شناسهٔ خبر: 71434239 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: فردا | لینک خبر

گریه اروپا

اختلاف‌های اخلاقی، سیاسی و اقتصادی آمریکا و اتحادیه اروپا در حال گسترش هستند

صاحب‌خبر -

پس از بازگشت دوباره دونالد ترامپ به قدرت در آمریکا، تحولات جدیدی در روابط بین‌المللی به چشم می‌خورد. ترامپ و ولادیمیر پوتین، رؤسای جمهوری آمریکا و روسیه، در تلاش‌اند تا با مذاکره و تصمیم‌گیری مشترک، راه‌حلی برای خاتمه جنگ اوکراین پیدا کنند. این روند می‌تواند نقطه مهمی در روند این جنگ و همچنین روابط پیچیده آمریکا و روسیه باشد.

مذاکرات آمریکا و روسیه بدون حضور اروپا در عربستان

در همین راستا، فردا مذاکرات مهمی میان نمایندگان ایالات متحده و روسیه در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این نشست بدون حضور کشورهای اروپایی برگزار می‌شود که ممکن است بر شدت تنش‌ها میان دو طرف افزوده شود. عدم حضور اروپا در این مذاکرات می‌تواند به تشدید شکاف‌ها و تفاوت‌های موجود بین ایالات متحده و کشورهای اروپایی دامن بزند.

در همین حال، تنش‌ها در سطح روابط اروپا و آمریکا نیز شدت یافته است. در کنفرانس امنیتی مونیخ، اختلافات جدی میان مقامات اروپایی و آمریکایی به نمایش گذاشته شد. در این اجلاس، طرفین به شدت علیه یکدیگر سخن گفتند و به نظر می‌رسد که شکاف‌های تاریخی میان دو سوی آتلانتیک به نقطه جدیدی رسیده است. این اختلافات تنها محدود به مسائل سیاسی و امنیتی نیست، بلکه جنبه‌های اقتصادی نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. اخیرا اروپا تعرفه‌های جدیدی بر کالاهای وارداتی از ایالات متحده وضع کرده است که نشان‌دهنده فشارهای اقتصادی و تجاری میان این دو طرف است.

رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ از دست رویکرد دولت جدید آمریکا به گریه افتاد

اختلاف‌ها تا حدی بود که «کریستوف هوسگن» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، هنگام سخنرانی در مراسم اختتامیه، از دست رویکرد دولت جدید آمریکا به گریه افتاد. رسانه‌های غربی اشک «کریستوف هوسگن» رئیس «کنفرانس امنیتی مونیخ» به خاطر اظهارات معاون «دونالد ترامپ» را نشانه‌ای از افزایش شکاف میان آمریکا و اروپا تفسیر کردند. کنفرانس امنیتی مونیخ (MSC)، کریستوف هوسگن، طی سخنان پایانی شصت و یکمین رویداد MSC به وضوح گریه کرد. این نمایش احساسی در واکنش به سخنان روز نخست نشست «جی. دی. ونس» معاون رئیس جمهور ایالات متحده رخ داد که وی به اتحادیه اروپا حمله کرده بود. وی در حالی که صدایش به دلیل احساساتی شدن می لرزید، گفت: «این کنفرانس از سوی «اوالد فون کلایست» به عنوان یک نشست فراآتلانتیکی پایه گذاری شد، اما پس از سخنرانی معاون رئیس جمهور ونس در روز جمعه، ما باید از این هراس داشته باشیم که پایگاه ارزشی مشترک ما دیگر چندان قابل توجه نباشد.»  در مجموع، تحولات اخیر نشان‌دهنده تغییرات جدی در روابط بین‌المللی، به‌ویژه در عرصه روابط آمریکا و روسیه و شکاف‌های جدید میان ایالات متحده و اروپا است. این وضعیت به‌ویژه در بحبوحه جنگ اوکراین و تنش‌های اقتصادی در سطح جهانی، نشان‌دهنده دوران جدیدی از تحولات سیاسی و دیپلماتیک در عرصه بین‌المللی است.  

شکاف‌های اخلاقی و سیاسی در روابط اروپا و آمریکا

در پی تحولات اخیر در روابط اروپا و آمریکا، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ به نکته‌ای مهم اشاره کرد که همچنان پژواکی گسترده در محافل بین‌المللی دارد. او بیان کرد که «ارزش‌های اخلاقی ما دیگر با آمریکایی‌ها یکی نیست» و این اظهارات به وضوح گویای شکاف‌های فزاینده‌ای است که بین اروپا و ایالات متحده در حال شکل‌گیری است.  سخنان رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ نشان‌دهنده شکافی عمیق در روابط غربی است، چرا که برای مدت‌های طولانی، اتحادیه اروپا و آمریکا در بسیاری از مسائل جهانی مانند دموکراسی، حقوق بشر، و نظم بین‌المللی مشترک بودند. اما با توجه به تغییرات سیاسی و اقتصادی اخیر، به‌ویژه پس از روی کار آمدن مجدد ترامپ، این اتحاد و هم‌راستایی به شدت مورد تهدید قرار گرفته است.

