله با این عملیات سفته بازانه مقابله با پولشویی و رصد ریال از سوی بانک مرکزی تشدید شده است.
وی افزود: در این راستا با بررسی ۶۰۰ حساب که میزان تراکنش بالا در حوزه طلا، ارز و رمز ارز داشتند، نسبت به مسدود سازی آنها اقدام شده است؛ البته این امکان برای صاحبان حساب فراهم شد تا با ارائه مستندات در صورت بروز اشتباه بتوانند به حساب خود در کمترین زمان ممکن دسترسی داشته باشند. ولی عملیات رصد ریال به قوت خود باقی خواهد ماند.
فرزین از تامین مالی رشد اقتصادی به عنوان دیگر برنامه بانک مرکزی یاد کرد و گفت: در این راستا ۲۵۰ همت اوراق گواهی سپرده خاص در حال انتشار است که ۲۰ همت آن با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در حال اجرایی شدن است و بقیه دستگاه ها مانند وزارت صمت، وزارت گردشگری و وزارت بهداشت نیز در حال انجام اقدامات لازم هستند تا بر اساس پروژه ها مورد تایید این دستگاه ها تامین مالی انجام شود.
وی در خصوص دیگر برنامه تامین مالی اقتصاد گفت: سپرده پذیری ارزی از دیگر برنامه های بانک مرکزی است برای این منظور حدود ۱.۴ میلیارد دلار در بانک ها سپرده گذاری انجام شده است تا تامین مالی ارزی برای بنگاه ها از طریق بانک ها به خوبی انجام شود.
تامین ۳.۵ میلیارد دلار ارز واردات در بازار ارز تجاری
رئیس هیات عالی بانک مرکزی در خصوص بازار ارز تجاری که از دی ماه راه اندازی شده است، افزود: از زمان شروع به کار این بازار بیش از ۳.۵ میلیارد دلار تامین ارز انجام شده است. در روزهای ابتدایی بیش از ۸۰ درصد تامین ارز در این بازار توسط بانک مرکزی انجام می شد ولی با گذشت زمان بازار عمق بسیار مناسبی پیدا کرده است.
فرزین تصریح کرد: با حضور پتروشیمی ها، پالایشی ها، فولادی ها و سایر صنایع ارز آور این روند در روزهای اخیر تغییر کرده به طوری که بانک مرکزی در چند روز گذشته نه تنها فروش ارزی انجام نداده است بلکه حدود ۲۰۰ میلیون دلار ارز مازاد در بازار را نیز خریداری کرده است.
وی گفت: روال تامین ارز در بازار ارز تجاری سرعت گرفته است و در وضعیت بسیار بهتری است و با گذشت زمان شرایط بهتری را در این بازار تجربه خواهیم کرد و امیدواریم که به تعهدات ابتدای سال مبنی بر تامین ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دلار تامین ارز دست یابیم.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص نگرانی مردم درباره نرخ ارز نیز تصریح کرد: نرخ ارز در این مرکزی ارز تجاری که از دو ماه گذشته راه اندازی شده است، در محدوده نرخ ۶۶ تا ۶۸ قیمت گذاری شده که حاکی از ثبات در این بازار است.
وی هدف بانک مرکزی را برقراری ثبات در بازار ارز عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه نیازهای مردم و بنگاه های تولیدی در این بازار تامین می شود بانک مرکزی به دنبال ایجاد ثبات در بازار و در نرخ ها است. نرخ ارز بازار ارز تجاری که تامین ارز مواد اولیه بنگاه های تولیدی را به عهده دارد در همین کانال حفظ خواهد شد تا تولیدکنندگان در یک نرخ مشخص نسبت به تامین مواد اولیه با حجم ارز مورد نیاز اقدام کنند.
کالاهای اساسی با نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومان تامین می شود
فرزین در خصوص تامین ارز کالاهای اساسی نیز گفت: تامین ارز کالاهای اساسی با نرخ ۲۸۵۰۰ ادامه دارد و از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار تامین ارز کالاهای اساسی با این نرخ انجام شده است.
رئیس کل بانک مرکزی ابراز امیدواری کرد که با برنامههای اجرا شده به بازگشت ثبات و ارامش به بازارها کمک کند و بتوانیم پاسخگوی نیازهای اساسی مردم باشیم.
رئیس هیات عالی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نرخ رشد پایه پولی نیز طبق اخرین آمارها از بالای ۴۰ درصد به حدود ۲۲ درصد کاهش یافته است در خصوص نرخ رشد نقدینگی نیز گفت: هدفگذاری بانک مرکزی برای نرخ رشد نقدینگی در سالجاری در کانال ۲۵ درصد است.
وی تاکید کرد: براساس آخرین آمار نرخ رشد نقدینگی هم اکنون در حدود ۲۷.۴ درصد بوده است که به دلیل تکانه های سیاسی - امنیتی بسیار زیاد که از اسفند پارسال رخ داد و غیرقابل کنترل بود از نرخ هدفگذاری کمی فاصله گرفته است اما به جهت اینکه دچاربازار دچار انسداد نشود ما به صورت فعال تر در بازار پول کار کردیم تا در پایان سال به اهداف مشخص شده دست یابیم.