به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، میدان گازی پارس شمالی یکی از بزرگترین میدانهای مستقل گازی کشور است که در ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و در فاصله ۱۰ تا ۱۵ کیلومتری از ساحل و در عمق چهار هزار متری قرار دارد.
مساحت این میدان که در سال ۱۳۴۶ کشف شده، حدود ۵۰۰ کیلومتر مربع است. میزان ذخیره گاز این میدان ۱۶۶۸ میلیارد مترمکعب و حجم گاز قابل تولید آن هزار ۳۳۷ میلیارد مترمکعب برآورد شده است.
بر اساس آخرین مطالعات انجامشده بر روی مخزن پارس شمالی، در صورت توسعه، تولید گاز در این میدان معادل چهار فاز استاندارد و به میزان چهار میلیارد فوتمکعب در روز میسر خواهد بود، در این راستا تولید تا ۲۰ میلیون تن LNG در سال از این میدان پیشبینی میشود.
با توجه به نیاز روزافزون مصرف گاز طبیعی در کشور در بخشهای مختلف صنعتی و خانگی و موقعیت خاص ایران در منطقه خاورمیانه و نیاز شدید همسایگان کشور به گاز طبیعی و اهمیت صادرات گاز به این کشورها، تسریع در اجرایی کردن طرح توسعه میدان گازی پارس شمالی در دستور کار شرکت نفت و گاز پارس قرار گرفته است.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس میگوید: این منطقه با وسعت نزدیک به ۵۴ هزار هکتار، بزرگترین منطقه ویژه انرژی کشور برای بهره برداری از بزرگترین میدان گازی دنیا ایجاد شده است.
اسدی ادامه داد: تاکنون شرکت ملی نفت در بخش بالادست برای توسعه ۲۴ فاز پارس جنوبی بیش از ۹۰ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری کرده است و با نصب ۳۹ سکو در داخل دریا و ۱۳ پالایشگاه در خشکی هم اکنون همکاران ما به صورت عملیاتی و شبانه روز در حال تولید هستند.
وی یادآورشد: از این تعداد پالایشگاه، هشت پالایشگاه در منطقه پارس یک (پارس جنوبی) در عسلویه و پنج پالایشگاه نیز در منطقه کنگان (پارس ۲) قرار دارند که فاز ۱۴ یا پالایشگاه سیزدهم آخرین پالایشگاهی است که دو سال قبل افتتاح شد و واحدهای آن نیز یکی پس از دیگری به بهره براری میرسند.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه انژری پارس از تولید روزانه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در منطقه ویژه پارس خبر داد و گفت: از این میزان تولید به طور روزانه حدود ۴۵۰ هزار بشکه برای پالایشگاه ستاره خلیج فارس ارسال میشود که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد تولید بنزین کشور و بخشی از گازوییل را در اختیار دارد.
اسدی با بیان این که حدود ۴۸ درصد ظرفیت تولید پتروشیمی کشور در منطقه ویژه پارس است، افزود: هم اکنون ۲۷ طرح پتروشیمی در بخشهای عسلویه و کنگان با سرمایه گذاری ۳۴ میلیارد دلار در دست ساخت است که اگر به بهره برداری برسند ظرفیت تولید پتروشیمیها دو برابر خواهد رسید.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس با استراتژیک دانستن این منطقه برای کشور گفت: سال گذشته مجموع درآمد ارزی صادرات کل مناطق آزاد و ویژه کشور حدود ۱۸ میلیارد دلار بوده که از این میزان ۱۲ و سه دهم میلیارد دلار مربوط به منطقه ویژه پارس است.