به گزارش خبرگزاری ایمنا، روز مهندس در ایران به مناسبت ولادت خواجه نصیرالدین طوسی، یکی از بزرگترین دانشمندان، ریاضیدانان، و مهندسان ایرانی، نامگذاری شده است. این روز به پاس خدمات ارزنده او در زمینههای علمی و مهندسی در تقویم رسمی ایران به عنوان روز مهندس انتخاب شده است.
روز مهندس ۱۴۰۳
- روز مهندس در تقویم شمسی برابر با یکشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ است.
- روز مهندس در تقویم میلادی برابر با ۲۳ فوریه ۲۰۲۵ است.
- روز مهندس در تقویم قمری برابر با ۲۴ شعبان ۱۴۴۶ است.
زندگینامه خواجه نصیرالدین طوسی
ابوجعفر محمد بن محمد بن حسن طوسی مشهور به خواجهنصیرالدین طوسی شاعر، فیلسوف، متکلم، فقیه، دانشمند، ریاضیدان و منجم ایرانی سده هفتم است که ۵ اسفند سال ۵۷۹ هجری شمسی برابر با سال ۵۹۷ هجری قمری در توس متولد شد و به القابی مانند نصرالدین، محقق طوسی، استاد البشر و خواجه شهرت دارد. او بیشتر عمر خویش را صرف پیشرفت علمی کشور کرد و از علمای بزرگ ریاضی، نجوم و حکمت ایران در قرن هفتم و نیز از وزرا آن عصر است.
از مشهورترین کتابهای خواجهنصیرالدین طوسی به زبان عربی میتوان به شرح کتاب اشارات ابنسینا و در فارسی کتاب اخلاق ناصری اشاره کرد. دیگر آثار برجسته وی عبارتاند از تجریدالکلام فی تحریر عقاید الاسلام در زمینه الهیات، تذکره نصیریه در نجوم، اساس الاقباس در منطق، اوصاف الاشراف در عرفان؛ وی همچنین چندین کتاب به زبان عربی درباره منطق، نجوم و هندسه دارد.
خواجه نصیرالدین طوسی در واپسین لحظههای عمر خویش و هنگامیکه در بغداد بود، به شاگردانش سفارش میکند که او را در کاظمین و در جوار مرقد مطهر امام کاظم (ع) و حضرت جواد (ع) دفن کنند.
روز جهانی مهندس
در ۲۵ نوامبر ۲۰۱۹، بر اساس پیشنهاد فدراسیون جهانی سازمانهای مهندسی (WFEO)، یونسکو ۴ مارس را به عنوان «روز جهانی مهندسی یونسکو برای توسعه پایدار» اعلام کرد.
مهندس کیست؟
مهندس به فردی اطلاق میشود که با استفاده از دانش و مهارتهای علمی و فنی، به طراحی، ساخت و مدیریت پروژههای مختلف میپردازد. مهندسان در زمینههای مختلفی از جمله مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی مکانیک و مهندسی نرمافزار فعالیت میکنند. آنها با استفاده از اصول علمی و ریاضی، به حل مسائل پیچیده و طراحی سیستمهای کارآمد میپردازند.
مهندسان نه تنها در زمینههای فنی و علمی بلکه در حوزههای اجتماعی و اقتصادی نیز نقش مهمی ایفا میکنند. آنها با طراحی و اجرای پروژههای زیرساختی، به بهبود کیفیت زندگی مردم کمک میکنند و در توسعه پایدار کشور سهم بسزایی دارند.
مهندس کسی است که برای مشکلات و نیازهای جامعه و مردم، راه حلهای فنی ارائه میدهد و با روشهای علمی میاندیشد و کار میکند. در حقیقت مهندسان با استفاده و هدایت قوانین طبیعت به بشریت خدمت میکنند. البته آنها نمیتوانند قوانین فیزیک را تغییر دهند، اما آنها را با هم ترکیب میکنند و برای یک هدف به کار میبرند.
همینطور میتوان مهندس را کسی دانست که مسئول تولید و توسعه سیستمهای جدید برای استفاده انسانی در پرتو دادههای فنی، ریاضی و اجتماعی است. یک مهندس در زمینههای مختلفی برای تجزیه و تحلیل، توسعه و ارزیابی سیستمهای پیچیده و در مقیاس بزرگ کار میکند. مهندسی با توجه به رشتههای تحصیلی، به شاخههای زیادی اعم از مهندسی عمران، مهندسی ژنتیک، مهندسی کامپیوتر، مهندسی معدن، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک، مهندس محیط زیست و… تقسیم میشود.
یک مهندس چه کاری انجام میدهد؟
صرف نظر از شاخه مهندسی، خلاقیت یکی از ویژگیهای اصلی این حرفه است. کاری که یک مهندس انجام میدهد تا حدودی بسته به رشته تخصصی او متفاوت است.
- _ تبدیل ایدههای پژوهشی به طرحهای فنی
- _ استفاده از نرم افزارهای طراحی به کمک کامپیوتر برای ایجاد پلان
- _ مدیریت پروژهها و سیستمهای بازدید
- _ نوشتن و ارائه گزارش با در نظر گرفتن اثربخشی، ایمنی و هزینه پروژهها
- _ تجزیه و تحلیل نیازهای بازار، روندها و سبد خدمات
- _ تحقیق در مورد نوآوریها در زمینه حرفه خود
- _ ارتباط با مشتریان برای رضایت شغلی و همکاری با سایر بخشها
مهندسی چیست؟
مهندسی یا دانش عملی عبارت از شناختی است که انسان از آن بهره برداری عملی میکند و آن را در سازندگی خویش یا جامعه به کار میبندد. از طرف دیگر، واژه Engineer که از کلمه Engine ریشه گرفته است، تمام یا قسمتی از بار معنایی Engine را با خود دارد. این واژه به معنای ماشین، موتور، چرخ، نقشه کشیدن، طراحی کردن، تدبیر کردن و تهیه کردن آمده و بر خلاف مرسوم و متداول، فقط به معنای موتور به کار نرفته است و در حقیقت، آنچه از معنای اصلی این واژه استنباط میشود، ”طراحی کردن”، ” نقشه کشیدن” و ” چیزی را به حرکت در آوردن” است که برای انجام تمامی کارهای فوق، احاطه بر علم و دانش عملی یک ضرورت کامل است.