یک مقام صنفی جامعه پرستاران اعلام کرد که «سالانه ۴۰۰۰ پرستار در ایران شغل خود را ترک میکنند و ۵۰ هزار پرستار خانهنشین هستند» که به دلیل حقوق پایین و شرایط سخت کاری حاضر به استخدام نیستند.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، در گفتوگو با خبرآنلاین به تخلفات مالی در بودجه پرستاران اشاره کرد و گفت که «به اسم پرستاری از صندوق توسعه ملی پول برداشتند، اما این پول جای دیگری رفت و به پرستاران پرداخت نشد.»
این مقام صنفی اعلام کرد که پرستاران در صورت اعتراض به حقوق پایین، با تهدید، احضار به هیاتهای تخلفات و حراست مواجه میشوند.
او تصریح کرد که به جای رسیدگی به مطالبات پرستاران، با آنها برخورد میشود. دبیرکل خانه پرستار همچنین تاکید کرد که اجرای واقعی قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و پرداخت فوقالعاده خاص برای مشاغل پرخطر از مهمترین مطالبات این قشر است.
شریفی مقدم با اشاره به مشکلات جدی معیشتی و شغلی پرستاران، گفت که «بسیاری از آنها به دلیل دستمزد پایین، حجم کار زیاد و عدم امنیت شغلی، اقدام به مهاجرت یا ترک حرفه خود میکنند.»
او افزود که دانمارک یکی از مقاصد اصلی مهاجرت پرستاران ایرانی است، به طوری که در این کشور به ازای هر ۱۰۰۰ نفر بیش از ۱۰ پرستار وجود دارد، در حالی که در ایران این میزان ۱/۷ پرستار است.
شریفی مقدم درباره تفاوت دستمزدها، تشریح کرد که که حقوق پرستاران در ایران حدود ۲۰۰ دلار در ماه است، در حالی که این رقم در آمریکا ۶۰۰۰ دلار، در استرالیا و کانادا ۵ تا ۶ هزار دلار و در عمان حداقل ۲۰۰۰ دلار است.
او تأکید کرد که حتی با در نظر گرفتن هزینههای بالای زندگی در این کشورها، پرستاران ایرانی پس از مهاجرت قادر به خرید خودرو، اجاره مسکن و پسانداز هستند، در حالی که در ایران با حقوق ۲۰۰ دلاری امکان تأمین هزینههای زندگی دشوار است.
دبیرکل خانه پرستار با اشاره بیعدالتی در پرداختها، گفت که «در یک عمل جراحی، پرستاران حاضر در اتاق عمل ۴ میلیون تومان کارانه دریافت میکنند، در حالی که جراح مربوطه که حتی ممکن است در اتاق عمل حضور نداشته باشد، ۴۰۰ میلیون تومان کارانه میگیرد.»
او هشدار داد که نظام سلامت ایران با بحران کمبود پرستار مواجه است و طبق استاندارد سازمان بهداشت جهانی، باید به ازای هر ۱۰۰۰ نفر، حداقل ۳ پرستار وجود داشته باشد. اما در ایران، این میزان ۱/۷ پرستار است که کمتر از کشورهای همسایه مانند ارمنستان و گرجستان است.
شریفی مقدم افزود که وزارت بهداشت، به جای بهبود شرایط، صرفاً ظرفیت پذیرش دانشجویان پرستاری را افزایش داده، اما بستر مناسب برای اشتغال آنها فراهم نیست.
دبیرکل خانه پرستار تأکید کرد که پرستاران دیگر حاضر به استخدام با حقوق کم نیستند و حتی اضافهکاری با مبلغ ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان برای هر ساعت هم جذابیتی برای آنها ندارد.
پیش از این خانه پرستار، از تشکلهای صنفی پرستاران در ایران، با انتشار گزارشی با عنوان «پرستاری درمسیر انفجار اعتراضات»، خبر داد که «طبق پالسهایی که از برخی شهرها و استانها میرسد، به وضوح پرستاری در سراشیبی ناامیدی قرار دارد و هر روز ناامیدتر از روز قبل میشود.»
در این ارتباط، دبیرکل خانه پرستار به وبسایت تجارتنیوز گفته است: «در اکثر شهرها، اضافهکار پرستاران با تاخیرهای ۶ ماهه پرداخت اما در تهران و بهخصوص در بیمارستانهای بزرگ این اضافهکار با تاخیر دو ماهه پرداخت میشود و در بیمارستانهایی که اضافهکار مهر و آبانشان در حال پرداخت است، مبلغ همان ساعتی ۲۰ تا ۲۵ هزار تومان است، در حالی که مبلغ مصوب دولت بین ساعتی ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان بوده که باید به پرستاران پرداخت میشد.»
اعتراضات پرستاران در بیمارستانهای دولتی در شهرهای مختلف ایران از شهریور ماه سال جاری آغاز شد و هفتهها ادامه یافت.
آنها خواستار تحقق مطالبات خود مانند «اصلاح نظام پرداخت در وزارت بهداشت»، «رفع تبعیض از افزایش ناچیز حقالزحمه پرستاری» «لغو اضافهکاری اجباری» «پرداخت سریع معوقات»، «کاهش فشار کار از طریق استخدام پرستار» و «برطرف شدن شرایط ناایمن محیط کار» بودهاند.