 از نظر بسیاری از تحلیلگران، این اظهارات نه تنها نشانه‌ای از اختلافات ایدئولوژیک و سیاسی در بین دو طرف است، بلکه همچنین می‌تواند به عنوان یک هشدار برای آینده همکاری‌های اروپایی-آمریکایی تلقی شود. به نظر می‌رسد که کشورهای اروپایی به‌ویژه در زمینه‌های حقوق بشر، جنگ‌ها و سیاست‌های خارجی دیگر تمایل چندانی به پذیرش رویکردهای تهاجمی و یکجانبه‌گرایانه ایالات متحده ندارند. در مجموع، تحولات اخیر نشان‌دهنده تغییرات جدی در روابط بین‌المللی به‌ویژه در عرصه روابط آمریکا و روسیه و شکاف‌های جدید میان ایالات متحده و اروپا است. این وضعیت به‌ویژه در بحبوحه جنگ اوکراین و تنش‌های اقتصادی در سطح جهانی، نشان‌دهنده دوران جدیدی از تحولات سیاسی و دیپلماتیک در عرصه بین‌المللی است.

 

شکاف‌های اخلاقی و سیاسی در روابط اروپا و آمریکا

در پی تحولات اخیر در روابط اروپا و آمریکا، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ به نکته‌ای مهم اشاره کرد که همچنان پژواکی گسترده در محافل بین‌المللی دارد. او بیان کرد: «ارزش‌های اخلاقی ما دیگر با آمریکایی‌ها یکی نیست»؛ این اظهارات به وضوح گویای شکاف‌های فزاینده‌ای است که بین اروپا و ایالات متحده در حال شکل‌گیری است.

سخنان رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ نشان‌دهنده  شکافی عمیق در روابط غربی است، چراکه برای مدت‌های طولانی، اتحادیه اروپا و آمریکا در بسیاری از مسائل جهانی مانند دموکراسی، حقوق بشر و نظم بین‌المللی مشترک بودند؛ اما با توجه به تغییرات سیاسی و اقتصادی اخیر به‌ویژه پس از روی کار آمدن مجدد ترامپ، این اتحاد و هم‌راستایی به شدت مورد تهدید قرار گرفته است. از نظر بسیاری از تحلیلگران، این اظهارات نه‌تنها نشانه‌ای از اختلافات ایدئولوژیک و سیاسی در بین دو طرف است، بلکه همچنین می‌تواند به‌عنوان یک هشدار برای آینده همکاری‌های اروپایی-آمریکایی تلقی شود. به نظر می‌رسد که کشورهای اروپایی به‌ویژه در زمینه‌های حقوق بشر، جنگ‌ها و سیاست‌های خارجی دیگر تمایل چندانی به پذیرش رویکردهای تهاجمی و یک‌جانبه‌گرایانه ایالات متحده ندارند.

 

اختلافات شدید اروپا و آمریکا در کنفرانس مونیخ

در این بین، درحالی‌که آمریکا و روسیه به سمت مذاکرات مستقیم برای خاتمه دادن به جنگ اوکراین پیش می‌روند، اروپا همچنان از این فرآیند به دور است. عدم حضور کشورهای اروپایی در مذاکرات ایالات متحده و روسیه در عربستان می‌تواند به تنش‌ها دامن بزند و به وضوح نشان دهد که کشورهای اروپایی به‌طور فزاینده‌ای خود را از سیاست‌های واشنگتن جدا می‌بینند. این شکاف اخلاقی و سیاسی به وضوح در سیاست‌های اقتصادی نیز مشاهده می‌شود. وضع تعرفه‌های جدید توسط اروپا بر کالاهای آمریکایی که در پاسخ به سیاست‌های اقتصادی آمریکا صورت گرفته، بخشی از این تنش‌ها را نمایان می‌کند. به نظر می‌رسد که اروپا در تلاش است تا راه‌حل‌های جایگزین برای روابط تجاری و اقتصادی خود پیدا کند، درحالی‌که آمریکا همچنان به دنبال حفظ هژمونی اقتصادی خود است. در نهایت، این تحولات می‌تواند به یک تغییر عمده در چگونگی تعاملات جهانی و روابط میان دو سوی آتلانتیک منجر شود. به‌ویژه با توجه به شرایط جاری جنگ اوکراین و روابط پیچیده‌تر آمریکا و روسیه، اروپا در موقعیتی قرار گرفته که باید در برابر تغییرات سیاست‌های جهانی خود موضع‌گیری دقیق‌تری داشته باشد.

تحولات جدید در روند مذاکرات اوکراین: از سفر زلنسکی به عربستان تا مذاکرات روسیه و آمریکا

در ادامه تحولات پیچیده جنگ اوکراین و سیاست‌های جهانی پیرامون آن، سرگی نیکیفوروف، سخنگوی رئیس‌جمهور اوکراین اعلام کرده است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین به همراه همسرش در یک سفر رسمی «از پیش تعیین‌شده» به عربستان سعودی خواهد رفت. این سفر در شرایطی انجام می‌شود که تنها یک روز پیش از آن، مقامات ارشد روسیه و ایالات متحده در ریاض گرد هم خواهند آمد تا در خصوص جنگ اوکراین و روابط دوجانبه خود گفت‌وگو کنند.

