به گزارش روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه تهران، دکتر سیدحسین حسینی در هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه ضمن تشکر از مسئولان و رؤسای دانشگاهها و معاونان بینالملل دانشگاههای سطح یک فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این نشست و ایجاد بستری برای تبادلات علمی بیشتر، گفت: حضور شما در این نشست نشاندهنده تعهد دو کشور در گسترش دانش و توسعه همکاریهای بینالمللی است.
سرپرست دانشگاه تهران با اشاره به همزمانی این اجلاس با مراسم گرامیداشت ۹۰ سالگی تأسیس دانشگاه تهران، اظهار داشت: فعالیت آموزشی دانشگاه تهران در پانزدهم بهمن ۱۳۱۳ در قالب شش دانشکده آغاز شد و این دانشگاه به عنوان قدیمیترین و بزرگترین دانشگاه ایران در طول ۹۰ سال گذشته در تحولات علمی، فناوری، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی ایران نقش جدی داشته و به عنوان نماد آموزش عالی ایران همواره نهادی پیشرو در توسعه علمی، فناوری و نوآوری بوده است.
وی با تأکید بر اینکه دانشگاه تهران نه تنها در سطح ملی، بلکه در سطح بینالمللی در جایگاه ممتازی قرار دارد، افزود: ما با اتکا به ظرفیتهای علمی، زیرساختهای پژوهشی و همکاریهای بینالمللی در مسیر ارتقای دانش و تولید علم در سطح جهانی گام برمیداریم.
دکتر حسینی گفت: دانشگاه تهران به عنوان یک دانشگاه جامع از دریای خزر تا خلیج فارس یعنی از شمال تا جنوب ایران فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را گسترش داده و در جایگاه بینالمللی شایستهای قرار گرفته، به طوری که در سال ۲۰۲۵ در نظام رتبهبندی تایمز در رتبه ۴۰۱ تا ۵۰۰ و در نظام رتبهبندی کیو.اس دارای رتبه ۳۶۸ بوده است.
سرپرست دانشگاه تهران، همجواری، اشتراکات فرهنگی و تاریخی و روابط راهبردی ایران و روسیه را زمینهای مستحکم برای توسعه همکاریهای علمی و دانشگاهی دو کشور دانست و افزود: پیوند دو کشور، بیش از پیش نیازمند تعمیق است تا از طریق آن، دو کشور بتوانند به پیشرفتهای چشمگیری در علم، فناوری و نوآوری دست یابند.
وی ضمن اشاره به روابط مثبت دولتهای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، تأکید کرد: گسترش ارتباطات بین دانشگاهیان و دانشجویان دو کشور باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد و دانشگاهها به عنوان موتور محرک توسعه علمی، نقش کلیدی در این فرایند دارند.
سرپرست دانشگاه خاطرنشان کرد: تأسیس دبیرخانه ارتباط دانشگاههای دو کشور یکی از رویدادهای مثبت در این حوزه بوده است. البته دبیرخانهها و همکاریهای بین دانشگاهی در تعمیق ارتباط علمی باید بیشتر و فعالتر از گذشته عمل کنند. انتظار میرود که در این نشست نیز گامهای عملی و مؤثری برای تحقق اهداف مشترک برداشته شود.
وی گفت: مهمترین انتظار ما از برگزاری این نشست، علاوه بر تجدید دیدار و تعمیق روابط، عملیکردن مواردی توافقشده پیشین و نیز گشودن افقهای تازه برای همکاری است.
سرپرست دانشگاه افزود: تحقق این تفاهمنامهها و نیز توافقنامه اخیر رؤسای جمهور دو کشور در بندهای مربوط به همکاریهای علمی و فناوری مندرج در سند توافق جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه میتواند مسیر همکاریهای علمی را هموارتر کند.
دکتر حسینی اظهار امیدواری کرد که این نشست گام تازهای برای همکاریهای پربارتر و مؤثرتر میان دانشگاههای جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه باشد.
