شناسهٔ خبر: 71430885 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

جان مرشایمر، نظریه‌پرداز روابط بین‌الملل: چرا دیگران باید هزینه ویرانی غزه توسط آمریکا و اسرائیل را بپردازند؟

برنامه 18ساله آمریکا برای پاکسازی قومی غزه به روایت میدل‌ایست آی

صاحب‌خبر -

[شهروند] بمباران‌های وحشیانه غزه در جنگ اخیر و نابودی بخش‌های مهمی از این باریکه توسط صهیونیست‌ها با استفاده از بمب‌های سنگین آمریکایی نشان داد «استراتژی زمین سوخته» برای غیرقابل سکونت کردن این منطقه در دستور کار قرار داشته است. قتل عام بیش از 50هزار نفر و نابودی بسیاری از زیرساخت‌ها و منازل این منطقه مقدمه‌ای برای پاکسازی قومی غزه بود. در همین رابطه پایگاه میدل‌ایست آی در گزارشی به قلم «جاناتان کوک» به طرح اخیر ترامپ برای کوچ اجباری اهالی غزه پرداخته و آن را در امتداد طرح 18 ساله دولت‌های مختلف آمریکا برای پاکسازی قومی این منطقه خوانده است. علاوه بر آن، جان مرشایمر نظریه‌پرداز مشهور روابط بین‌الملل با انتقاد شدید از طرح ترامپ آن را غیرقابل اجرا خوانده است. در ادامه نگاهی به مقاله میدل‌ایست‌ آی و تحلیل تازه مرشایمر درباره پاکسازی غزه خواهیم داشت:

بمب‌های سنگین‌تر برای اسرائیل در راستای ترساندن اهالی غزه
جاناتان کوک در مقاله خود برای میدل‌ایست آی - که ایسنا ترجمه آن را منتشر کرده - با اشاره به ویرانی غزه با بمب‌های آمریکایی نوشت: «بایدن بمب‌های ۲۰۰۰پوندی را برای نسل‌کشی ارائه کرد و ترامپ مهمات بزرگ‌تری می‌فرستد - MOAB (بمب ۱۱ تنی با گستره تخریب یک مایلی)- تا انگیزه بیشتری برای مهاجرت مردم ایجاد کند. بایدن مدعی بود که اسرائیل با بمباران غزه به مردم کمک می‌کند -به قول او- برای «ریشه‌کن کردن» حماس! ترامپ مدعی است که با «پاکسازی» مردم غزه -به قول او- مردم غزه را از «محل تخریب» دور می‌کند.»

پاکسازی قومی و تلاش رسانه‌های غربی برای لاپوشانی
در این مقاله با اشاره به ویران کردن عامدانه غزه توسط اسرائیل با حمایت آمریکا آمده است: «نقشه اسرائیل از ابتدا پاکسازی قومی غزه بود و اکنون ترامپ این را به صراحت بیان می‌کند. در واقع آنقدر صریح است که رسانه‌های غربی مجبور شده‌اند با جدیت سعی در محدودیت آسیب با کلمات کنند و به هر تعبیری متوسل شده‌اند تا مشخص نشود که ترامپ و اسرائیل در حال آماده شدن برای پاکسازی قومی باقیمانده از ۲.۳میلیون فلسطینی ساکن غزه هستند. بی‌بی‌سی از «اسکان مجدد»، «جابه‌جایی» و «دور کردن» جمعیت غزه صحبت می‌کند. در گزارش‌های دیگر، فلسطینی‌ها به‌طور غیرقابل توضیحی در آستانه «ترک» منطقه هستند. نیویورک تایمز به‌طور مثبت از «پاکسازی قومی» به‌عنوان «طرح توسعه» ترامپ یاد می‌کند، درحالی‌که رویترز بی‌تفاوت آن را «خروج» جمعیت غزه می‌خواند».

طرح 18 ساله برای پاکسازی قومی غزه
کوک در ادامه این مطلب با اشاره به سابقه دستکم 18ساله این طرح در واشنگتن و تل‌آویو آمده است: «واشنگتن از اواخر دوره بوش، در سال ۲۰۰۷، با پروژه اخراج مردم از غزه همراه بوده است. همه روسای جمهور آمریکا، ازجمله اوباما، به رهبران وقت مصر تأکید داشتند تا به اسرائیل اجازه دهد تا جمعیت غزه را به سینا براند و هر یک با مخالفت مواجه شدند. از سال ۲۰۰۷، پروژه مشترک پاکسازی قومی واشنگتن و اسرائیل به‌عنوان «طرح غزه بزرگ» شناخته می‌شود. همانطور که میدل‌ایست ‌آی در سال ۲۰۱۵ اشاره کرد، واشنگتن در سال ۲۰۰۷ برای طرح غزه بزرگ استخدام شده بود. در مقطعی پیشنهاد شد که مصر ۱۶۰۰ کیلومترمربع مساحت در سینا -پنج برابر غزه- را به رهبری فلسطین در کرانه باختری به ریاست محمود عباس بدهد. در مقابل، عباس باید از تشکیل کشور فلسطینی در فلسطین تاریخی چشم‌پوشی کند». وی در پایان تحقق طرح تازه ترامپ را تا حدی وابسته به موافقت مصر و اردن خوانده و از اصرار ترامپ و نتانیاهو برای اجرای این طرح با وجود مخالفت اعراب نوشته است.

نظریه پرداز مطرح آمریکایی: طرح ترامپ به هیچ نتیجه‌ای نمی‌رسد

جان.جی.مرشایمر استاد و نظریه‌پرداز مشهور روابط بین‌الملل در گفت‌وگو با تلویزیون اینترنتی مجله SPECTATOR درباره طرح ترامپ برای کوچاندن اجباری اهالی غزه عنوان کرد: «ترامپ درباره بیرون راندن همه فلسطینی‌ها سخن گفته است. ترامپ درباره پاکسازی کامل آنها صحبت می‌کند. این کار فقط به زور اسلحه امکان پذیر است چرا که آنان حاضر به ترک سرزمین خود نیستند. ترامپ قصد دارد برای فلسطینی‌ها در کشورهایی مانند اردن و مصر سرپناه جدید پیدا کند. اما چرا همسایگاه فلسطین باید هزینه کارهایی را بپردازند که اسرائیل و آمریکا در غزه انجام داده‌اند؟ ترامپ در کنار نتانیاهو از ویرانی و غیرقابل سکونت بودن غزه صحبت می‌کند اما سؤال این است که چه‌کسی غزه را نابود کرد؟ اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها غزه را نابود کردند، نه مصری‌ها و اردنی‌ها. طرح ترامپ برای غزه، جدی و قابل اجرا نیست. این ایده به همان اندازه محتمل است که کانادا ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا شود».