به گزارش ایرنا، تهیه نهال های استاندارد و سالم از ضروریات ایجاد باغ های جدید و یا توسعه و نوسازی باغ های قدیمی محسوب می شود و از آنجایی که خراسان شمالی در سال های اخیر با خشکسالی، کاهش منابع آبی و نبود آب پایدار مواجه است، بازنگری در باغداری نوین یک ضرورت محسوب می شود.
انتخاب نهال برای باغداری پیشرفته بسیار مهم است ولی در موارد زیادی باغداران آن را جدی نمی گیرند و از آنجایی که باغداری دیربازده است نباید هزینه ها را با انتخاب نادرست منابع آب و خاک هدر داد.
بسیاری از باغداران خراسان شمالی به دلیل مشکلات کم آبی و خشکسالی های باغداری را کنار گذاشته اند و استفاده از نهال های نامطلوب و بدون شناسنامه در این زمینه بی تاثیر نبوده است این در حالی است که مرکز تحقیقات کشاورزی در این خصوص پیشرو بوده است و با تولید نهال های اصلاح شده و با کیفیت گام های زیادی را برداشته است که با برچسب در اختیار باغداران قرار می دهند.
امروزه که فضای مجازی در بسیاری از ناهنجاری ها پیشتاز بوده در بخش کشاورزی نیز ورود کرده و عرضه نهال های بی کیفیت در این فضا در آستانه روز درختکاری موجب گلایه مسوولان بخش کشاورزی استان شده است و کارشناسان توصیه می کنند که مردم نهال ها را از اماکنی تهیه کنند که نهال ها شناسه دار باشند.
خرید نهال از فضای مجازی ممنوع
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی در این خصوص با گلایه از بی توجهی مردم در تهیه نهال مرغوب گفت: متاسفانه اکنون برخی از باغ داران نهال های مورد نیاز خود را از طریق فضای مجازی تهیه می کنند که اطلاعات دقیقی در خصوص نهال ها وجود ندارد.
صفدر صفدری افزود: کشاورزان نباید گول تبلیغات فضای مجازی را بخورند و متاسفانه نهال های عرضه شده در فضای مجازی دارای شناسه و سالم نیست و باید از تولیدکنندگان نهال شناسه دار تقاضا کنند.
وی توصیه کرد که کشاورزان نهال های مورد نظر خود را از نهالستان های دارای مجوز خرید و فاکتورهای خرید را نیز نگهداری کنند چرا که اگر مشخصات درج شده در برچسب تقلبی باشد، در مراجع قضایی پیگیری و مطالبات خود را از فروشندگان خواهان باشند.
خرید نهال با برچسب و شناسه
مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی به ایجاد نهال های با بارکد الکترونیکی خبر داد و گفت: کشاورزان می توانند از طریق تلفن هوشمند از برچسب نهال های گواهی شده از مشخصات نهال به طور کامل آگاه شوند.
وی با بیان اینکه اصالت نهال در برچسب ها مشخص شده است اضافه کرد: اکنون از باغداران می خواهیم که به این موضوع توجه جدی داشته باشند و از خرید نهال های بر پایه بذری و خوداظهاری خودداری کنند.
صفدری ادامه داد: اکنون در نهالستان های این استان انواع نهال های با کیفیت زیر نظر کارشناسان کمیته فنی نهال تولید خواهد شد که بعد از نظارت و بازرسی و تایید فنی به نهال مورد نظر برچسب و شناسه زده خواهد شد.
وی با بیان اینکه ایجاد باغ یک سرمایه گذاری بلند مدت محسوب می شود افزود: اگر باغداران به اصالت و سلامت نهال ها توجه نداشته باشند بعد از گذشت چند سال با درختانی بی کیفی مواجه خواهند شد که به اجبار باید تخریب کنند.
عرصه نهال در ۳۲ جایگاه
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه از عرضه نهال با کیفیت در ۳۲ جایگاه استان خبر داد و گفت: سلامت نهال و تست های ویروس در آزمایشگاه ها توسط کارشناسان در این جایگاه ها مورد تایید قرار گرفته است و کشاورزان می توانند نهال های مورد نظر خود را از این جایگاه ها تهیه کنند.
محمد محمدزاده اظهار کرد: ۱۰ نهالستان در خراسان شمالی برای تولید نهال های میوه دارای مجوز وجود دارد که تمامی مراحل کاشت نهال مورد نظارت و رصد کارشناسان فنی حوزه کشاورزی قرار دارد.
وی عنوان کرد: کارشناسان بر تولید یک میلیون اصله نهال میوه در استان نظارت و بازرسی کرد که از مجموع این میزان برای ۴۰۰ هزار اصله نهال میوه با کیفیت و دارای استاندارد لازم شناسه صادر شد.
رییس سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی افزود: کارشناس باغبانی در جایگاه های عرضه نهال های میوه حضور دارند و سوالات فنی کشاورزان را پاسخ خواهند داد و این کارشناسان اطلاعات و آگاهی های لازم را در خصوص نهال های میوه و همچنین شرایط آب و هوایی هر منطقه برای بهره برداران را تشریح خواهند کرد تا نهال ها با توجه به وضعیت آب و خاک هر منطقه ای کاشته شود.
۶۰ درصد از ۴۶ هزار باغ استان درجه ۲ و سه است که باید اصلاح و احیا شود بنابراین می طلبد تا بر زمان و کاشت نهال های گواهی شده و شناسه دار دقت بیشتری شود تا بخش از اقتصاد استان تقویت شود.
سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.
۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.