سفر زلنسکی به عربستان که پیش‌تر از آن خبر داده شده بود، اکنون به نقطه عطفی در دیپلماسی اوکراین تبدیل شده است. رئیس‌جمهور اوکراین تأکید کرده که این سفر هیچ‌گونه ارتباطی با مذاکرات روسیه و آمریکا نداشته و او هیچ‌گونه دیداری با مقامات روسی یا آمریکایی نخواهد داشت. این در حالی است که تنها یک روز بعد از سفر زلنسکی، مقامات عالی‌رتبه دو کشور روسیه و ایالات متحده در ریاض برای انجام گفت‌وگوهایی با هدف بررسی بحران اوکراین و سایر مسائل دوجانبه از جمله روابط مسکو و واشنگتن، گرد هم خواهند آمد.

در این مذاکرات که به‌ویژه با حضور «یوری اوشاکوف» دستیار رئیس‌جمهور روسیه، «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه و همچنین «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا، «مایک والتز» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «استیون ویتکاف» نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه برگزار خواهد شد، مهم‌ترین موضوع مورد بحث، قطعنامه‌های صلح برای جنگ اوکراین خواهد بود. این دیدار در شرایطی برگزار می‌شود که تنش‌ها میان مسکو و واشنگتن در حال شدت گرفتن است و هیچ نشانه‌ای از کاهش اختلافات در مسائل مختلف به‌ویژه بحران اوکراین به چشم نمی‌خورد.

اقتصاد و سیاست‌های تجاری: اروپا در مقابل سیاست‌های آمریکا

نکته جالب توجه این است که زلنسکی پیش از این تصریح کرده بود هر گونه توافقی که بدون مشارکت اوکراین صورت گیرد، برای کشورش قابل پذیرش نخواهد بود. این موضع‌گیری نشان‌دهنده نگرانی‌های عمیق اوکراین از تصمیم‌گیری‌های احتمالی در غیاب کشورش است. به گفته زلنسکی، هر توافقی که بدون مشارکت مستقیم اوکراین انجام شود، به منزله یک تهدید برای استقلال و تمامیت ارضی کشورش خواهد بود.

این وضعیت به وضوح نشان‌دهنده بحران‌های دیپلماتیک پیچیده‌ای است که در حال شکل‌گیری است.

از یک‌سو، دولت اوکراین تمایل دارد تا در هر روند صلحی که ممکن است به پایان جنگ منتهی شود، نقشی فعال و حیاتی ایفا کند؛ اما از سوی دیگر، این مسأله ممکن است به چالش‌های جدیدی در روابط بین‌المللی و مخصوصا در روابط بین کشورهای غربی و روسیه تبدیل شود.

با برگزاری این مذاکرات حساس در ریاض و هم‌زمانی آن با سفر زلنسکی به عربستان، می‌توان پیش‌بینی کرد که تحولات جدیدی در روند جنگ اوکراین و سیاست‌های منطقه‌ای خاورمیانه در حال وقوع است. روابط دوجانبه مسکو و واشنگتن و سرنوشت مذاکرات صلح اوکراین به‌طور قطع تأثیرات عمیقی بر آینده این بحران خواهد داشت و ممکن است چشم‌اندازهای جدیدی برای دیپلماسی جهانی در آینده‌ای نزدیک به همراه داشته باشد.

اختلافات بین اروپا و آمریکا به وضوح جدی شده است. پس از تحولات اخیر در روابط بین‌المللی و به‌ویژه مسائل مرتبط با جنگ اوکراین، اقتصاد و سیاست‌های خارجی، شکاف‌های عمیقی بین دو طرف به وجود آمده است. در کنفرانس امنیتی مونیخ، مقامات اروپایی به صراحت اعلام کردند که دیگر ارزش‌های اخلاقی و سیاسی آن‌ها با آمریکایی‌ها همخوانی ندارد که این نشان‌دهنده تنش‌های فزاینده در روابط دو سوی آتلانتیک است.

درحالی‌که آمریکا بر سیاست‌های یک‌جانبه‌گرایانه خود تأکید دارد، اروپا به‌ویژه در مسائل اقتصادی، تجاری و دیپلماتیک به‌طور فزاینده‌ای تلاش می‌کند تا مسیرهای مستقل خود را دنبال کند. اعمال تعرفه‌های جدید توسط اروپا بر کالاهای آمریکایی به‌ویژه پس از روی کار آمدن ترامپ و همچنین تصمیمات مختلف واشنگتن در خصوص بحران‌های جهانی، به تشدید این اختلافات دامن زده است. اروپا به‌طور فزاینده‌ای خود را در مواجهه با سیاست‌های آمریکا تنها می‌بیند و نگران است که تصمیمات ایالات متحده بدون توجه به منافع اروپا گرفته شوند. در مجموع، می‌توان گفت که این اختلافات نه‌تنها در مسائل سیاسی، بلکه در زمینه‌های اقتصادی و حتی اجتماعی نیز به شکلی جدی در حال رشد است.

صبح نو