وی در پایان گفت: دانشگاه تهران آماده است تا در کنار دیگر دانشگاهها، گامهای استواری در مسیر ارتقای سطح علم و فناوری و ارتباط بین دانشگاهیان دو کشور بردارد.
کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه نیز در این نشست با قدردانی از دانشگاه تهران برای برگزاری این اجلاس، با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران وروسیه بر دو ستون همسایگی و رویکردهای مشترک دو کشور نسبت به موضوعات بینالمللی شکل گرفته است، گفت: رویکردهای نوین از قبیل مبارزه با یکجانبهگرایی و انحصارطلبی در عرصه جهانی، نقش دادن به همه کشورها در مدیریت جهانی و استقلال طلبی ایران و روسیه از جمله موضوعاتی است که مواضع ایران و روسیه را به هم نزدیکتر کرده است.
وی استحکام این روابط را مستلزم کار جدی در دو مقوله فرهنگ و اقتصاد عنوان کرد و افزود: خوشبختانه موافقتنامه فرهنگی دو کشور در مجالس مربوطه تصویب شده و در حال اجراست.
سفیر ایران در روسیه با اشاره به امضای توافق جامع راهبردی ایران و روسیه، اظهار داشت: بر اساس این موافقتنامه، همکاریهای علمی، دانشگاهی جایگاه بسیار ویژهای دارد و آنچه که در مقطع کنونی ضرورت دارد، این است که اساس مدیریت روابط باید در دست نخبگان و دانشگاهیان دو کشور باشد. از این رو این اجلاس، اهمیت دارد و دانشگاهیان باید به کارگزاران سیاست خارجی خط بدهند که در چه حوزهای، چگونه کار کنند.
سفیر ایران همچنین اظهار داشت: یکی از چالشهای پیش روی رابطه دو کشور، تاریخ است. در مقاطعی از تاریخ، دو کشور دچار چالشهایی بودهاند و متأسفانه این چالشها، امروز دستمایه اختلافافکنی در عرصه رسانهای قرار میگیرد. در این مورد نیز، نقش دانشگاهها برای روشن شدن حقایق تاریخی بسیار مهم است.
وی تصریح کرد: برای روشنشدن حقایق، باید اسناد تاریخی روابط دو کشور، در دسترس دانشگاهیان قرار گیرد تا با بررسی آنها، روایتی مستند و صحیح از گذشته نوشته شود.
همچنین در این نشست، پیام ویدئویی دکتر ویکتور سادونیچی، رئیس اتحادیه رؤسای دانشگاههای روسیه و رئیس دانشگاه دولتی لامانوسف مسکو پخش شد.
وی در این پیام، ضمن تبریک به مناسبت برگزاری هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاههای ایران و روسیه تأکید کرد: دو کشور ایران و روسیه ظرفیتهای قابل توجهی برای گسترش مناسبات دانشگاهی دارند و برگزاری این اجلاس مشترک قطعاً گامی مؤثر در این راستاست.
معاون وزیر علوم روسیه نیز در این نشست در سخنانی با استقبال از گفتههای وزیر علوم جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: گسترش روابط دانشگاههای برتر ایران و روسیه، همواره یکی از رسالتهای وزارت علوم فدراسیون روسیه بوده و ما تمام تلاش خود را برای تعمیق روابط علمی و پژوهشی با دانشگاههای ایران به کار خواهیم بست.
گفتنی است، هفتمین اجلاس رؤسای دانشگاههای برتر ایران و روسیه، به مدت دو روز به میزبانی دانشگاه تهران در باغ نگارستان دانشگاه تهران برگزار میشود و در روز دوم در قالب دو پنل تخصصی با موضوع «علوم انسانی و اجتماعی» و «علوم فنی و مهندسی، کشاورزی و پزشکی» ادامه خواهد داشت.