پیشنهاد اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به اوکراین درباره مواد معدنی در برابر کمکهای نظامی و مالی، منابع معدنی وسیع و کمیاب این کشور را در کانون توجه قرار داده است که واشنگتن بهعنوان بازپرداخت حمایت نظامی گذشته از آنها سهم میخواهد.
اوکراین دارای ذخایر بزرگ زیرزمینی به ارزش ۱۱.۵ تریلیون دلار از مواد معدنی حیاتی از جمله لیتیوم، گرافیت، کبالت، تیتانیوم و خاکهای کمیاب مانند گالیوم است که برای مجموعهای از صنایع از نظامی گرفته تا خودروهای الکتریکی ضروری هستند.
اما این ذخایر که در اروپا غیرمعمول هستند، تحت هیچگونه اکتشاف یا توسعه قابلتوجهی قرار نگرفتهاند؛ روندهایی که حتی در حوزههای پایدار سالها طول میکشد.
همچنین اطلاعاتی در مورد کیفیت این ذخایر وجود ندارد، اطلاعاتی که سرمایهگذاران پیش از ریختن میلیونها دلار در معادن جدید به آن نیاز دارند.
به گزارش فایننشالتایمز، علاقه رئیسجمهور آمریکا به دنبال تلاش او برای خرید گرینلند است که همچنین غنی از مواد معدنی حیاتی است.
خاکهای کمیاب و مواد معدنی حیاتی در معادن اوکراین
براساس آمارهای دولتی، برآورد میشود که خاک اوکراین حدود ۱۰ درصد از ذخایر لیتیوم جهان را در اختیار دارد که در تولید باتری استفاده میشود؛ این ذخایر در حدود ۸۲۰ کیلومتر مربع ظاهر میشود، اما تاکنون هیچ یک استخراج نشده است.
در میان مواد معدنی حیاتی، اوکراین دارای ذخایر ثابتشده قابلتوجهی از زیرکونیوم است که در موتورهای جت استفاده میشود و همچنین اسکاندیم که هر دو هنوز استخراج نشدهاند.
برخی از ذخایر تانتالیوم آن که در نیمههادیها استفاده میشود، نیوبیم که دارای خواص ابررسانایی است و فلز بریلیم بخش هوافضا در مقیاس کوچک استخراج میشوند، اما مقامهای اوکراینی میگویند که پتانسیل آنها بسیار زیاد است.
مقامهای اوکراینی همچنین میگویند که این کشور از نظر ذخایر تیتانیوم که برای موشکها، هواپیماها و کشتیها استفاده میشود، جزو ۱۰ کشور برتر جهان است، با این حال، تنها حدود ۱۰ درصد از ذخایر اثباتشده آن در حال توسعه است.
آمریکا از معادن اوکراین چه میخواهد؟
ترامپ میگوید که آمریکا به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار از منابع اوکراین -از ذخایر معدنی گرفته تا نفت و گاز و حتی زیرساختهایی مانند بنادر- در ازای کمکهای نظامی گذشته برای دفاع در برابر روسیه طلبکار است.
براساس آمار وزارت خارجه آمریکا، این رقم بهطور قابل توجهی بیشتر از مجموع ۶۹.۲ میلیارد دلار کمک نظامی واشنگتن از سال ۲۰۱۴ است.
زلنسکی این پیشنهاد را رد کرد و تاکید کرد که هرگونه توافق در مورد منابع معدنی باید به تضمینهای امنیتی آمریکا پس از جنگ مرتبط باشد.
او همچنین مشتاق است که اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر مانند انگلیس و کانادا در بهرهبرداری از منابع طبیعی این کشور در آینده مشارکت داشته باشند.
پایگاه نشریه تلگراف در گزارشی نوشت: پیشنویس توافقی که دولت ترامپ به زلنسکی ارائه کرده است، بسیار فراتر از کنترل مواد معدنی حیاتی کشور است و این توافق به معنای استعمار دائمی اقتصادی آمریکا در اوکراین است.
انتهای پیام/